Kris Frum: Još jedan šampion koji boluje od astme

Vozite bicikl? Koristite Ventolin? To su već dve sličnosti koje vi i trenutno najbolji svetski biciklista Kris Frum možete da navedete prilikom pisanja biografije u slučaju traženja posla.

Kao što je poznato, posao Britanca i jeste da vozi bicikl. Štaviše, on to radi toliko dobro da se trenutno sa razlogom smatra za najboljeg biciklistu na svetu. U prilog tome govore četiri pobede na Tur d Fransu i jedna na Vuelti.

Novi vikend je pred nama, a i novo kolo Bundeslige!

Međutim, Kris Frum bi uskoro mogao da ostane bez posla, bar na neko vreme. Razlog je što mu je i u drugom uzorku urina uzetom u septembru za vreme ovogodišnje Vuelte, potvrđen previsok nivo Salbutamola. Ova supstanca je inače osnovni sastojak Ventolina koji svojim delovanjem otvara vazdušne puteve u plućima i tako olakšava disanje.

Treba reći da Salbutamol nije zabranjen i da ga Frum koristi kao lek da ublaži svoje disajne smetnje. Međutim, Svetska antidoping agencija je njegovu primenu ograničila na strogo određen način i dopustila samo određenu količinu. Lek može da se uzima samo udisanjem, a dozvoljeno je 1600 mikrograma u toku jednog dana, s tim da u periodu od 12 sati količina ne sme da pređe polovinu od navedene.

Bredli Vigins: Momak, moraćeš još da treniraš!

Frum je izjavio da je tokom ovogodišnje pobedničke kampanje na Vuelti imao problema sa disanjem i da je prema savetu lekara Skaja, uzeo povećanu dozu leka, ali u granicama dopuštenog. Međutim, stvar je u tome što je količina pronađena u oba uzorka dvostruko veća od dopuštene. Britanac je u uzorku urina datom posle 18. etape Trke oko Španije, imao 2000 nanograma Salbutamola po mililitru.

Frum

Frum trenutno nije suspendovan, ali bi mogao da se suoči sa zabranom takmičenja u periodu od dve godine. Pošto se Salbutamol ne tretira kao doping, biciklista treba da dokaže da lek nije zloupotrebljen a da je nedozvoljena količina ipak posledica dopuštenog načina upotrebe.

Nije prvi put

Šansa za to je podvrgavanje testu sa sličnim uslovima kao što su bili u trci. To se ne bi radilo prvi put u svetu biciklizma pošto je Italijan Dijego Ulisi kome je pre tri godine na Điru pronađeno 1920 ng/ml, testiran na taj način. Rezultati su ipak bili nepovoljni, pa je Ulisi suspendovan na devet meseci. 2007. godine, drugom Italijanu Alesandru Petaćiju, zbog iste stvari zabranjeno je da se takmiči 12 meseci.

Zanimljivo je da nema previše dokaza da Salbutamol kao takav poboljšava učinak sportista. Međutim, Frum nije jedini vrhunski sportista koji koristi ovaj lek, zbog čega možda i nije sasvim neopravdano postaviti pitanje kako to da je astma toliko rasprostranjena među njima.

Teodosić se vratio, Klipersi počeli da pobeđuju!

Kao jedan od odgovora, nauka je ponudila astmu koja je prouzrokovana naporima prilikom vežbanja, pri čemu se teže i brže diše, a što u sprezi sa atmosferskim uslovima dovodi do ove pojave.

Frum, koji je ove godine postao prvi pobednik na dve Grend Tur trke za redom posle 1978. godine (Tur d Frans, Vuelta), ne bi trebalo prebrzo da bude izjednačen sa Lensom Armstrongom koji se sistematski bavio dopingom, ali mu svejedno predstoji težak period dokazivanja da nije imao loše namere.

Čak i u slučaju pozitivnog ishoda po njega, biciklizam je pretrpeo novi težak udarac.