Zajon Vilijamson: Ko je novi “specijalitet” Djuka?

ATLANTA, GA - MARCH 26: Zion Williamson of Spartanburg Day School attempts a dunk during the 2018 McDonald's All American Game POWERADE Jam Fest at Forbes Arena on March 26, 2018 in Atlanta, Georgia. (Photo by Kevin C. Cox/Getty Images)

Očekivano, Ar Džej Baret, najbolji srednjoškolac u SAD i po mnogima buduća zvezda kanadske košarke, bio je u centru zbivanja u Ontariju na debitantskom nastupu Djuka u predsezoni. Opravdao je velika očekivanja, ubacio 34 poena, ali uprkos tome jedno drugo ime u redovima Blu Devilsa zaradilo je poseban tretman brojnih svetskih medija.

Zajon Vilijamson.

Smejali su se košarkaši Djuka kada je prilikom testiranja vertikalnog skoka na red došao Zajon Vilijamson. Testiranje se ubrzo pretvorilo u navijanje kako bi 18-godišnji Amerikanac iz Severne Karoline dotakao sam vrh table. Uspeo je iz prvog pokušaja.

Ko su srpski talentovani klinci na NBA kampu u Beogradu?

„Iskreno, bilo je nerealno“, objasnio je njegov saigrač u Djuku, Džastin Robinson. „Sva ona njegova zakucavanja u srednjoj školi… To je impresivno, ali kada to vidite uživo…“, dodao je Robinson klimajući glavom u neverici.

Tačno, Vilijamson ostavlja bez daha kada napada obruč. Sada i ne čudi što je ime dobio po Sionskoj gori koja se pojavljuje u Bibliji. Dovoljno je pogledati kako momak koji je u julu proslavio punolestvo i sada ima 201 centimetar i blizu 130 kilograma zakucava sa linije slobodnih bacanja.

Setite se onog čuvenog zakucavanja Blejka Grifina preko Timofeja Mozgova pre osam godina. Jezivo je čak i pomisliti da je Vilijamson već u svojoj 18. godini blizu tog nivoa.

Potvrda onoga šta je pokazao na testiranju stigla je već na početku duela između Rajersona i Djuka kada je Džejden Frederik prevario Bareta i krenuo na polaganje, da bi se Vilijamson pojavio niotkuda i „zalepio“ loptu za tablu. Arbitar je signalizirao da je bila u silazna putanja, ali Vilijamson je poleteo toliko visoko da je morao da „cimne“ glavom ne bi li izbegao sudar sa tablom.

Podseća li vas ovo na Lebrona u NBA finalu 2016. godine?

Novi spektakularan potez Zajon je izveo samo nekoliko trenutaka kasnije kada je iskoristio promašaj saigrača i uhvatio protivničke košarkaše na spavanju. Trebalo mu je svega dva koraka da se zaleti, pokupi loptu i s lakoćom i u dominantnom stilu je spakuje u koš.

S druge strane, ono što posebno oduševljava jeste činjenica da je već sada praktično kompletan igrač. Pored toga što uglavnom koristi levu ruku, ni u jednom trenutku nije pokazao očigledne nedostatke, a i te kako je dokazao da ima odgovor za mnoge „izolovane“ situacije.

Vučević u Beogradu: Dončić je jedan od najvećih evropskih talenata u NBA ikada!

Svakako, snaga će biti njegov glavni adut protiv većine defanzivaca. Međutim, gledajući ga kako kontroliše loptu i pokreće tranziciju, na prvi pogled deluje kao apsolutna laž to da Vilijamson ima 130 kilograma.

via GIPHY

via GIPHY

via GIPHY

Sposobnostima koje Zajon već sada ima zadovoljio bi se čak i iskusni bek na koledžu, a kamoli igrač koji bi bez problema mogao da igra centra u sastavu Djuka. Takođe, prilično je teško izbiti loptu iz ruku košarkašu koga odlikuje takva kombinacija snage, brzine i pokretljivosti.

Kada se na sve to doda njegov šut koji se zaista mora poštovati u ovoj fazi njegove karijere, Vilijamson bi ubrzo mogao da ostane bez ozbiljnije konkurencije u borbi za prvu poziciju na sledećem NBA draftu.

Ono što bi mogao da bude problem za Vilijamsona u ekipi Majka Kžiževskog jeste to što još uvek nema potpuno definisanu ulogu na parketu, čak i pored toga što se skoro jednako dobro snalazi u svakoj od mogućih pet pozicija.

KO OSVAJA NBA LIGU?

Baret i Vilijamson su zabeležili ukupno 53 šuta na meču protiv Rajersona, ali ne treba zaboraviti da se Kem Rediš i Tre Džouns još uvek oporavljaju od povreda. Njih četvorica će morati da doziraju šut kako bi „skuvali“ idealnu formu u narednoj sezonu.

Srećom po Kžiževskog, kada je Zajon Vilijamson u pitanju, čini se kao da nema pogrešnog odgovora.

Zajon Vilijamson: Ko je novi “specijalitet” Djuka?
ATLANTA, GA – MARCH 26: Zion Williamson of Spartanburg Day School waits to attempt a dunk during the 2018 McDonald’s All American Game POWERADE Jam Fest at Forbes Arena on March 26, 2018 in Atlanta, Georgia. (Photo by Kevin C. Cox/Getty Images)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime