Leri Braun pred otkazom u Torinu, da li ista sudbina čeka Rika Pitina u Grčkoj?

(Photo by Jim Rogash/Getty Images)

Spoj uglednog američkog košarkaškog stručnjaka Lerija Brauna i italijanske/evropske košarke očigledno nije „upalio“. Samo šest meseci nakon što je debitovao na Starom kontinentu, u ovom slučaju na klupi Torina, Braun se našao na izlaznim vratima kluba iz dvorane Palavela. Razlog – pet pobeda na prethodna 24 meča.

Braunu, NBA šampionu sa Detroit Pistonsima iz 2004. godine i nekada najboljem treneru u američkom šampionatu, jednostavno ne uspeva da “sprijatelji” svoju filozofiju sa različitim aspektima evropske košarke, što je nedavno potvrdio i centar Torina Marko Kuzin.

Kuzin je objasnio da ekipa ima problema u sistemu koji primenjuje Braun, naglašavajući da je “dobro organizovana odbrana osnova za pobeđivanje”.

Prethodni neuspeli pokušaj sa klubom koji postoji 44 godine bivši koledž šampion imao je protiv Avelina na domaćem parketu, a u tom susretu Torino je primio 96 poena. Gledajući njihove prethodne rezultate, to svakako ne treba da čudi.

Ovaj 78-godišnji stručnjak u novembru je navodno već bio blizu odlaska iz kluba, a krajem proteklog meseca Braun je zbog zdravstvenih problema otputovao i u SAD.

KLADI SE NA NBA LIGU!

Ipak, “Sportando” navodi da je bivši stručnjak San Antonija, Filadelfije, Indijane i drugih NBA franšiza ponovo pred otkazom, pogotovo nakon što su nezadovoljstvo njegovim radom iskazali i navijači, a da bi umesto njega na klupu mogao da sedne Paolo Galbijati.

Braun je nešto ranije ove sezone raskinuo saradnju sa srpskim košarkašem i nekadašnjim članom Crvene zvezde Vojislavom Stojanović za kojeg je rekao kako je “umislio da je zvezda”, da ga je bilo teško trenirati, kao i da nije slušao iskusnije igrače, veterane: “Naša grupa je sada mnogo jača bez njega”.

Nema sumnje da je Leri Braun jedan od najcenjenijih košarkaških trenera na američkom tlu, što dovoljno pokazuju i njegova brojna postignuća, ali u ovom slučaju se ispostavilo da evropska i američka košarka zaista jesu dva različita sveta.

Drugi pokušaj na evropskom kontinentu imaće Rik Pitino, koji je nedavno postavljen za trenera slavnog Panatinaikosa, što bi trebalo da bude još veći izazov uzimajući u obzir činjenicu da grčki velikan nastupa u Evroligi u kojoj zauzima razočaravajuću 11. poziciju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime