ŽARKO ZEČEVIĆ OTVORIO DUŠU: Evo kako sam sagradio Zemunelo i zašto sam otišao iz Partizana!

žarko zečević - partizan
Žarko Zečević govorio je o svom boravku u Partizanu! FOTO: STARSPORT

Žarko Zečević popularni Zeka dugo je bio je glavno lice u Partizanu, a sada je progovorio o problemima sa kojima se suočavao i mnogim drugima stvarima!

Nekadašnji sportski funkcioner crno-belih dao je opširan intervju za “Ekspres” u kom je govorio o nedaćama na putu da od Partizana napravi moderan klub, kao i o sukobima sa navijačima.

Podsetimo Zečević je postao generalni sekreetar “Parnog valjka” 1985, godine i ostao na toj funkiciji 23 godine tokom kojih je bio u konstantnim zavadama sa političarima, ali i simpatizerima crno-belih.

Voleo bih da se vratimo na ovaj prvi sukob. Mislim da je to bio sukob ideja da li će Partizan da ide novim, savremenijim putem, ili ostati uparložen kao što je bio proteklih 15-20 godina. Protiv te ideje su bili generali, tada predstavnici vlasti u Jugoslaviji. Ne kažem da sam ja najzaslužniji za te nove vidike, ali sam bio jedan u timu koji je možda čak i vodio tu priču koja je pobedila, jer, posle tih događaja iz devedesetih godina, Partizan je apsolutno vladao na ovom prostoru – izjavio je popularni Zeka.

Ovom prilikom dotakao se čuvenog Zemunela u kom su stasavai neki od nosioca igre našeg velikana, ali i naše fudblaske reprezentacije.

Drugo, mi smo bili prvi koji smo napravili razvojni sportski centar “Zemunelo” koji je praktično u to vreme bio jedan od pet sportskih centara u Evropi. Tadašnji predsednik UEFA Lenard Johanson je posetio Beograd i rekao da je to centar za 23. vek. A što se tiče navijača, odnosno huligana, sa njima to jedino država može da reši – rekao je Zečević, pa nastavio.

– Prostora za treninge mladih kategorija nije bilo. Naš stadion nije imao prostora za to, kao ni pomoćni. Mi smo napravili igrališta sa veštačkom travom i 250 klinaca treninra na terenu. A da imaš normalne uslove da ti treniraju sve kategorije. Ideju o sportskom centru imali smo devedesetih, kada je Osim bio trener. Obišli smo pet, šest lokacija u gradu, na kraju smo se skasili na Teleoptiku i mislim da je to i danas fabrika mladih igrača. I ono što mogu sa ponosom da istaknem, a to je da je reprezentacija, koja je izborila pobedu protiv Portugalije imala sedam igrača iz Partizanove škole od početka: To su Milinković, Pavlović, Lukić, Živković, Mitrović, Vlahović i Radonjić – dodao je bivši sekretar Partizana.

dušan vlahović-aleksandar mitrović-reprezentacija srbije
Vlahović i Mitrović igrači koji su ponikli u Zemunelu! (FOTO: Starsport)

Rešenje problema sa navijačima vidi u postupku Margaret Tačer u Engleskoj.

Ja bih odvojio navijače od huligana. Navijači su ljidi koji dolaze na utakmice da bodre svoj klub, dolaze sa porodicom, sa decom. A problem sa huliganima, to je potpuno novi odnos i to nikako ne može da reši fudbal, to može jedino da reši država. Onako kako je rešila Margaret Tačer u Engleskoj – izjavio je Zečević.

Drugo rešenje vidi u infrastrukturi stadiona za šta je takođe imao plan, ali ga nije i ostvario.

– Druga priča je infrastruktura. Vrlo je prosto. Da je Partizan napravio stadion 2006/07 godine, i sada imam onaj projekat, kao što je stadion Jang Bojsa. Sa takvom infrastrukturom stavljaš u poziciju huligane da ne mogu da se ponašaju onako kako oni hoće. Zato što imaš prostore koji su pregrađeni, redarsku službu, koja apsolutno odgovara tome. Sve je pokriveno kamerama. Imaš poseban deo za pretplatne karte gde na svakoj stolici piše ime… – dodao je on.

Ne treba trošiti reči na uspehe crno-belih tokom mandata Žarka Zečevića, a kako sam navodi njih ne može uporediti sa današnjim vremenom.

– Drugačije prilike su bile, drugačije okolnosti i drugačije okruženje. Ne bih mogao da upoređujem ono i ovo vreme. Tada smo uspeli da preciziramo da se tačno zna ko šta radi. Uprava se brine o obezbeđenju materijalnih sredstava o infrastrukturi, tehnologiji rada i o organizaciji. Stručnjaci se brinu oko igrača, tima, igre. Tu ne sme da bude mešanja. Ako imaš rukovostvo koje hoće da vodi ekipu, tu nema rezultata. Trener mora da ima apsolutnu slobodu da o svemu odlučuje – kazao je Zečević.

Ovu priliku iskoristio je da se osvrne na uspeh “Orlova”, ali i zašto su došli do velikog uspeha za našu zemju.

Daću jedan primer. Piksi. Neki nisu imali snage da se oslobode mešetara koji su se vukli oko reprezentacije. A Piksi je imao snagu da odstrani od sebe. I zahvaljujući tome Piksi je napravio rezultat, jer su igrači slušali samo njega. A u onom drugom slučaju su slušali one druge. Tako da rukovodstvo mora da obezbedi taj mir, da bi mogao da se postigne rezultat – zaključio je on.

Kako komentarišete ove izjave Žarka Zečevića?

REAL SPREMA NAJJAČI PRELAZNI ROK DO SADA: Florentino Perez pravi pakleni tim!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Prva pobeda pod novim nazivom: FMP Meridian slavio protiv Cibone!

6 KOMENTARA

  1. Niko od nas ne zna šta se zapravo desavalo i dešava u klubu … promena je bilo mnogo i oscilacija tokom proteklih godina tako da ne mozemo tek tako zaključiti da li je on zaslužen za toliko dobrih stvari u Partizanz ili ipak loših dok je bio na funkciji

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime