Lako je u NBA, napravi tripl-dabl u Evropi – Luka Dončić može i to!

(Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Prava je šteta što se Luka Dončić neće duže zadržati na evropskim parketima, ali ovaj mladi košarkaš madridskog Reala je zvezda u najavi na predstojećem NBA draftu, što znači da o šansama da ga već od jeseni ne gledamo u najjačoj ligi na svetu, ne treba ni razmišljati.

Neki poznavaoci prilika veruju da bi Dončić mogao da bude izabran i sa prve pozicije, ali je to u ovom trenutku od manje važnosti. U svakom slučaju, tim koji ga bude izabrao dobiće univerzalnog košarkaša koji na terenu radi sve, a koji bi uz pravilno usmeravanje mogao da bude temelj na kome će franšiza koja ga izabere moći da planira budućnost. Do tada, njegov zadatak je da Real obogati još nekim trofejem, što s obzirom na njegove poslednje igre, uopšte ne izgleda nemoguće.

Dragan Šakota zna kako osvajati trofeje pored velikih

U nedavnoj pobedi svog tima nad Betisom, devetnaestogodišnji košarkaš je zabeležio prvi takozvani ,,tripl-dabl” u karijeri. Njegov učinak na toj utakmici je 17 poena i po deset uhvaćenih lopti i uspešnih dodavanja i to za nepuna 23 minuta u igri. Nije nepoznato kakvim mogućnostima treba da raspolaže neki košarkaš da bi to uspeo, pogotovo u jakim evropskim ligama.

Trebalo je jedanaest godina dok se nije ,,ukazao” Dončić

Primera radi, u ACB ligi to niko nije uradio u prethodnih jedanaest godina. Poslednji kome je to pošlo za rukom je Fran Vaskez koji je noseći dres Barselone u sezoni 2006/07 imao učinak protiv Valjadolida od jedanaest koševa, deset skokova i zamislite, dvanaest udarenih rampi! Tripl-dabl koji je ostvario Dončić je tek sedmi u istoriji ACB lige, a on je najmlađi koji ga je zabeležio.

Uopšte, postoje razlozi zbog kojih je u evropskoj košarci takav statistički učinak izuzetno retka pojava. To je pre svega kraće vreme za igru, kao i striktnije pravilo kakvo dodavanje se upisuje kao asistencija. Poznato je da utakmica u NBA traje osam minuta duže, a u poslednje vreme su baš postali liberalni po pitanju tumačenja asistencije.

Da li je Dončić dovoljno zreo da pobedi CSKA?

Inače, primera onoga ono što je Dončić uradio protiv nejake ekipe iz Sevilje, još je manje u Evroligi. Tvrda i sporija košarka u kojoj se pre svega traži rezultat, znači i ograničen prostor za popunjavanje svih statističkih kolona. U tom smislu treba spomenuti da je Nikola Vujčić jedini košarkaš sa tim učinkom u Evroligi, odnosno da oba ikad ostvarena tripl-dabla u tom takmičenju pripadaju njemu, računajući period pod pokroviteljstvom ULEB-a.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime