Zvezda – Budućnost 2:0: Osveta već uručena, ili će biti ,,ko se poslednji smeje…”?

Zvezda CIbona pred Ulm

Crvena Zvezda je pobedila Budućnost sa trideset poena razlike, što je doduše ostvareno u dve utakmice od početka nove sezone, čime je već sad premašila prošlogodišnji učinka kada je Podgoričane uspela da savlada samo jednom.

Da li je pedagoško nezadovoljstvo koje je posle prvog kola ABA lige izrazio Milan Tomić bilo okidač za odličnu igru njegovih košarkaša, ili je u pitanju nešto drugo, tek, na terenu u renoviranoj Morači vidljivi su bili samo košarkaši u Crveno-belim dresovima. Pokazalo da se Crvena Zvezda ima sastav koji može da odigra ulogu u skladu sa procenama kakve su uoči početka sezone davali košarkaški analitičari, a koje su se listom slagale u jednom – vicešampion je najveći favorit u regionalnom takmičenju.

Evrokup: Koji timovi su najveći, a koji su malo manji favoriti za trofej

Ako početne igre predstavlju iole validan lakmus, onda Zvezda neće biti ,,mačji kašalj” ni u Evrokupu, naprotiv. U svakom slučaju, u prvoj fazi ne bi trebalo da ima većih problema.

Kao u nijednom od prethodnih mečeva, u Podgorici se pokazalo koliko će ovom timu vredeti Džo Regland i Stratos Perperoglu. Amerikanac je izvanredan plejmejker koji je u stanju da Cirbesa i Odža napravi mnogo boljim igračima u fazi napada nego što to oni zaista jesu. On sam je imao jednu asistenciju više (11) od celog tima Budućnosti.

Šut mu doduše nije išao na ovoj utakmici, ali kada i to našteluje, navijači Crveno-belih će brzo prežaliti odlazak Tejlora Ročestija. Treba reći i to da za sada Regland i Čović dobro funkcionišu, kao i da neke organizatorske zadatke može da obavlja i Baron, ali da će za ozbiljneije faze sezone, posebno Evrokupa, Zvezda mogla da porazmisli od još jednom plejmejkeru, ili da i Tomić koristi Davidovca na isti način kao i Alimpijević.

Stratos Perperoglu pokazao koliko će biti važan za igru Crveno-belih

Perperoglua je bilo svuda na terenu, ne u atletskom smislu, već u suštinski košarkaškom – na ovoj utakmici je demonstrirao šta znači kada ekipa poseduje iskusnog igrača koji ima vrhunski kvalitet. Postizao je koševe iz svih pozicija i na sve načine i bio prva napadačka opcija za Milana Tomića. Nešto je manje bio prisutan u evidentiranju skokova, ali to i neće biti njegov glavni zadatak.

Jako je bitno i to što se Tomić i Perperoglu odlično razumeju. Naravno, ne treba očekivati maksimalan učinak od iskusnog Grka u manje važnim mečevima, pre svega zbog činjenice da ima već pune 34 godine. Njegova ,,misija” će biti da u utakmicama kao što je ovaj sa Budućnosti bude igrač koji pravi razliku.

Dok Zvezdina pojačanja blistaju, košarkaši koji su kao takvi dovedeni u Budućnost, na sasvim su suprotnom kraju skale. To se u najvećoj meri odnosi na obojicu sa prezimenom Klark, na Edvina Džeksona, a u nešto manjoj meri na Omića i Krafta. Da li je u pitanju podbačaj skautinga, neuklapanje u sistem Aleksandra Džikića, prenatrpanost na spoljnim pozicijama ili samo početno uigravanje, moraće da se pokaže u jednom delu sezone.

Partizan ponovo sa dva lica – pet stvari koje smo naučili u Trentu

Problem je u tome što Budućnost nema previše vremena. Mnogo je uloženo da bi se ispostavilo da tim neće funkcionisati. U ekipama kao što je ova rezultati moraju da dođu brzo, jer u suprotnom lao dolazi do loše atmosfere između ,,starosedelaca” i pridošlica, a efekat bi mogao da bude još sličnih predstava na terenu kao što je bila ova u duelu sa Zvezdom.

Aleksandar Džikić je posebno nezadovoljan neborbenošću svojih košarkaša

Očajan i selekcija procenat šuta, slaba saradnja ilustrovana u samo deset asistencija, odbrana koja ne liči n aonu iz prošle godine – Budućnost je u statisltičkom osvrtu na meč bila bolja samo u skokovima (35:28), ali joj to nje donelo ništa dobro.

Džikić je kao najveću negativnost naveo to što se njegovi košarkaši nisu borili. Veoma je intrigantna izjava da ga ne zanima previše kvalitet ekipe, već samo da na terenu ,,izginu” za svaku loptu. Verovatno je rano da se izvuče zaključak da sumnja u kvalitet, ali…Činjenica je da je izgubljen važan meč, a da je već dva puta ubedljivo poražen od najvećeg konkurenta.

Milano stiže u Podgoricu na početak evroligaške sezone. Kvote se nalaze ovde!

Bekovska osovina koja je prošle godine najbolje funkcionisala, za sada je daleko od takve forme, a Evroliga se približila. Pored imperativa da kompletna ekipa mora da počne da gine, Džikić će morati da na pravi način ,,zaposli” sve igrače da bi izbegao eventualana nezadovoljstva onih koji igraju manje. U pronalaženju formule će mu veliki broj utakmica svakako biti od pomoći.

Ne treba biti previše pesimističan u pogledu rezultata šampiona. Treba verovati da je klub koji je bio u stanju da prošlogodišnju sezonu u kojoj pre početka nije imao posebno velike šanse, završi izvanrednim rezultatima, ponovo nađe odgovarajuće metode i rešenja. Niko preko noći nije zaboravio svoj posao, to je sigurno.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime