Krstajićev debi u Aziji: Čekajući pravog selektora!

Bez selektora, sa novom formacijom i Sergejem Milinković-Savićem od prvog minuta, Srbija je zabeležila pobedu u prvom meču azijske turneje. Kina je savladana rezultatom 2:0 a čak i protivnik koji nije naročito kvalitetan je uspeo da pokaže neke mane Srpske reprezentacije.

Bez selektora, sa novom formacijom i Sergejem Milinković-Savićem od prvog minuta, Srbija je zabeležila pobedu u prvom meču azijske turneje. Kina je savladana rezultatom 2:0 a čak i protivnik koji nije naročito kvalitetan je uspeo da pokaže neke mane Srpske reprezentacije. Do meča sa Južnom Korejom ima još četiri dana. To će biti poslednji meč Krstajića na klupi, barem u ovom mandatu.

Kako se Srbija predstavila u Kini? U najmanju ruku bi se moglo reći mlako. Meč sa Južnom Korejom može da popravi celokupnu sliku koju je ova turneja kreirala. Stiče se utisak da u prvom planu nije fudbal, već pre svega finansijski aspekt i pregovori sa Draganom Stojković. Koji su očigledno došli do mrtve tačke, barem sudeći po oprečnim izjavama do kojih dolaze srpski mediji.

Poslednja šansa da se izbori plasman na Svetsko prvenstvo! Kladi se!

Ali, dok se taj meč sa Južnom Korejom ne odigra, dok Srbija ne dobije protivnike za Svetsko prvenstvo i dok konačno ne dobije selektora, a to očekujemo tek nakon žreba, da vidimo šta možemo da zaključimo iz meča protiv Kineza. Srbija je za ovaj meč promenila formaciju i iz kvalifikacionih 3-4-3 prešla u današnjih 4-2-3-1.

Startna postava u sastavu Stojković – Rukavina – Ivanović – Tošić – Obradović – Gudelj – Milinković-Savić – Ljajić – Tadić – Kostić – Mitrović je bila i očekivana, jer su odsustvo Nemanje Matića i Aleksandra Kolarova popunila upravo dvojica igrača od kojih se to očekivalo. Šansu da igraju su dobili još Rajković (ceo drugi deo igre), debitant Veljković, Krstičić, Gaćinović, Živković i Prijović.

Kladi se i na sve ostale prijateljske mečeve!

Prelazak na formaciju sa četiri igrača u zadnjoj liniji nije prijao reprezentativcima Srbije. Kina, koja je po kvalitetu ispod Velsa ili Austrije, je stvorila nekoliko veoma ozbiljnih prilika, posebno na početku drugog dela kada je fantastično intervenisao Rajković. Upravo bi formacija sa tri centralna defanzivca bila idealna da se zaustave svi napadi Kineza. Visoko postavljena, sa redovnim iskakanjima na igrača koji pokušava da gurne loptu u prostor, odsekla bi kineske napadače. Prelazak sa tri na dva centralna beka je teži nego što se misli. Bekovi tog tima uvek imaju osećaj da u defanzivi nisu neophodni a barem u prvim mečevima će obojica štopera imati utisak da im leđa čuva jedan dodatni igrač.

Postignuta su dva gola i moglo ih je biti bar još toliko, ali Kina nije reper za dobru ofanzivnu igru. Uostalom, nama postizanje golova nije bio problem ni u kvalifikacionim mečevima, jer smo u kvalifikacijama bili efikasniji od Francuske, Engleske i Hrvatske. Odbrana je funkcionisala dobro sve do trenutaka kada indivualne greške nisu počele da se poklapaju sa neuigranošću.

Možemo li da postanemo Svetski prvaci u Rusiji?

Za napad ne moramo da brinemo, Adem Ljajić, Dušan Tadić i Filip Kostić znaju kako da stignu do protivničkog gola, Aleksandar Mitrović se u reprezentaciji pretvori u nekog od najboljih svetskih golgetera a sada bi toj liniji tima mogao da pomaže i Sergej.

On je meč protiv Kine proveo u centralnom delu veznog reda, kao par sa Gudeljem. To nije uloga koju je tokom kvalifikacija imao Nemanja Matić i Sergej to sasvim sigurno ne može igrati na bitnim mečevima. On je dobar ofanzivac, bilo da se radi o šutu ili o asistencijama, ali Srbija nema luksuz da na tom delu terena trpi takvog igrača. Namerno kažem trpi, iako je Sergej kvalitetniji od mnogih koji su prethodnih godina igrali za nacionalni tim. Videlo se već protiv Kineza da je defanziva previše tanka.

Lacio nije ekipa koja se dobro brani a Sergej u ovakvoj reprezentaciji ima čak i defanzivniju ulogu nego u klubu. Sinoć smo gledali baraž meč Hrvatske i Grčke. Reprezentacija Hrvatske je svoju grupu završila na drugoj poziciji, iza Islanda, a sinoć je njen vezni red nastupio u sastavu Brozović-Rakitić-Modrić uz Perišića i Kramarića koji su bili po krilima. Ukoliko bismo suočili dva vezna reda, taj sinoćnji i ovaj današnji Srbije, Hrvati bi imali nekoliko, košarkaški rečeno, mis-meč situacija.

Orlići gostuju u Austriji!

Sergej Milinović-Savić ne može u ovakvom timu da bude igrač uloge. I još više ne sme da mu se menja pozicija samo da bi bio na terenu. Nekoliko izgubljenih lopti koje Kinezi nisu iskoristili samo zato što su Kinezi a ne Argentinci pokazuju da pozicija zadnjeg veznog nije za njega. Ili će na Svetskom prvenstvu bili jedan od igrača u ofanzivnom i centralna figura srpskog tima ili će sedeti na klupi dok dvojica Nemanja, Gudelj i Matić, drže sredinu terena u defanzivi. Na novom selektoru je da to odluči.

Nova formacija, koju trenutno koristi Krstajić a koju bi mogao da primeni i čovek koji će nas predvoditi u Rusiji, dopušta luksuz da u timu istovremeno budu trojica od četvorice igrača koji najozbiljnije konkurišu za mesto iza Mitrovića. To je ozbiljan napadački potencijal i treba se osloniti na to. Tadić je izgurao kvalifikacije ali ako budu u dobroj formi i Tadić i Ljajić moga da igraju na sličnom nivou. Za Milinković-Savića se veruje da može da bude i bolji. Ali uvek kao deo ofanzivnog manevra, ni slučajno kao zamena za Matića ili Milivojevića.

Tačan rezultat na Južna Koreja – Srbija?

Drugi meč na turneji će otkloniti još neke dileme. Očekuje se debi Radonjića, da se vidi da li će i on u krug kandidata za put u Rusiju a čak i za ovo malo vremena koje je dobio danas odličan utisak je ostavio Živković.

Ostale su nam samo formalnosti, da se 1. decembra izvuku grupe, da nakon toga dobijemo selektora koji će voditi reprezentaciju, da tokom narednih nekoliko meseci odigramo nekoliko prijateljskih susreta i da u Rusiji prikažemo maksimum. Sitnice, brzo će to proći. A pripreme za Svetsko prvenstvo su već počele!