Tako se to radi u Teksasu – Đinobili i Parker najuspešniji dvojac u istoriji NBA plej-ofa!

San Antonio Đinobili Parker
(Photo by Tom Pennington/Getty Images)

Košarkaški ,,dueti” nisu ništa ni novo ni nepoznato u košarci, ni u svetu, a ni kod nas – nekada smo se divili Kići i Praji u Partizanu, ili Moki i Kići u reprezentaciji, a u NBA ne tako davno (mada ovo zavisi i od starosnog doba) jednom od najvećih dvojaca istoriji košarke koji su činili Džordan i Pipen.

Ovaj sport bi bio mnogo siromašniji bez takve tradicije koju inače omogućava i sama struktura igre. Ovih dana su nas na to podsetila dvojica košarkaša neuništivog San AntonijaManu Đinobili i Toni Parker. Sjajni dvojac je u centar pažnje dospeo na utakmici u kojoj je San Antonio savladao Golden Stejt i izbegao ,,čišćenje”.

NBA: Prokletstvo je srušeno, Toronto najzad izgleda kao pravi broj jedan na Istoku

To je bila njihova 132. zajednička plej-of pobeda čime su postavili novi NBA rekord. Doduše, Đinobili i Parker su po broju pobeda odavno nadmašili slavni duo Čikaga, koji će međutim, za njih verovatno ostati nedostižan po broju NBA titula. Džordan i Pipen ih imaju šest, dok su ih Argentinac i Francuz do sada osvojili takođe impresivnih četiri.

Jasno je da do takvih vrhova u sportskoj karijeri košarkaški dvojci ne mogu da stignu bez dugotrajnog zajedničkog igranja. Jedan od uslova je i kvalitet ekipe, što su Đinobili i Parker svakako dobili u San Antoniju gde su udružili snage 2002. godine. Parker je u Teksas stigao posle drafta 2001, a Đinobili posle sticanja evropskog iskustva 2002.

Argentinac je sa 40 godina drugi najstariji igrač u NBA, a od timskog kolege je stariji pet godina. Pored četiri prstena, neverovatni duo je učestvovao i u finalu 2013. godine, jedinom koje je San Antonio izgubio. Da su tada savladali Majami, Đinobili i Parker bi možda imali šansu da stignu čudesni dvojac Bulsa, pošto obojica imaju nameru da ostanu u Teksasu bar još jednu sezonu.

Vestbruk preti Rubiju, ali je Juta favorit na svom terenu!

Što se samo rekorda tiče, on nije ni napuštao ,,kuću” budući da su ga držali Dankan i Parker (131). Štaviše i broj tri na listi plej-of pobeda pripada duetu Mamuza koji nećemo više gledati (Dankan – Đinobili). Sledi dvojac Lejkersa Brajant – Fišer (123), a ,,tek” na petom mestu su Džordan i Pipen sa 117 NBA plej-of pobeda.

Zanimljivo je da je protiv Ratnika na klupi San Antonija sedeo Etore Mesina sa kojim je Đinobili postao prvak Evrope 2002. godine u dresu Virtusa iz Bolonje. Pored toga, Argentinac se izdvojio po još jednom izvanrednom dostignuću postavši najbolji kradljivac lopti u istoriji kluba. Sa 1389 ,,krađa” Đinobili je za jednu pretekao dosadašnjeg rekordera Dejvida Robinsona, dok od Parkera ima 358 više!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime