SADA JE DEFINITIVNO KRAJ: Priča o salveti koja je promenila Mesijevu sudbinu i istoriju fudbala!

lionel-mesi-na-danasnji-dan-salveta-potpis
Mesi više nije član Barselone (PHOTO: Manu Fernandez/Pool via Getty Images)

Lionel Mes više nije fudbaler Barselone. Zvanično, definitivno, nazovite kako hoćete, ali povratka nema.

Iako je ugovor istekao još u junu, postojala je nada da će Argentinac i Barselona naći zajednički jezik i potpisati novi ugovor, ali od toga nema ništa. Njihovu fudbalsku bajku znamo gotovo napamet, ali jedan detalj je malo poznat javnosti.

Kako je Lionel Mesi u stvari došao u Barselonu? Priču o tome kako je Mesi još kao dečak koji je imao samo 13 godina došao u španski klub, gotovo da znamo napamet.

Priča se da su “pregovori” potrajali, a da Mesi zapravo nije imao mnogo vremena. On je već tada svakodnevno ubrizgavao hormon rasta u noge, ali njegov klub Njuel to verovatno više nije mogao da finansira.

Taj 14. decembar 2000. godine bio je ključan dan i za Mesija i za Barselonu. Konačna odluka je morala baš tada da se donese, da li će Mesi doći u Španiju, ili će neko drugi imati priliku da gleda kako se razvija budući osvajač “Zlane lopte”.

Ubeđivanje je trajalo dugo, Mesi i njegova porodica nisu imali vremena za gubljenje jer je Leo svakodnevno ubrizgavao hormon rasta u noge, a to je koštalo hiljadu dolara mesečno. A njegov klub Njuels više nije hteo, a verovatno ni mogao da plaća tako skupu terapijju.

Dakle, Barsa nije više imala vremena, a 14. decembar 2000. godine bio je “Dan D”, posle kojeg nije bilo nazad – ili će Leo doći u klub i postati učenik “La Masije” ili će neko drugi dobiti šansu da ga dovede.

Fudbalski menadžer Horasio Gađoli bio je zastupnik Mesijevih agenata u Španiji, tadašnji predsednik Barselone Đoan Gaspart je popustio i pristao. Ono što je posebno u ovoj priči jeste to što je ugovor napisan i potpisan u restoranu – na salveti.

Ta salveta danas vredi milione i u vlasništvu je Gađolija, koji odbija da proda. Ona je samo privremeno pozajmljena Barseloninom muzeju, ali bi mogao da je dobije nazad onda kada Leo napusti klub ili ostavi fudbal.

A, šta piše na toj čuvenoj salveti?
lionel-mesi-na-danasnji-dan-barselona-potpis-salveta
Samo jedna salveta bila je dovoljna da Mesi dođe u Barselonu (FOTO: David Ramos/Getty Images)

-U Barseloni, 14. decembra 2000. godine, u prisustvu gospode Mingele i Horasija, Karles Rešak, tehnički sekretar FK Barselone, pod svojom odgovornošću i uprkos nekim suprotnim mišljenjima, potvrđujem angažovanje Lionela Mesija sve dok se držimo dogovorenih iznosa.

Zvuči jednostavno, zar ne? Jedna salveta ostaće zapisana u istoriji evropskog fudbala.

U ekipi Barselone veoma brzo je napredovao, pa je već sa 16 godina debitovao za prvi tim u prijateljskoj utakmici protiv Porta 16. novembra 2003. godine.

Svoju prvu zvaničnu utakmicu za katalonski klub odigrao je 16. oktobra 2004. godine protiv Espanjola, postavši tako treći najmlađi igrač koji je ikada igrao za prvu ekipu kluba sa „Nou Kampa“.

I od tada je Mesi počeo da niže rekorde, podiže trofeje, ali i osvaja individualne nagrade. Čini se da nema nameru da se zaustavi.

VEST GODINE: Lionel Mesi i zvanično napustio Barselonu!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Stefan Kovač: Ako prođemo, hoću Totenhem! | Meridian Podkast Sport Fokus S1EP16

 

12 KOMENTARA

  1. Vrlo interesantna prica!Posebno zanimljivo je da je jedan tako vredan ugovor napisan u restoranu na jednoj salveti….
    Horasio Gadjoli je bogat covek ,posto poseduje tu istorijsku salvetu…

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime