LIGA NACIJA: Srbija i Crna Gora, prvi put u istoriji!

Liga nacija

Liga nacija se prvi put održava ove godine, a žrebom koji je obavljen u sredu odlučeno je da Srbija i Crna Gora prvi put zaigraju jedni protiv drugih. Grupu 4 C divizije kompletiraju Rumunija i Litvanija.

Od odvajanje Crne Gore od Srbije referendumom 2006. godine ove dve reprezentacije nikada nisu odigrale međusobni duel. Od tada se Srbija plasirala na dva Svetska prvenstva, dok su Crnogorci nekoliko puta bili nadomak velikog takmičenja. Zbog samog formata takmičenja, Liga nacija je sada velika prilika za oba tima da se nađu na sledećem Evropskom prvenstvu!

PRVO MESTO I PRAVAC EURO! PISALI SMO I O TOME!

AMATERI SA BALTIKA

Litvanija zaista nije dostojan protivnik ni jednoj od ove dve ekipe. Velika većina igrača nastupa u domaćoj ligi, a jedini igrač koji nastupa u najboljih pet liga Evrope je rezervni golman Edvinas Gertmonas koji sedi na klupi u Renu.

LIGA NACIJA: Srbija i Crna Gora, prvi put u istoriji!
LONDON, ENGLAND – MARCH 27: Wayne Rooney of England scores the first goal. During the EURO 2016 Qualifier match between England and Lithuania at Wembley Stadium on March 27, 2015 in London, England. (Photo by Paul Gilham/Getty Images)

Na nedavno završenim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji završili su sa svega 6 bodova. Pogotovo je to loš rezultat kada se vidi da su bili u grupi sa Maltom, Slovačkom, Slovenijom i Engleskom.

ŠTA ČEKA BIH? PROČITAJ NAŠU ANALIZU! 

Samo su jednom uspeli da pobede amatere sa Malte i zaista nijedan  tim iz ove grupe ne bi smeo da ima problema sa njima. Nisu ekipa koji će izgubiti sa pet ili šest golova razlike, ali porazi od 2 ili 3:0 su redovna stvar.

Od sticanja nezavisnosti nikada nisu imali zapažen rezultat i plasman na veliko takmičenje. Za vreme Radomira Antića “Orlovi” su jednom pobedili Litvance 3:0 i jednom izgubili 1:0.

RUMUNIJA: TRADICIJA, PAD, PROBLEM SA GOLOVIMA

Dok je Antić bio selektor Srbija je igrala i sa Rumunijom, koju je prvo na gostovanju dobila 3:2, a onda u overi plasmana na SP u Nemačkoj na “Marakani” je priređen pravi spektakl pobedom od 5:0.

TIKET SA TRI PARA IZ OVE LIGE TE VODI NA SVETSKO PRVENSTVO!

Crnogorci su sa Rumunijom igrali tri meča, prvo su izgubili 4:0 u prijateljskom meču, a potom su se sastali u kvalifikacijama za SP 2018. godine u Rusiji. Tada su prvo u gostima igrali nerešeno 1:1, a u drugom meču je Stevan Jovetić doneo “Sokolovima” pobedu od 1:0.

LIGA NACIJA: Srbija i Crna Gora, prvi put u istoriji!
BUCHAREST, ROMANIA – OCTOBER 08: Ovidiu Hoban (R) of Romania celebrates his goal with team mate Florin Andone. During the UEFA EURO 2016 Qualifier between Romania and Finland on October 8, 2015 in Bucharest, Romania. (Photo by Valerio Pennicino/Getty Images)

Rumunija je u doba Jugoslavije često igrala sa našom reprezentacijom. Liga nacija će ponuditi nove duele Rumuna sa ekipama sa ovih prostora, a prvi zvanični meč Rumuni su odigrali upravo sa Jugoslavijom u Beogradu. Tog 8. juna 1922. godine bilo je 2:0 za Rumune.

Ovaj tim Rumunije nije onaj sa asovima poput Georgija Hadžija ili Adrijana Mutua. Kao i u slučaju Litvanije, većina igrača nastupa u domaćem prvenstvu. Nemaju izrazitu zvezdu tima, možda i najzvučnija imena imaju na golu – veterana Lobonta, te Tatarušanua i Pantilimona.

Kapiten je Vlad Kirikeš, rezervista Napolija, a najveća mlada zvezda napadač Deportiva Florin Andone. Na Evropskom prvenstvu 2016. godine su uzeli su samo bod protiv Švajcarske, izgubili golčinom Pajea od Francuske u zadnjim momentima meča. Na kraju su sve uprskali porazom od Albanije.

SRBIJA OSVAJA SVETSKO PRVENSTVO? PROBAJ SA OVOM KVOTOM! 

Tada se video nedostatak kvaliteta ovog tima, pogotovo u napadu. Kada su u poziciji da se brane izgledaju sasvim solidno, ali su posle odlaska Anhela Jordaneskua sa klupe i tu znali da izgledaju nesigurno.

Eksperiment sa Kristofom Daumom na klupi nije uspeo, a sada je tu mladi i neskusni Kozmin Kontra, do pre osam godina i sam deo nacionalnog tima.

Nedostatak rešenja u napadu jasno se video i u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo kada su na 10 mečeva dali samo 12 golova, a pritom niko od igrača nije dao više od dva gola.

Srbiji i Crnoj Gori su odbrane lošiji delovi tima, tako da je ovo odlična prilika za oba tima da iskoriste slabe tačke Rumuna i u međusobnom duelu odluče o pobedniku grupe. A odatle do Evropskog prvenstva ih dele dva koraka!