Kutinjo otišao, ali je ostao Klop: Šta može Liverpul u budućnosti?

Virdžil van Daj-Jirgen Klop Liverpul
Van Dajk blista u dresu Liverpula

Liverpul bar o jednom nikad nije morao da brine, a to je da će pesma navijača na Enfildu ikada prestati. Koliko god da traje čekanje  na novu titulu, ona će uvek odjekivati sa tribina ovog legendarnog stadiona.

Čekanje je zaista dugo i mada se nekoliko puta činilo da mu je došao kraj, Liverpul je uvek ostajao kratkih rukava. Različiti periodi su obeleženi različitim pokušajima, ali bi ovaj započet dolaskom Jirgena Klopa mogao da bude plodonosan. Kako bi to u budućnosti moglo da izgleda videlo se u nedelju na Enfildu kada su Crveni pobedili budućeg šampiona.

Kažemo budućeg, jer ko zaista može da spori da Mančester Siti to nije?

Made in Liverpool – izdanci sopstvene škole

Da Građani svako malo ne obore po neki rekord ove sezone, Liverpul bi sigurno bio glavni konkurent za titulu. Crveni su osvojili više bodova nego u istoj fazi sezone 2013/14 kada im je Siti pobegao za samo dva boda. Zapravo, Liverpul je u Premijer ligi samo jednom imao više bodova posle 23. kola kada je pod Rafom Benitezom u sezoni 2008/09 sakupio 48.

Sa samo dve izgubljene utakmice od početka i serijom od četrnaest mečeva bez poraza, u svakoj drugoj sezoni ekipa sa Mersisajda bi bila mnogo bliže samom vrhu nego što je sada. Gvardiolina ekipa je jednostavno zasenila napore svih ostalih, pa i Crvenih.

Međutim, situacija se možda promeni već sledeće godine.

Klop je temelj na kome se gradi titula

Jedan od razloga je nesumnjivo Jirgen Klop. Zbog njega fudbaleri koji inače tome ne bi razmišljali žele da dođu u Liverpul. Sa njim je započela era brižljivog planiranja na Enfildu koja mora da se isplati na duže staze.

Liverpul razmontirao Siti pa strepeo za bodove: Šta smo naučili u derbiju Premijer lige?

Napredak u igri nije munjevit, ali je stabilan i neprekidan. Sastav se neprestano poboljšava, pri čemu Nemac pokazuje izuzetno strpljenje prilikom dovođenja fudbalera za koje smatra da su idealni za crveni dres. Najbolji primeri su Keita i Virdžil van Dajk.

Klop je doveden kao okosnica dugoročnog projekta, što je u ovo doba modernog fudbala u kojem treneri potraju par sezona, veoma redak primer. To znači da ne mora da poseže za trenutnim rešenjima, da mu je posao siguran i da može na miru da se posveti radu na ostvarenju ciljeva.

Nije tajna da se od Nabija Keite koji dolazi na leto, na Enfildu očekuju velike stvari. Svestrani igrač sredine terena je plaćen 48 miliona funti i uklapa se u sve Klopove zamisli. Probojan je s loptom u nogama, poseduje precizna dodavanja i energije za pokrivanje svakog dela terena. Nema problem sa postizanjem golova ili asistiranjem, a doprinosi i u odbrani.

Uz Van Dajka koji je već stigao, Gvinejac čini jedan deo ,,kičme” koja bi trebalo da podnese napor osvajanja titule.

Bornmut je u seriji, ali je i Vest Hem sve bolji. Šta mogu Trešnje u Londonu?

Klop se nije ustezao od promena u sastavu, pa je od onog tima koji je zamalo bio prvi sa Brendanom Rodžersom, preostalo samo četvorica fudbalera. To su Minjole, Flanagan, Staridž i Henderson. Prva trojica su blizu izlaznih vrata, a biće zanimljivo videti sudbinu kapitena Hendersona kada na Mersisajd stignu Keita i neka nova imena.

Pametno ulaganje stvara velike ekipe

Bez obzira na to osipanje, Liverpul deluje jače nego prethodnih sezona. Neki igrači koji ranije nisu bili u prvom planu iskoristili su priliku kod Klopa (Salah, Okslejd Čemberlen, Robertson) i opravdali stav da nijedna funta ne sme biti potrošena uzalud.

Uz nekoliko novih fudbalera na pravim pozicijama, Liverpul bi sledeće sezone trebalo da bude još jači.

Svonsi ne može da zaustavi Liverpul, to nije mogao ni šampion!

Ne sme se zaboraviti ni to da Crveni imaju (a tek će imati) veoma mlad sastav. Keita ima samo 22, Mane i Salah po 25, a Van Dajk jednu više. Oni bi trebalo da svoje najbolje dane dožive upravo pod Klopovim vođstvom. Toj činjenici se još više raduju najmlađi kao što su Trent Aleksander-Arnold, Džo Gomez ili Ben Vudbern, koji su praktično omladinci.

Napredak im je zagarantovan jer nema bojazni da neće dobiti svoju šansu. Ta mladost, kojoj može da parira jedino Totenhem, još više pojačavaju optmizam na Enfildu da je možda sledeća sezona ona u kojoj će doći kraj drugom čekanju.