Lige petice: Ko kampuje u tuđem petercu? Na vrhu Marsej i Real, a gde je Čelsi?

kristijano ronaldo-real madrid-karlo anćeloti-florentino perez-uvrede-snimci
Ronaldo se našao na udaru Pereza! (FOTO: Denis Doyle/Getty Images)

Kako je u fudbalu najlakše postići gol? Izuzmite udarce sa bele tačke i logičan odgovor biće “što ste bliže protivničkom golu”.

U Evropi je prethodnih godina prisutan trend da se igra sve više vremena odvija u neposrednoj blizini gola. Za to imamo nekoliko pokazatelja. Jedan od njih je sve veći broj mečeva u kojima jedna ekipa ozbiljno dominira posedom lopte, pokušavajući da razbije plitko postavljenu odbranu protivnika.

Neki novi trendovi

O tome je pisao na primeru Premijer lige pisao i Džonatan Vilson početkom godine. On je napomenuo da ta liga sve više klizi u “radikalno prepuštanje lopte protivniku“, primetivši da su do tog trenutka u sezoni već bile odigrane 64 utakmice u kojima je jedan tim imao posed od 65+ odsto vremena. Recimo, u Premijer ligi daleke 2003/04 se to desilo tek 11 puta na ukupno 380 mečeva.

Lige petice: Ko kampuje u tuđem petercu? Na vrhu Marsej i Real, a gde je Čelsi?
LIVERPOOL, ENGLAND – JANUARY 14: Leroy Sane of Manchester City scores the first Manchester City goal during the Premier League match between Liverpool and Manchester City at Anfield on January 14, 2018 in Liverpool, England. (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)

Drugi pokazatelj bi bile pozicije iz kojih se šutevi upućuju. Kada udarce podelimo na one koji su iz unutrašnjosti šesnaesterca i one koji nisu, videćemo da je u poslednjih nekoliko sezona u najjačim evropskim ligama broj šuteva iz unutrašnjosti šesnaesterca porastao – sa 56.93 odsto tokom 2014/15 do 59.75 odsto u poslednjoj celoj sezoni 2016/17.

Potvrdu za to dobili smo i od naprednijih statističara. Evan Duar, analitičar Statsbomba, sajta posvećenog naprednim statističkim analizama u fudbalu, pokazao je septembra prošle godine da je u “ligama petice” postupno smanjivana razdaljina sa koje su udarci bili upućivani.
Lige petice: Ko kampuje u tuđem petercu? Na vrhu Marsej i Real, a gde je Čelsi?Upravo na grafikonu iznad, Duar je pokazao kako je (sa izuzetkom Primere u sezoni 2016/17) razdaljina sa koje su upućivani udarci bivala sve manja i manja. Takav trend postao je norma među najjačim timovima koji sve više žele da sebi prvo stvore izglednu priliku, pa tek onda šutiraju ka golu.

To je u potpunosti logično. Međutim, kakva je situacija ove sezone? Koji timovi najčešće šutiraju iz blizine? Ili, da odemo još korak dalje i budemo i mi pomalo radikalni, koji timovi najčešće šutiraju na gol iz peterca protivnika?

Šta kaže naša analiza?

Napravivši malu analizu dobili smo neke pomalo iznenađujuće podatke.

Ekipa koje je ove sezone uputila najviše šuteva iz peterca jeste Olimpik iz Marseja. Oni su to činili čak 39 puta, ali smo bili obazrivi pa smo te brojeve normalizovali prema broju mečeva koji su timovi odigrali. Premijerligaši su recimo već stigli do 26. kola, dok Bundesliga zaostaje čak pet rundi.

Međutim, čak i kada smo taj broj prilagodili broju udaraca iz peterca po odigranom meču, Marsej je i dalje bio prvi sa 1.63 šuteva po meču. I pored toga, ekipa sa Velodroma je tek četvrti strelac Lige 1.

OVOG VIKENDA NAS OČEKUJE DERBI SEVERNOG LONDONA!

Na drugom mestu se nalazi toliko kritikovani Real Madrid sa 1.57 šuteva po meču. I ovo je još jedan pokazatelj koji govori koliko su napadači Real Madrida ove sezone bili loši, promašivali iz najrazličitijih pozicija.

No, ovakve ispod površinske analize pokazuju da iako Real šutira manje iz tako izglednih pozicija (1.79 u prošloj, šampionskoj sezoni), ovogodišnja brojka i dalje predstavlja dobar rezultat koji Kristijano Ronaldo i ekipa nisu uspeli da u potpunosti iskoriste.

Lige petice: Ko kampuje u tuđem petercu? Na vrhu Marsej i Real, a gde je Čelsi?Kao što možete da vidite na grafikonu, ove brojeve ukrstili smo sa podacima koliki je procenat šuteva svih timova dolazio iz peterca. U toj kategoriji, verovatno i logično, najbolji je Vest Bromvič Albion, pošto je čak 10.73 odsto njihovih udaraca dolazilo iz peterca. Tragovi Tonija Pjulisa su i dalje tu, pošto su Vrećice poznate kao velika pretnja na prekidima, bili to korneri ili slobodni udarci.

TOP 10 DOGAĐAJA U ENGLESKOJ PREMIJER LIGI U 2017. GODINI

Ova druga komponenta, procenat šuteva iz peterca u odnosu na ukupan broj šuteva, nije toliko presudna kao ona prva, ali nam je dala uvid u to koliko su neki napadački timovi zapravo efikasni u stvaranju ozbiljnih prilika.

Konstantni Dortmund i Barsa, Čelsi dosta loš

Ako izuzmemo ove slabije ekipe koje ređe šutiraju uopšteno, pa stoga i lakše stižu do velikog procenta na grafikonu, primetićemo ekipe Marseja, Atalante, Barselone i Borusije Dortmund kao one koji imaju najbolji procenat uz istovremeno veliki broj šuteva iz peterca.

Barselona
MADRID, SPAIN – DECEMBER 23: Aleix Vidal of Barcelona celebrates with his teammates after scoring his sides third goal during the La Liga match between Real Madrid and Barcelona at Estadio Santiago Bernabeu on December 23, 2017 in Madrid, Spain. (Photo by Denis Doyle/Getty Images)

To je pokazatelj da oni konstantno kreiraju izgledne prilike, a za Barselonu i Dortmund ste to verovatno i mogli da pretpostavite. Sada ste samo dobili i statističku potvrdu.

Šta se dešava kada obratimo pažnju na onaj drugi deo grafikona? U oči najviše upadaju Juventus i Inter (zelena tačka odmah ispod Juvea) i uz njih Čelsi. Ova tri tima su među vodećim u svojim ligama, ali daleko ređe ulaze u prilike velike vrednosti. Sve tri ekipe to čine manje od jednog puta po meču, a Čelsijevih 0.85 šuteva iz petercapokazuje koliko se muče sa stvaranjem pravih prilika za Alvara Moratu i druge napadače.

TOP 10 DOGAĐAJA U FRANCUSKOJ LIGI 1 U 2017. GODINI

Na kraju, ne možemo da ne spomenemo mučeni Lil. Ovaj tim je bio u pravom haosu kada je na klupi sedeo Marselo Bijelsa, a i sada se nalaze na tek 18. mestu Lige 1. Oni u proseku upućuju po jedan šut iz peterca na svaka četiri meča, tek 0.25 po meču! Nije ni čudo što imaju treći najgori napad u Francuskoj…

Naravno, treba biti oprezan i imati u vidu da ovi statistčki podaci ne moraju biti presudni nu čemu. Samo zato što neko često šutira iz peterca ne znači i da će postići pregršt golova. Videli smo to na primeri Real Madrida, ali neke indicije ovim putem svakako možemo dobiti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime