Zajon Vilijamson – podseća na Lebrona, biće prvi na draftu, a gubi od Petruševa

Zajon Vilijamson
(Photo by Lance King/Getty Images)

Biti prvoizabrani na NBA draftu nije obavezno i garancija za veliku igračku karijeru, bar ne u prvoj godini prelaska u najjaču košarkašku ligu na svetu, ali ako iko o tome ne razmmišlja na taj način, onda je to košarkaš univerziteta Djuk, Zajon Vilijamson.

Iako do drafta ima još pola godine, Vilijamson je prema sadašnjim procenama već uzet u obzir kao najverovatniji prvi izbor. Ne dešava se često da se nekom studentu koji se nalazi na prvoj godini daju takve šanse, pa makar on i dolazio sa Djuka, čiju košarkašku ekipu, da podsetimo, vodi legendarni Majk Križevski. Djuk je jedanaest puta učestvovao u NCAA finalima, a do svake od pet titula (1991, 1992, 2001, 2010, 2015) Plave đavole je odveo lično on.

Srpska subjektivnost ili NBA objektivnost – šta će više pogurati Denver na Zapadu?

Ekipa ovog univerziteta se takmiči u Atlantik koust konferenciji koja se nalazi u sastavu najkvalitetnije divizije, a Vilijamson je regrutovan ovoga leta iz Južne Karoline gde je završio gimnaziju u gradu Spartanburg. Njega su već tokom gimnazijskih dana brojni skauti označili kao nekoga oko koga će se otimati mnogi univerziteti. To se i obistinilo, a pored odličnih ponuda Klemsona, Južne Karoline i Djuka, on s eopredelio za učenje od Križevskog. Interesantno je da mu je Lujzijana koledž ponudio i fudbalsku stipendiju.

Stiv Ker ga je zbog njegovog fizičkog izgleda i načina na koji igra na poziciji niskog krila, uporedio sa Lebronom Džejmsom. Kada tako nešto dođe od strane trenera šampionskog kalibra, sao po sebi je dovoljno da ga smesti na prvo mesto sledećeg drafta. Kombinacija fizičke konstitucije, odnosno visine (201cm) i težine (129 kg), sa atletskim sposobnostima, snagom i jedinstvenošću u igri, ovog mladog košarkaša smešta u situaciju u kojoj šanse da će neki klub hteti da ga propusti, praktično ne postoje.

Pod patronatom Majka Križevskog, Zajon Vilijamson može da se razvije u NBA zvezdu

Vilijamson za sada deluje da čak ni sam nije svestan koliki potencijal ima, što je u neku ruku i dobro. Učenje košarke od Majka Križevskog spada u neprocenjive delove karijere, koja bi jednog dana mogla da postane vrhunska, pogotovo što mu se prognozira da pored fizičkih kvaliteta, može da razvije i ostale i to do Ol star nivoa. Pravo prvog izbora na sledećem draftu ima Čikago, koji, kao što je opšte poznato, svoj istorijski izbor nije imao sa prvog mesta.

Zašto je Vilfan morao da daje 40 koševa, a Jokić to ne mora?

Zajon Vilijamson je kao gimnazijalac tri puta predvodio svoju školu do titule državnog šampiona u Južnoj Karolini. Tokom cele karijere je beležio 36.4 poena i 11.4 uhvaćene lopte u proseku, a u finalu ove godine imao učinak od 37 ubačenih poena i 17 uhvaćenih lopti. Na terenu deluje zastrašujuće, pogotovo prilikom skokova i zakucavanja

Djuk za sada ima bilans od osam pobeda i jednog poraza, a o kvalitetu sastava dovoljno govori to što još dvojicu košarkaša ove ekipe – Bareta i Rediša pretpotstavljaju kao drugog i trećeg ,,pika” sledeće godine. Treba reći i to da su Plavi đavoli jedini poraz pretrpeli od Gonzage u kojoj od ove sezone nastupa Filip Petrušev. Na tom susretu je Vilijamson ubacio 22 poena i imao deset skokova, dok je Petrušev pobedi Buldoga doprieno sa 11 poena.

Osamnaestogodišnji košarkaš Djuka je najviše koševa ubacio Kentakiju (28), a najviše skokova imao u meču sa ekipom Vojne akademije (16). Na terenu u proseku provodi skoro dvadeset sedam minuta, za koje vreme ubacuje preko dvadeset koševa i ima devet uhvaćenih lopti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime