Lopetegi je otišao: Koji od petorice bi mogao da ga zameni?

Fernando Jero opčinjen onih što u poslednjih 15 godina pokazuje Mesi (PHOTO: Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images)

Prvi put u istoriji Svetskih prvenstava jedan selektor je dobio otkaz dan pred početak turnira. Španci su odlučili da otpuste čoveka koji se pripremao za meč protiv Portugala. Lopetegi je već pronašao novi angažman ali Španci nemaju selektora.

Dosadašnji strateg Španije sedeće na klupi Real Madrida narednih godina. Videćemo koliko dugo jer mu uopšte neće biti lako da opravda poverenje nakon Zidana. Pred njega će, kao i u reprezentaciji, biti postavljeni najviši ciljevi.

A njegov naslednik u Rusiji će imati pakleno težak posao. Španci su i bez selektora jedan od prvih favorita turnira. Razmišlja se o njima kao osvajaču, učesniku finala ili eventualno polufinala. Sve ispod toga bi bio ogroman promašaj.

POBEDA NAD IRANCIMA SE NE DOVODI U PITANJE!

Fudbalski savez se odlučio na ovaj nekarakterističan potez čak iako zamena nije spremna. Naravno, na klupi Španije mogu da sede samo oni najbolji. Zato se već krenulo sa licitacijom oko imena novog selektora. Da li će to biti neki iskusan straget ili trenerska mlada nada, kao što je bio slučaj sa Baskom?

5. Otkud u priči selektor Gabona?

Hose Antonio Kamačo je igračka legenda Španije i Real Madrida! Dva puta je sedeo na klupi Kraljevskog kluba ali se nije predugo zadržavao. Bio je trener Benfike, Espanjola, Sevilje i još nekih klubova. Kada se u Španiji pomene njegovo ime, priča ima težinu.

Kamačo je dobro upućen i u selektorski posao. Pored klupe Španije na kojoj je proveo bio je selektor Kine i Gabona. To bi značilo da je u toku sa aktuelnim reprezentativnim dešavanjima pa bi iskustvom mogao da gasi požar nastao u hladnoj Rusiji.

MOŽE LI MAROKO SADA DA SE UMEŠA U BORBU ZA PROLAZAK?

Iako kroz trenersku karijeru nije imao uspeha kao igrač, mogao bi da se nađe tu iz dva razloga. Prvi je to što je njegov poslednji angažman, u selekciji Gabona, počeo u sličnim okolnostima. Preuzeo je ekipu  mesec dana pred veliko takmičenje. Drugi je njegovo ime jer je devet puta bio prvak Španije kao igrač.

4. Već je bio na ovoj poziciji!

Svetsko prvenstvo je već osvajao! Pored toga, osvojio je i titulu prvaka Evrope sa Španijom! I to na dva uzastopna takmičenja, ako je bitno. Visente del Boske je jedan od tvoraca neverovatne generacije Španaca koja je dominirala.

Iako je preporuka mnogo, od rada u Realu preko prethodnog iskustva u reprezentaciji, ima i nekoliko mana. Pre svega, dugo je van fudbalskih dešavanja jer poslednje dve godine nije radio. Takođe, Lopetegi je promenio sistem a vremena za prilagođavanje nema.

3. Svi klubovi su zainteresovani, a reprezentacija?

Vodio je Barselonu, na čijoj se klupi našao spletom okolnosti. Ako mu se tako pogodi i za reprezentaciju, Luis Enrike je najsrećniji čovek na svetu. U karijeri je igrao za oba velika rivala pa bi to mogao da mu bude značajan deo pri predstavljanju savezu.

Mnogi klubovi, a pre svih Arsenal i Čelsi, bili su zainteresovani da ga dovedu ovog leta. Karijeru je gradio preko Rome i Selte a možda je pravo vreme da mu se ukaže šansa. Kao igrač je bio učesnik tri Svetska prvenstva a na klupi Barselone je osvojio 9 trofeja!

2. Jedna od najvećih legendi Reala!

Igrao je kao defanzivac a ipak postigao preko sto golova za Real Madrid. Fernando Jero je bio kapiten ako ne najtrofejnije onda svakako najzvučnije generacije tima iz Madrida. Autoritetom je već na terenu pokazivao ko je gazda i najavio trenersku karijeru.

GDE ĆE SE ZAUSTAVITI ŠPANIJA?

Nju je započeo u Osasuni, nakon što je bio pomoćnik u klubu u kom se proslavio. Priključio se štabu u reprezentaciji i Lopetegi mu je dao šansu. Sada je pred njim ogromna šansa, da postane selektor na Svetskom prvenstvu!

Ukoliko bi do ovoga došlo, najviše bi profitirao Real. Njihov ’’čovek od poverenja’’ bi seo na selektorsku klupu dok bi novi trener mogao da se posveti pripremama. Praktično, Real Madrid je jedina strana u ovoj priči koja ne bi bila oštećena.

1. Lopetegi ima čoveka od poverenja!

Bio je selektor reprezentacije do 16 i 21 godine a verovao je u njega i doskorašnji selektor. Prekomandovao ga je u svoj sturčni štab čim je promovisan na novu funkciju. Tokom kvalifikacija za Mundijal bio mu je najbliži saradnik.

Svakako bi ovo bilo najbolje rešenje za sve strane. Albert Selades poznaje sistem jer je u njegovom stvaranju učestvovao, igrači mu veruju kao što su i Lopetegiju a priliku da se dokaže jedva čeka. Pitanje je da li će mu šansa biti pružena!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime