POČEO JE EURO: Drulović za Meridian sport o favoritima, Ronaldu, mogućim iznenađenjima…

ljubinko drulović
Drulović u intervjuu za Meridian sport komentarisao predstojeće Evropsko prvenstvo (FOTO: Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Odigrano je već nekoliko utakmica Evropskog prvenstva koje je organizovano u 11 gradova širom kontinenta. O očekivanjima od šampionata pričali smo sa Ljubinkom Drulovićem.

Prvenstvo će trajati još nepunih mesec dana. Da li će Portugalija da odbrani tron ili ćemo dobiti novog šampiona znaćemo 11. jula, ali za našeg sagovornika postoji uži krug favorita.

-Po meni, postoji više reprezentacija koje mogu do titule, ali recimo da je možda malo u prednosti Francuska. Imaju veoma ozbiljan tim, ali ima i drugih selekcija. Kao i uvek, tu su Nemci, a možda ovog puta i Englezi mogu nešto više da urade. I oni imaju dobru selekciju.

Ne smemo ni da zaboravimo Italiju, Portugaliju, Španiju… Recimo da će te selekcije odlučivati o prvaku Evrope – rekao je Drulović za Meridian sport.

Posle favorita, usledilo je pitanje o mogućim iznenađenjima.

-Najteža je grupa u kojoj su Portugalci, Nemci i Francuzi, jer to su jedni od najboljih timova u Evropi. I svi su u istoj grupi. Tako da je moguće da neka od njih i ispadne.

Ko može da iznenadi? Iskreno, ne vidim baš neku selekciju, ali eto možda Rusi, Turci… Sigurno je da će biti neko ko će pozitivno da iznenadi, ali je to teško da se prognozira.

Drulović, nekadašnji reprezentativac, trener nekoliko klubova, kao i bivši selektor Srbije ostavio je dubok trag u Portugalskom fudbalu, igrajući (između ostalih) i za Porto i Benfiku.

ljubinko drulović
Drulović je, kao i uvek, bez dlake na jezku (FOTO: Starsport)

Samim tim, kao logično pitanje se nameće koliko može tim koji ima Kristijana Ronalda. Odnosno da li je Portugalcima dovoljan samo CR7.

-Može Ronaldo u određenim trenucima da reši utakmicu, pošto je njihova prva zvezda, ali je i on u ozbiljnim igračkim godinama. Ako bude u formi, biće veoma značajan, ali Portugalci imaju i druge solucije. Imaju i iskusne i mlade igrače, iz velikih klubova.

Ako prođu grupu, mogu daleko da doguraju. Grupa im je veoma teška. Daleko teža od drugih. Igraju prvo sa Mađarima u Budimpešti, pa sa Nemcima u Minhenu, pa ponovo u Budimpešti sa Francuzima.

Da li će Ronaldo biti taj tas na vagi? Jeste važan, ali mnogo zavisi od njegove trenutne forme. Čak i ako ne bude, Portugal ima ozbiljnu ekipu, i mogu čak to i da istrpe.

Sve zavisi od te prve utakmice kako će da krenu. Igraju protiv Mađara u Budimpešti (utorak, 18:00 prim. aut.) i neće im biti lako – objasnio je Drulović, uz prognozu finala na “Vembliju”.

-Teško je to uvek. U mnogome će po meni zavisiti od poretka u najtežoj grupi, jer tu očekujem barem jednog finalistu. Engleska po meni ima šansu, Italija sa Manćinijem ima isto tako velike šanse… Španci imaju podmlađenu reprezentaciju, pa ćemo da vidimo.

Recimo da su u prvom krugu Nemačka, Francuska, eventualno Engleska, onda slede Španija, Portugalija, eventualno Italija.

Kao što je rečeno, ovaj šampionat je svojevrstan eksperiment. Do sada je “maksimum” bila koorganizacija u dve države, kao što su to bile Austrija i Švajcarska, odnosno Poljska i Ukrajina. Sada će se igrati u 11 gradova. Koliko bi ta putovanja mogla da utiču na rezultate ekipa.

-Kako koja reprezentacija, neko ima duža putovanja, neka kraća… Ako može da se kaže, u Evropi je sve relativno blizu. Naravno, da bi bilo lakše da je sve u jednoj, eventualno dve zemlje, ali hajde da vidimo kako će sve da se odvija. Prvi je put da se igra u ovakvom formatu, pa ćemo da vidimo da li je to dobra ideja ili ne.

I mene baš lično zanima kako će sve da izgleda. Imamo ekipe koje igraju samo na svom terenu, kao što će Nemačka na primer u Minhenu. U takvim slučajevima publika mnogo znači. Navijači mogu da budu taj 12. igrač, veoma važan u bitnim utakmicama.

Ali videćemo kako će sve da izgleda – zaključio je Drulović.

GRUPA F: Ovog puta stvarno grupa smrti!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Lazar Tufegdžić: Nadam se da cu od ovog leta igrati za Galatasaraj! | Sport Fokus EP07

4 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime