Teorija relativiteta nije problem – Crvena zvezda zna šta treba da radi u Ulmu

Zvezda

Milan Tomić je u ABA ligi pokazao da ne priznaje nikakve relativne pojave, već samo apsolutne vrednosti koje pokazuje Crvena zvezda, a kakve od svojih košarkaša očekuje da vidi i u Ulmu, gradu u kojem se rodio Albert Ajnštajn, slavni naučnik  koji je razvio teoriju relativiteta.

Crveno-beli će se tamo fizikom baviti po želji, ali u slobodno vreme, dok će u radno vreme biti okupirani košarkom koja podleže i nekim drugim zakonima, pored onih koji spadaju u domen fizike. Neki od njih pripadaju području psihologije, a neke obuhvata statistika. Zvezda i pre početka susreta ima prednost u oba: U Ulm dolazi kao veliki favorit i sa utiscima ubedljive pobede u prvom duelu, ali i sa saznajem da je pre pet godina slavila pobedu na istom mestu i u istom takmičenju.

Evrokup: Koji timovi su najveći, a koji su malo manji favoriti za trofej

I u ovom okršaju nema puno stvari koje se na strani ekipe koju već niz godina vodi Torsten Libenat. Jedna od malobrojnih je odličan skok u napadu iako ekipa ne imponuje nekom preteranom visinom i igrom na unutrašnjim pozicijama. Doduše, situacija u gabaritima je malo popravljena dolaskom Bogdana Radosavljevića (213 cm), ali će on tek morati da zaradi svoje minute kod Libenata.

Zvezda treba da spreči skok u napadu svog protivnika

Milan Tomić sigurno zna da bi osujećenjem skoka u napadu svog domaćina ujedno rešio i najveći deo problema. U prvoj utakmici Crveno-beli nisu briljirali na tom planu pošto su gostima dozvolili četrnaest uhvaćenih lopti u svom reketu. To inače i jeste jedan od malobrojnih problema koje Zvezda ima u odbrani, bar u dosadašnjem delu sezone, jer se svaki protivnik prosečno u tolikoj meri ,,baškario” ispod koša Tomićevih košarkaša.

Primer koji bi mogao da se pretvori u standard je način na koji su kontrolisali reket u poslednjoj utakmici ABA lige.

Još jedna stvar koja nije bila tako sjajna, ali nije ni ,,bolela” je slabije izvođenje slobodnih bacanja. To je nešto što će sigurno morati da se popravi pred sledeću fazu takmičenja, gde se očekuju i jači protivnici.

Kvote za utakmicu Ulm – Crvena zvezda se nalaze ovde

Ulm daje dosta poena, a njegovi košarkaši se lako odlučuju na brze šuteve sa spoljnih pozicija. Na Zvezdi je da im oteža selekciju šuta, kao i da im što više uspori igru. S obzirom da ove sezone Zvezda utakmice prelama najpre odbranom (prima najmanje koševa u Evrokupu), što posledično daje veliku sigurnost u fazi napada, sve što treba da uradi je da zadrži takav ritam i protiv Ulma.

Šuterska forma je velika prednost koju imaju Crveno-beli

Džo Regland i Bili Baron su svojom preciznošću u prvom duelu potpuno razoružali Ulm, ali je i ceo tim izvanredno šutirao iz igre (58%). Ulm je generalno veoma loš na tom planu, tako da nema previše razloga da se Zvezdini igrači ponovo ne raspucaju. Da su u šuterskoj formi, košarkaši Milana Tomića su pokazali i u uverljivoj pobedi nad Cedevitom.

Kako je krenulo, tako se i završilo: ABA liga – Evrokup 0:4

Iks faktor na strani gostiju zapravo više i nije nikakva ,,sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar”. Mohamed Faje stigne da pokrpi eventualne propuste svojih saigrača u odbrani, kao i da bude rešenje u napadau kada ostalima ponestane ideja. Njegov standardni učinak će jedmnostavno poništiti sve šanse domaćina na pobedu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime