Laslo Đere, šampionski povratak iz Rija i najbolji plasman u karijeri

Đere
(Photo by Buda Mendes/Getty Images)

Od senzacije na startu turnira u Rio de Žaneiru, kada je eliminisao prvog nosioca Dominika Tima, preko Tara Danijela i Kaspera Ruda do Felika Ože-Alijasima, Laslo Đere se iz Brazila vraća sa prvom titulom i najboljim plasmanom na ATP listi u profesionalnoj karijeri. Od ovog ponedeljka, Đere je 37. najbolji teniser planete.

Posle veličanstvene nedelje u bivšoj prestonici Brazila, 23-godišnji srpski teniser iz Sente apsolutno zasluženo slavi novi, šampionski početak. Zahvaljujući odličnom riternu, karakterističnim bekhend udarcima i hrabroj igri od prvog do poslednjeg poena na turniru, Đere je „preskočio“ čak 53 pozicije na listi.

Ono što je posebno zanimljivo, Đere, koji je do sada osvojio 11 čelindžera, ali nijedan ATP turnir, do početka takmičenja u jednom od najegzotičnijih gradova na svetu imao je samo jednu pobedu ove sezone, što njegov uspeh u Riju čini još spektakularnijim.

Laslo Đere, šampionski povratak iz Rija i najbolji plasman u karijeri

“Nikada nisam bio dobar početkom sezone. Prethodne dve godine sam gubio osam ili devet mečeva u nizu. Nisam bio zabrinut kada sam došao i Rio, jer je tek sredina februara. Bio sam razočaran kada sam video žreb, jer je Dominik Tim bio moj prvi protivnik. Ipak, verovao sam da mogu do pobede“, poručio je Đere nakon pobede nad 18-godišnjim Kanađaninom koji je na turniru u Riju postao najmlađi teniser ikada sa jednim osvojenim ATP bodom.

Đere je najpre priredio najveće iznenađenje na turniru kada je maestralnom igrom srušio trenutno osmog tenisera sveta Dominika Tima, a potom je visoki nivo igre i ogromnu motivaciju zadržao sve do šampionskog postolja.

“Nekada pobedite favorita na početku i to vas onda nosi do kraja nedelje. Tako je bilo i meni. Trenuci u kojima slavite pobedu nad igračem koji je među najboljim na svetu, to je razlog zbog kojeg sam život posvetio ovom sportu. Znači mi mnogo i sigurno sam stekao značajno iskustvo“, objasnio je Đere koji je dobio ogroman aplauz kada je titulu posvetio preminulim roditeljima.

Laslo Đere, šampionski povratak iz Rija i najbolji plasman u karijeri
RIO DE JANEIRO, BRAZIL – FEBRUARY 24: (Photo by Buda Mendes/Getty Images)

“Izgubio sam majku pre sedam godina i ovu pobedu želim da posvetim njoj, kao i mom ocu koji je preminuo pre dva meseca. Verujem da bi bili ponosni. Rano sam naučio da život nije fer. Nažalost, oni ne mogu da uživaju u ovom uspehu. Nadam se da su ponosni na mene“.

Đere je novinarima otkrio i kako je uživao da gleda legendarnog Endija Rodika, a govorio je i o svom odnosu sa prvim reketom sveta i svojim zemljakom, Novakom Đokovićem.

“Znamo se i uvek razmenimo nekoliko reči kada se sretnemo na turnirima. On igra, naravno, na najvećim, pa se nismo ni viđali često. Poslao mi je poruku kada sam ušao u Top 100, pre toga me je zvao da igramo dubl u Dubaiju. Dobar je momak i inspiracija svima nama“, poručio je Laslo Đere koji sada ima 1.127 bodova na ATP listi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime