Lion i početak ,,zlatne ere” – prvo gostovanje Barselone na Žerlanu

Ćavi Barselona Lion
(Photo by Andreas Rentz/Bongarts/Getty Images)

Prva decenija novog milenijuma bez dileme spada u vreme u koje je Lion ostvario najveće uspehe u klupskoj istoriji, a koje je zanimljivo i po tome da je sve svoje titule šampiona Francuske ostvario upravo u tom periodu.

Iako je u nekoliko navrata bio blizu, osvajajući druga mesta u prvenstvima svoje zemlje, Lion više nikada nije uspeo da ponovi veliki uspeh. Nekoliko trofeja u Kupu Francuske, kao i dva polufinala u evropskim takmičenjima su najveći dometi posle ,,zlatne ere”. Ono po čemu će se još pamtiti početak zlatnog doba na tadašnjem Žerlanu je to što su navijači po prvi put imali prilike da dočekaju slavnu Barselonu upravo u sezonu u kojoj je Lion prvi put postao šampion Francuske (2001/02).

Katalonci doduše, u takmičenje nisu ušli kao pobednici u Primeri, u kojoj su bili tek četvrti, već tek pošto su prošli kroz kvalifikacije. Čak su i to četvrto mesto u domaćem prvenstvu obezbedili u poslednjem kolu. No, Barselona je uvek Barselona i svaki meč sa njima je ravan spektaklu.

Barselona – Valensija 2001/02: Nerešeno na Nou Kampu, Rafa Benitez i kako do titule sa malo bodova

To pogotovo važi za Lion koji je do tada u evropskim razmerama bio ne previše poznat klub. Zvanična godina osnivanja je 1950. što u konkurenciji  u evropskim kupovima deluje kao ,,omladinski” uzrast. Sama Barselona je od Liona starija pola veka.

Priča o zlatnoj eri Liona počinje krajem osamdesetih godina prošlog veka kada klub preuzima poslovni čovek Žan Mišel Ola sa ambicioznim planom da od Olimpika napravi jednim od najboljih ne samo u Francuskoj, već i u Evropi. Ovo prvo mu je uspelo, dok se za drugo može reći da je samo delimično ostvario. No, klub je stekao određenu reputaciju i renome i u evropskim razmerama.

Lion i početak ,,zlatne ere” – prvo gostovanje Barselone na Žerlanu

Lion je do prve titule došao pod vođstvom Žaka Santinija

Četiri trenera su obeležila tu sjajnu epohu: Žak Santini, Pol Le Gven, Žerar Ulije i Alen Perin. Dueli sa Barselonom u grupnoj fazi UEFA Lige šampiona 2001/02 su se odigrali u doba dok je na klupi sedeo Žak Santini. Lion se u takmičenju našao kao vicešampion, zaostavši iza Nanta četiri boda.

Lion i početak ,,zlatne ere” – prvo gostovanje Barselone na Žerlanu

Barselona se nalazila u čudnom periodu obeleženom nešto češćim smenama trenera, iako je tu i tamo na Nou Kamp stizao neki trofej. Sudbina je htela da u vreme mečeva sa francuskim timom, na klupi bude Karles Reksač koji nije uspeo uradi ništa značajnije. Blaugrana je 2001/02 ponovila četvrto mesto u ligi, u kupu je ispala već u prvoj rundi, a u Ligi šampiona u polufinalu od najvećeg rivala Reala.

Zvezda još pamti Alana Simonsena, ali ga pamte i Mamuze: Barselona – Totenhem 1982

Posle prvog okršaja koji je Blaugrana lako dobila na Nou Kampu golovima Rivalda i Klajverta, Žerlan je bio spreman za revanš. Međutim, isti fudbaleri koji su odlučili prvi susret, postigli su po jedan pogodak u prvom delu igre i rezultat na poluvremenu je bio 2:0 za goste. Lion je međutim, posle odmora bio sasvim drugi tim i uz golove Luindule i Karijera stigao do izjednačenja. Sve je delovalo da će se utakmica završiti bez pobednika, ali je Gustavo Lopez u četvrtom minutu nadoknade postavio konačnih 3:2 za Barselonu.

https://www.youtube.com/watch?v=7A2ISEmKfPI

Santini i Reksač su tom prilikom na Žerlan izveli sledeće sastave:

Lion

Kupe, Edmilson, Volo, Karijer, Žuninjo, Breše, Govu, Fo, Luindula, Šanel, Miler

Barselona

Bonano, Frank De Bur, Ćavi Hernandez, Koku, Klajvert, Rivaldo, Kristanval, Gabri, Luis Enrike, Koko, Pujol

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime