Zašto je Vilfan morao da daje 40 koševa, a Jokić to ne mora?

(Photo by Matthew Stockman/Getty Images)

Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da li je Nikola Jokić gledao Petra Vilfana , odnosno snimke legendarnog košarkaša iz njegovih najboljih dana, ali ako jeste, onda dvoj tim do pobede vodi na potpuno drugačiji način nego nekadašnji košarkaš Jugoplastike, Olimpije i Partizana.

Ako ovoga puta preskočimo čuveno Vilfanovo dodavanje sa Bobanom Petrovićem na utakmici u kojoj su igrali za suprotne ekipe, on je svojevremeno izjavio da bi se rado podredio ekipi i na utakmici davao po petnaestak koševa, ali da u tom slučaju njegov tim gubi. Rečeno potiče iz doba kada je Vilfan u dresu Olimpije (mada ništa ,,skromniji” nije bio ni u Jugoplastici) davao po četrdeset poena. Da podsetimo da se radi o vremenu neposredno pre uvođenja trojke u evropsku košarku.

Nikola Jokić ove sezone u Denveru igra sasvim drugačije. Doduše i ceo tim igra drugačiju košarku nego u prethodne dve sezone i to daje ozbiljne rezultate. Srpski košarkaš je tada više puta pokazao da mu nije problem da postiže veliki broj poena, ali bi i pored njegovog učinka koji se neretko ogledao u trocifrenosti u tri glavne kategorije, a skoro uvek u dve, Denver gubio.

Ova sezona je donela dve ključne promene u franšizi iz Kolorada. Pre svega, Majkl Meloun je izuzetan napadački tim pretvorio sastav sa odličnom igrom u odbrani. Druga stvar je masivno korišćenje Jokićevog, sada već nespornog, ogromnog dodavačkog talenta, pa čak i irganizatorskog.

Naime, plejmejker je pozicija u timu, a organizator je uloga koju može da ima i bilo koji drug košarkaš.

Jokić daje manje poena nego ranije, ali je njegova uloga i dalje ključna

Rezultat tih promena je i više nego vidljiv – Denver je počeo da pobeđuje i ne samo to, počeo je da pobeđuje u serijama. Za to vreme se dešavalo da Jokić postigne srazmerno mali broj poena, ali time njegova uloga u timu nije umanjena, naprotiv. Svima je jasno da će Denver imati više koristi od ovakvog Jokiča, nego od onog koji, kao Vilfan nekada, ubaci četrdeset poena, a Grumenje ,,izvisi” za plej-of. Njegova vizija u napadu je sada polazna tačka velikog broja akcija.

Jokić je poslednjih deset utakmica imao 8.9 asistencija u proseku, a u poslednjih sedam jednu više. Slobodno se može reći da je u tom segmentu dvocifren. Košarkaši Denvera se odlično otkrivaju i oslobađaju protivnika, a srpski košarkaš to odlično uočava. Meloun je samo sabrao jedan i jedan i eto Denvera na vrhu zapadne konferencije.

U spomenutom periodu od deset utakmica, Grumenovi su najbolji u NBA po broju asistenciji i po njihovom odnosu sa izgubljenim loptama. Jokić je u pobedi nad Orlandom u gostima imao trinaest asistencija, pa čak i ako neku ,,odbijemo” na olakšani kriterijum, mnoge od njih konkurišu za Top 10 poteza. Međutim, sve je to manje važno jer njegova ekipa sada već ozbiljno grabi ka plej-ofu i to sa više od 70% pobeda.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime