SAVIĆ BRUTALNO ISKREN: Mladi sada žele u NBA, a ne u Zvezdu i Partizan!

zoran savić
Zoran Savić govorio o mnogim problemima evropske košarke! foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Nije nikakva tajna da Crvena zvezda i Partizan (do ove godine) kubure već duže vreme u potrazi za mladim i talentovanim košarkašima.

Razloga je zaista mnogo i oni nisu nikakva tajna. Te je sve to na jedno mesto sabrao sportski direktor Partizana, Zoran Savić.

Španski novinari iz uglednog “As-a” su kontaktirali Savića pre svega povodom fajnal-fora Evrolige u Beogradu tokom ove nedelje, ali su na meniju bile i mnoge druge teme…

– Odlična odluka Evrolige da se fajnal-for da Beogradu. Ovo je grad sa ogromnim iskustvom u organizaciji velikih manifestacija. Poslednjih meseci je Beograd organizovao Evropsko prvenstvo u odbojci za žene, dvoransko Svetsko prvenstvo u atletici i Evropsko prvenstvo u boksu. Fajnal for će biti savršen, jer i košarka ide uz Crvenu zvezdu u Evroligi i uz Partizan koji je napravio novi tim i imao 19.200 posetilaca na jednoj utakmici Evrokupa. Doći će mnogo navijača, mnogo iz Grčke, a dobra organizacija je zagarantovana.

Zanimalo je Špance koliko su naša dva najveća kluba daleko od učešća na završnoj smotri Evrolige i to ponajviše jer se muče da privole mlade košarke. I to nije samo problem naša dva kluba, već i čitave Evrope.

– I Zvezda i Partizan, koji je poslednji put učestvovao na Fajnal foru 2010. godine, daleko su od toga, jer ima mnogo veoma dobrih timova. Odlazak na F4 sam po sebi je dostignuće, a ponoviti to više puta kao Real i Barselona je impresivno. Naš problem je što svi mladi talenti idu u NBA, sva deca sanjaju o SAD, a ne o Partizanu, Zvezdi, Realu, Barsi ili Olimpijakosu. Hendikepirani smo nedostatkom sjajnih domaćih igrača.

Zoran Savić-Željko Obradović
Zoran Savić ističe da je mladim igračima najbolje kod Željka Obradovića!
(FOTO: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Upravo je jedan od razloga povratka Željka Obradovića u Partizan i taj što verovatno da nema boljeg i iskusnijeg trenera koji će sve te mlade talente da izbrusi.

– Sada 14-godišnjaci mogu da odu pre na trening Reala nego Partizana. Mislim da nema drugog načina nego da im pokažem da je bolje da prvo uspeju ovde, pa tek onda odu u NBA, sa 23 ili 24 godine, kada budu spremni. Mladi trenutno imaju lične trenere, izgledaju kao teniseri, a najbolja priprema na svetu je sa reprezentacijom na leto. Ali to niko ne vidi u Srbiji. Oni žele brzo da završe stvari i zarade. Ako igraju, dobro je. A ako ne igraju, nisu zabrinuti jer će se vratiti, ali su možda izgubili dve-tri odlučujuće godine. U Srbiji trenutno ne vidim bolje mesto za napredak od rada sa Željkom Obradovićem – svakodnevna “klinika” na treningu. Oni koji ovde uspeju imaće više opcija da ponove uspeh u NBA.

Naravno, ne treba ne podvlačiti koliko su drugačiji, pre svega novčano, uslovi u NBA ligi nego u Evropi…

– Sad razmišljaju o SAD. Neki poput Bogdana Bogdanovića su otišli u NBA već spremni, ali sada odlaze što pre, i agenti ih “guraju” jer je razlika između organizacije i ugovora ogromna. Da mladi uspeju ovde je mnogo komplikovanije nego pre sedam-osam godina. Ranije ste mogli da potpisujete četvorogodišnje ugovore, a sada, najviše 2+1. Sa 18 ili 19 godina deca nisu fizički spremna za NBA, pa ih se mnogo vraća.

Partizan je ove sezone vratio iz NBA lige čak dvojicu košarkaš, plus Balšu Koprivicu koji je biran na draftu, zajedno uz Jama Madara koji u vlasništvu Boston Seltiksa kada govorimo o NBA ligi.

– Vratili smo Smailagića i Kuruca, koji nisu mogli da se dokažu. I još jedan faktor. Ranije je od 30 franšiza, 25 moglo da priušti dugoročan projekat i strpljenje sa mladima, jer je samo četiri ili pet timova razmišljalo o pobedi. Ali sada je obrnuto, 25 franšiza rade da bi pobedile. Nema strpljenja da se mladi treniraju četiri godine. Dončić je otišao sa 19, ali je to je učinio kao najbolji u Evropi. U svim kategorijama je bio najbolji. I pokazao je da mu je lakše da razvija igru u NBA nego u Evropi jer ima više prostora i koristi to što vidi košarku kao niko drugi – zaključio je Savić.

POSLEDNJI PLES SERĐA SKARIOLA: Selektor Furije najavio povlačenje nakon Evropskog prvenstva

OBAVEZNO POGLEDAJTE: PENALTY CHALLENGE: Barbi Afrika – Realno, pobednik Evrovizije mora biti, biti, biti… EP26

4 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime