Laferti: Ni Zamparini ni žene nisu mogli da ga kontrolišu!

Tokom cele karijere je bio potpuno neprilagođen. Fudbalu, disciplini, odgovornosti, svemu. Kajl Laferti je igrao na svoj način, onako kako misli da treba, bez obzira da li je tako pametno. Često njegovi potezi nisu imali nikakvih dodirnih tačaka sa pameću.

Rođen je pre malo više od trideset godina, 16. dana u septembru, u gradiću Eniskilen u Severnoj Irskoj. Profesionalnu karijeru je proveo daleko odatle. Probijao se u prvi tim Barnlija nakon što je bio odličan u mlađim kategorijama.

Jednu godinu je proveo u niželigašu Darlingtonu ali nikada nije bio fudbal za njega. On je želeo veliku pozornicu i mečeve koji će, kada ih odluči, ispuniti prostor na svim medijima. Tri puta je bio šampion Škotske, jer je iz Barnlija otišao u Rendžers.

Da li će Palermo savladati Speziju?

To je bio tek nagoveštaj njegovih lutanja. Usledio je odlazak u Sion a nakon samo jedne sezone i selidba u Palermo. Tada fantastičan projekat Palerma, koji je igrao drugu ligu, bio je osuđen na uspeh. Zamislite napad u kom su Dibala, Beloti, Abel Ernandez i Kajl Laferti.

Društvo im je pravio Fran Vaskez koji je sada član Sevilje, u veznom redu je bio i današnji igrač Lacija De Đenaro ali i dvojica srpskih igrača. Alen Stevanović i Milan Milanović su tokom sezone uglavnom bili rezervisti ali su doprineli ulasku u Seriju A.

Kajlovo ludilo se nije uvek poklapalo sa ludilom Zamparinija, vlasnika Palerma. Često je biznismen pričao o tome. ’’Irac je potpuno van kontrole. Njega najviše zanimaju žene pa nestane na nekoliko nedelja da bi ih lovio po Milanu!’’ izjavio je jednom prilikom.

Kvota protiv Hamiltona je DVA!

Nastavio je u istom ritmu, pričajući o detaljima iz privatnog života fudbalera. ’’Prodali smo ga jer je trener tako želeo. Nismo našli način da ga kontrolišemo, iako je fantastičan fudbaler. Van terena je drugačiji, ima šestoro dece sa dve žene, nikad ne dolazi na treninge i nije posvećen.’’

Prodat je Noriču ali tamo nije uspeo da sakupi ni 40 nastupa. Slali su ga na pozajmice u Rizespor i Birmingem. Nakon ove poslednje, javilo mu se nešto u glavi. Popričao je sa unutrašnjim glasovima i shvatio da ovim putem dalje neće ići.

Vratio se u Škotsku ali je ovoga puta potpisao za Harts. Ove sezone je postigao već 11 golova u dresu Hartsa, što je njegov treći najbolji rezultat u karijeri. Ima još mnogo da se igra, pa će verovatno pasti rekord. A to se uklapa u njegovu priču.

Iznenađujuće osvajanje titule za Harts?

Kajl Laferti je prethodnog leta pričao o promenama. Sebe, svoje fudbalske filozofije, načina života i igranja fudbala. Praktično svega, jer je odlučio da se primiri. Doduše, to važi samo za period koji provodi van terena. Na mečevima je i dalje isti.

To pokazuje i crveni karton zarađen protiv Aberdina, u samom finišu meča. Harts je uspeo da otkine bod favoritu ali će u naredna dva meča biti lišen pomoći najboljeg igrača. Pored ligaškog meča sa Hamiltonom on će propustiti i kup susret protiv Hibernijanom.

Da se za trenutak vratimo na izjavu Zamparinija. Kada je alfa i omega Palerma izjavio da Kajl Laferti ima dve porodice sa šestoro dece, to je stvarno bila istina. Barem donekle. Ali, priča je daleko zanimljivija od pukih brojki. Lafertija nikada nisu zanimale ’’obične’’ žene.

Prva žena Kajla Lafertija je bila Mis Škotske i Mis Ujedinjenog kraljevstva. Samo godinu dana nakon osvajanja tih titula rodila je sina. Zajedno imaju dvoje dece a brak između Kajla i Nikol Mimna nije potrajao. Temperamentni Irac je krenuo dalje.

Vanesa Čang je u narednim godinama bila najveća podrška reprezentativcu Severne Irske. Venčali su se pred Evopsko prvenstvo koje se igralo u Francuskoj a zanimljivo je da je i ona bila učesnica izbora za Mis! Završila je kao prva pratilja tada a sada je uspešan model!

Merry Christmas to all over the world ? ❤️???

A post shared by Vanessa Lafferty (@vanessalafferty.28) on

Glas zavodnika ga prati tokom cele karijere ali je Vanesa uspela da ga promeni. Laferti pred sobom ima još dovoljno godina karijere da može da pravi velike planove. Možda ćemo ga ponovo gledati u nekoj ekipi jačoj od sredine škotske Premijer lige.L