Treći FIBA prozor: Srbija ide dalje, ali ima materijala za ,,domaći zadatak”

(credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Srbija u Novom sadu izgubila od Nemačke i na taj poraz u zavisnosti od ugla može da se gleda kao na iznenađenje, ali i kao na nešto što s obzirom na snagu protivnika i na situaciju u kojoj se nalazi srpski tim, nije sasvim nelogičan rasplet događaja na kraju prve faze kvalifikacija.

Iznenađenje je ako se kao polazna osnova uzme isključivo košarkaški rejting koje imaju Nemačka i Srbija. U tom slučaju bi se rezultat mogao nazvati i nekom jačom rečju nego što smo je upotrebili, imajući u vidu ko je bio domaćin u ovom susretu. Novi Sad je ispunjenim Spensom pokazao koliko je željan vrhunske košarke, ali publika nažalost nije dočekala pobedu Orlova.

Srbija moćna u Tbilisiju – neka se spreme Šruder i Nemačka!

Nije da ona nije mogla da se dogodi i nije da bi bila nezaslužena, ali za pobedu nije dovoljno da budeš bolji rival u većem delu utakmice, nego da budeš bolji uopšte, ili da to bar pokaže krajnji rezultat. A ako rezultat ne pokaže da si bio bolji, sva ostala mišljenja padaju u vodu odmah, ili se zaborave vremenom dok on ostane zabeležen kao zvaničan podatak. U novosadskom slučaju, Nemačka je zvanično ( a možda čak i nezvanično) bila bolja i ostala jedna od ept neporaženih ekipa posle prve faze.

Nemačka je u Novom Sadu pokazala koliko je jaka kada je kompletna

Drugi ugao posmatranja je vezan za sastave koji su istrčali na parket velike dvorane u Spensu. U našem slučaju – više za one koji su u tom sastavu nedostajali. Đorđević je još u toku priprema najavio da Nemačka ne može da bude lak protivnik jer će doći kudikamo jača nego u početku kvalifikacija. A Srbija je i taj prvi meč izgubila od Pancera.

Henrik Redl u Novom Sadu nije mogao da računa samo na Danijel Tajsa iz Bostona. Svi ostali su bili u timu, kako NBA košarkaši, tako i oni koji su redovni na terenima u Evroligi.Ne treba ni govoriti na koji način se manifestovalo prisustvo plejmejkera Atlante Denisa Šrodera.

Srbija je sa svoje strane i dalje bila bez pomoći trojice od četvorice NBA košarkaša, kao i bez nekolicine onih koji su igrali na poslednjem prvenstvu Evrope. Nabrajanjem svih onih koji se iz ovih ili onih razloga nisu odazvali pozivu Aleksandra Đorđevića, mogao bi se sklopiti tim konkurentan ovom koji smo videli u duelima sa Gruzijom i Nemačkom, a verovatno i jači od onog koji se namučio u Austriji.

Zagorac i Partizan: Veza koja bi mogla da potraje

Ostaje pitanje zbog čega srpski košarkaši nisu odigrali na istom nivou kao u Gruziji, pogotovo u odbrani. Jedan od odgovara se nalazi u velikom kvalitetu protivnika. Nemce je služio šut za tri poena (48%) u istoj onolikoj meri koliko Gruzijce nije, što u određenom smislu i samu konstaciju da je u Tbilisiju Srbija igrala dobru odbranu, delimično stavlja pod znak pitanja. Problem odbrane dalekometnih šuteva je još od evropskog prvenstva ostao nerešen domaći zadatak za Đorđevića i njegove košarkaše.

Srbija je podbacila na spoljnim pozicijama

Što se napada tiče, on je za razliku od utakmice od pre nekoliko dana funkcionisao sa unutrašnjih pozicija, dok se sa spoljnih nije uradilo ništa, ili jako malo. Centri Milutinov, Marjanović i Jelovac su svoj deo posla obavili odlično, ali je spoljna linija podbacila. Najefikasniji iz Tbilisija, Dejan Todorović, u Novom Sadu je ubacio 20% šuteva.

Možda je kvota na Golden Stejt pala, ali je na ostale timove porasla!

Micić je promašio svih dvanaest šuteva iz igre, a Milosavljević i Peno nisu pravili nikakvu razliku dok su bili na parketu. Međutim, Srbija je svejedno bila u dobroj situaciji da pobedi, ali je došlo do pada koncentracije na kraju utakmice, kada je napravljeno je nekoliko grešaka koje su direktno uticale na rezultat. Ono što je dobro je što je jasno da te greške (osim što selektor mora da pronađe rešenje za odbranu od trojki) nisu plod nekvaliteta, već kratkog vremena za pripreme i neuigranosti.

Sledeća faza je zakazana za septembar, a do tada će se valjda naći način da na okupu imamo zaista najbolji tim.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime