Ligaški deo NBA sezone se ,,istopio” – mesta u plej-ofu kaparisana

Nikola Jokić
Jokić igrač meseca (FOTO: Maddie Meyer/Getty Images)

Ligaški deo NBA sezone nam se topi pred očima, a broj utakmica koje treba da se odigraju pre nego što počne doigravanje je posle mečeva odigranih prošle noći, već jednocifren za sve ekipe.

Poznato je po pet ekipa iz obe konferencije koje su sebi osigurale nastavak sezone. U Zapadnoj konferenciji su to Golden Stejt, Denver, Portland, Hjuston, Los Anđeles Klipers, a u Istočnoj Milvoki, Toronto, Filadelfija, Indijana i Boston.

Trka za preostala po tri mesta u svakoj konferenciji je daleko interesantnija na istoku nego na zapadu, a razlog je taj što u ovoj drugoj ona samo teoretski nije završena, dok je u stvarnosti izvesno da će se nabrojanim ekipama pridružiti Juta, Oklahoma i San Antonio.

Matematičke šanse da prestigne jednu od ovih timova ima samo Sakramento. Saša Đorđević će sigurno pozdraviti onaj realniji ishod, jer će u tom slučaju Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica biti odmorniji i spremniji za ono što reprezentaciju Srbije očekuje u Kini. Kraljevima je naime, do kraja preostalo još osam mečeva, a od Oklahome i San Antonija imaju po šest pobeda manje, što znači da ne bi smeli da izgube više od dve utakmice do kraja.

Plej-of sve manji bauk: Meloun škrtario na broju igrača, Denver nastavio seriju pobeda

Dok se Golden Stejt i Denver bore za prvo mesto u svojoj konferenciji, na istoku će ono najverovatnije pripasti Milvokiju. Štaviše, Milvoki je kandidat da ima najviše pobeda u ligaškom delu tekuće NBA sezone. Ujedno, pored aktuelnog šampiona, Jelenima se pripisuju najveće šanse za osvajanje prstena. Takođe je zanimljivo da od prva četiri tima iz obe konferencije, nekako se Denver najmanje pominje kao mogući šampion.

Golden Stejt

Ratnici su i pored svih problema i gubljenja nekih mečeva pred svojom publikom, i dalje najmanje dobitak na tiketu sa prognozom kome ide prsten. Razliku ne može da napravi ni to što povremeno izgube od ekipa koje nećemo gledati u plej-ofu. Ako iko zna šta radi, to je onda Stiv Ker, a ako je ijedna ekipa od pritiskom, to su onda omraženi Ratnici.

Ako Golden Stejt podigne nivo igre, što se uostalom i očekuje, nijedan od pretendenata to neće moći da isprati. Ono što za Ratnike može da bude problem je samo da li će imati dovoljno energije da sve urade ispočetka.

Hjuston

Hjuston se smatra mnogo ozbiljnijim i opasnijim na zapadu nego Denver koji je već duže vreme poravnat na vrhu sa Ratnicima. rakete su sredile većinu problema, a u poslednje vreme igraju onako kako se od njih očekivalo još na početku sezone. Štaviše, najbolji su u NBA od završetka Ol-star nedelje.

Iako je bilo velikih sumnji u to, Hjuston bi mogao da bude jači u plej-ofu ove, nego prošle godine. Ako Harden, Pol i Kapela i ostali starosedeoci dobiju adekvatnu pomoć od ovosezonskih pojačanja Riversa, Šamperta i Farida, loš će se početni utisak brzo zaboraviti. Najveći problem za ovaj tim može da bude očajna odbrana za pretendenta na prsten. Doduše, ona je takođe mnogo bolja posle NBA Ol-stara, ali postoji očigledna kvalitativna razlika između njihog napada i defanzive.

Denver

Grumenovi su pod sumnjom tokom cele sezone, pa je to i sada kad u plej-of mogu da uđu kao šampioni konferencije. Sada je glavni sastojak neverice to što je ekipa neiskusna u uslovima koji vladaju u doigravanju. Na njihovoj strani je napredak koji su ostvarivali u svakoj sezoni kod Majkla Melouna, kao i to što je Nikola Jokić izrastao u MVP kalibar. Takođe, odbrana ima moć koja je potrebna za NBA plej-of.

Najjači adut je svakako veliki broj košarkaša koji zaslužuju minutažu i mesto u rotaciji i koji su izgradili poverenje trenera. Meloun je završio sa eksperimentom ,,Ajzeja Tomas” i u najvećoj meri našao devetoricu koji će podneti najveći teret u nastavku sezone. Nedostatak može da bude to što protivnički timovi znaju ,,odakle vetar duva”, kao i nešto manji gabariti spoljnih igrača.

Da li je Milvoki taj favorit iz senke o kom se priča?

Milvoki

Milvoki ima sve što je potrebno za osvajanje NBA prstena: uravnotežen sastav, veliku zvezdu, odličnog trenera, izvanrednu atmosferu u timu. Majk Badenholcer je celu priču sa Milvokijem podigao na još veći nivo nego prethodne sezone, što nije bilo lako zamislivo. Brogdon i Mirotić su se povredili u nezgodno vreme, ali se za prvog očekuje da bude spreman do početka plej-of, dok bi Mirotić mogao da preskoči prvu rundu.

Adetokumbo može sve, ali to može da bude i ideja rivala, koji će odbranu da usredsrede na ostatak tima, a da opterete glavnu zvezdu koja će ionako imati veću minutažu nego u ligaškom delu sezone. No, Badenholcer bi trebalo da ima i ,,plan B” u tom slučaju.

Toronto

Toronto je prethodne sezone bio najbolji u istočnoj konferenciji, a ove je to mesto prepustio Milvokiju. U poslednje vreme su izgubili isto onoliko utakmica koliko su i pobedili, ali ne deluju zabrinuto. Štaviše, jasni su u tome da ih zanima samo plej-of, a da je sve ostalo neka vrsta pripreme. Kavaji Lenard je vodeća snaga ekipe, ali u sastavu ima dovoljno talenta na svim pozicijama da se ne boje nikog na istoku.

Igraju dobru odbranu, imaju dovoljan broj košarkaša odličnih na obe strane terena i veliku ambiciju da se dokažu. Problematična pitanja su određene neusaglašenosti u igri kada su istovremeno na parketu lauri, Lenard ili Siakam. Takođe, želja da budu svestrani i nepredvidivi može da bude teže ostvariva u doigravanju nego u ligaškom delu sezone.

Filadelfija

Ovaj sastav igra dobro, brzo i bez puno komplikacija. Košarkaši Breta Brauna najmanje zadržavaju loptu posle Golden Stejta, a prva petorka je možda i najuigranija od svih kandidata za najviši plasman. Nedavne pobede protiv Milvokija i Toronta su pokazale da Filadelfija ima jake zube, kojima bi mogla da ugrize i u nastavku sezone.

Problem može da bude nedostatak podrške sa klupe, kao i muke glavnih igrača sa nekim od protivnika. U tome međutim i jeste stvar – da se talenat potvrdi i na delu, ne samo u video detaljima sa lepim potezima sa utakmica.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime