Lige petice i njihove uzastopne titule

Lion najavio podnošenje tužbe

Pogled na tabele Top 5 fudbalskih liga Evrope, popularno nazvanih Lige petice, svakom daje za pravo da kaže da su prvenstvene trke u četiri takmičenja odlučena, dok u Seriji A Juventus pokušava da obori sopstveni rekord, ali i da dostigne onaj koji u ovim ligama za sada drži Lion.

Radi se o uzastopno osvojenim titulama kojih u elitnim ligama najviše ima Lion (7). Iako je u francuskom šampionatu trenutno drugi, Lion nema posebno velike šanse da ugrozi PSŽ. Bodovna razlika je prevelika za uslove Lige 1 , a i vlasnicima pariškog kluba se ne bi dopalo da propadnu toliki milioni.

PRELAZNI ROK: Fudbalske razmene i zašto Inter uvek gubi?

Ono što je zanimljivo u vezi sa rekordom Liona je da ni pre ni posle njegovog ostvarenja nisu imali nijednu titulu! Prvu titulu je uzeo 2002, a poslednju 2008. godine. Doduše klub je osnovan 1950. godine, pa mu među rekorderima Liga petica pripada uloga najmlađeg člana.

Sa 33 Skudeta, Juventus je daleko najuspešniji klub u Italiji. Poslednjih šest je osvojio ,,na dah”, a ako Napoli posustane, eto mu i sedme i izjednačenja sa Lionom. Međutim, Stara dama je i pre aktuelne serije bila rekorder Italije sa pet titula u periodu 1931-35. Poznata bolna tačka za Juventus je međunarodna scena, odnosno Liga šampiona. Bjankoneri su kontinent pokorili samo dva puta, pa bi se na kraju ove sezone možda više radovali tom trofeju nego Skudetu.

Bajern ima nameru da vlada još dugo

Dok Belo-crni jure Lion, njih juri neko drugi i to obučen u crveni bavarski dres. Bajern je neprikosnoveni vladar Bundes lige od 2013. godine sa stopostotnom sigurnošću produžetka ,,diktature”. Sve je na njegovoj strani, a pomogao mu je i pad Dortmunda, jedinog pravog konkurenta u poslednjoj dekadi.

Dijara: Najčudnija karijera svih vremena?

Bajern je osnovan 1900. godine, a u dva navrata je uspevao da poveže po tri titule (1972-74, 1985-87). Rekorder je Nemačke sa 27 osvojenih prvenstava i 18 kupova. Posle Reala (12) i Milana (7), sa Barselonom i Liverpulom ima najviše kontinentalnih titula (5).

Real ove sezone sigurno neće dostići Juventus, već će u Ligama petice zaostati i iza Bajerna. Belima za utehu ostaje to što je i dalje mnogo uspešniji od najvećeg rivala Barselone. Real je čak dva puta ostvario niz od po pet uzastopnih šampionskih titula (1961-65. 1986-90), dok su Katalonci samo jednom povezali četiri ista trofeja.

Odigrajte keca na Zvezdu na vreme, CSKA nije ono što je bio

Beli takođe imaju najviše titula u svojoj zemlji (33) i na Starom kontinentu (12). Ako ove godine pobedi u elitnom takmičenju, Real će posle Ajaksa i Bajerna postati treći tim sa tri uzastopna trofeja!

Da je titula na Ostrvu ,,najskupocenija” u svim Ligama petice vidi se iz podatka da je niko nije osvojio četiri puta uzastopno. Po tri puta su međutim uspevali Hadersfild, Arsenal, Liverpul i Mančester Junajted. Prva dva kluba su podvig ostvarili prilično davno, Hadersfild u periodu 1924-26, a Tobdžije od 1933-35.

Liverpul je bio dinastija tokom osamdesetih godina prošlog veka (1982-84), a Crveni đavoli su jedini povezali ,,trojku” u eri Premijer lige (1999-2001). Kako na Ostrvu trenutno stoje stvari, četiri uzastopne titule će još dugo vremena biti nedostižan san. Najviše titula ima Mančester Junajted (20), a sledi ga Liverpul sa 18 trofeja.