U susret NBA draftu – Srbija bez izabranih?

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

U jeku polufinalnih plej-of mečeva u NBA, sve češće i sve ozbiljnije se razmatra situacija u vezi sa košarkašima koji će se pojaviti na draftu koji će biti održan 21. juna u Barkli centru u Njujorku.

Kao i svake godine, izbor mladih košarkaša koji bi svoju karijeru trebalo da nastave u NBA, biće pravi medijski spektakl. No, to nije ono što prvenstveno zanima našu, pa ni evropsku košarkašku javnost. Pitanja koja interesuju zaljubljenike u košarku na ovom području i dalje se manje odnose na šou-biznis detalje, a više na same učesnike izbora.

Tako se to radi u Teksasu – Đinobili i Parker najuspešniji dvojac u istoriji NBA plej-ofa!

Kao prva stvar koja pada u oči je nedostatak evropskih košarkaša. Njih je zapravo samo četvorica, dok Srbija nije zastupljena ni sa jednim mladim igračem. Doduše, na draftu će se pojaviti jedan izuzetno nadareni košarkaš čije se prezime završava čuvenim nastavkom ,,ić”, ali on nije iz Srbije. Već pogađate da je u pitanju Luka Dončić.

Da budemo precizni, prijavio se Vanja Marinković, ali šanse da košarkaš Partizana bude među šezdeset izabranih praktično ne postoje. Da se ne bavimo nekim pesimističkim prognozama, ali mlađih košarkaša dovoljno kvalitenih za NBA draft nije ni bilo. Kada se setimo da prošle godine u izbor nije ušao Marko Gudurić, tada jedan od ključnih košarkaša Crvene Zvezde, a sada veoma bitan šraf u mašineriji Željka Obradovića u Fenerbahčeu, veća očekivanja od ove nisu mogla ni da postoje.

Spremite se za plej-of: 10 najboljih partija u regularnoj NBA sezoni

Nije nam cilj da se bavimo analizom i razlozima takvog trenutka u srpskoj, ali i u evropskoj košarci, već da damo uvid u stanje stvari. U žiži su bili dvojica, uslovno rečeno, mlađih srpskih košarkaša. Radi se o Zvezdinom dvojcu koji čine Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić. Međutim, njih dvojica su u godinama koje ih ne čine interesantnim za Amerikance – Davidovac je 1995, a Dobrić 1994. godište.

Košarkašu Rela apredviđaju četvrtu poziciju na NBA draftu

Poređenja radi, Luka Dončić je u februaru napunio 19 godina.

U našim klubovima trenutno nema mladih košarkaša koji su nosioci igre, bar ne u ekipama koje su iole značajnije. Saša Đorđević je pod zastavu pozivao Iliju Đokovića i Stefana Pena, ali i Đoković je već dvadesetdvogodišnjak, dok Peno (20) i dalje nema sezonu koja bi ga preporučila NBA ligašima. Situacija je takva da nam možda slede godine bez naših talenata na draftu, što ranije bilo uobičajeno.

Ako nam je za neku utehu, ni zemlja sa jednom od najboljih evropskih škola košarke, Španija, ove godine neće imati igrača zanimlivog za NBA. Na preliminarnim listama Luka Dončić se nalazi na četvrtom mestu, a ostali evropski igrači su Džanan Musa, Eli Okobo i Goga Bitadze.

Najbolje kvote za mečeve NBA plej-ofa možete videti ovde

Kao prvi izbor nezvanično figurira centar Univerziteta Arizona Deandre Ajton, na drugom mestu je Marvin Begli, krilni centar Djuka, što je i sledećeg Džarena Džeksona sa Mičigena.

Postoje naznake da bi Dončić mogao i da poboljša poziciju, dok se za sada iza njega nalaze Majkl Porter (Misuri), Trej Jang (Oklahoma), Vendel Karter (Djuk), MOhamed Bamba (Teksas), Mikael Bridžis (Vilanova) i Kolin Sekston (Alabama).

Zanimljiv podatak je da je junak NCAA finala Donte Divinćenco nezvanično pozicioniran na 23. mesto, tik iza Džanana Muse.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime