Stef Kari i brojke o trojkama: Koliko još do Reja Alena?

Kari bi na terenu mogao da se nađe u četvrtak (FOTO: Kevin C. Cox/Getty Images)

Sa pet pogođenih trojki protiv Bulsa, Stef Kari je stigao na treće mesto večne liste trojkaša u NBA ligi. Ispred njega su još samo dvojica, Redži Miler i Rej Alen, ali njihovi rezultati nisu nedostižni. Samo ako Kari nastavi ovako da šutira.

Stef je rođen u Ohaju, gde je njegov otac igrao košarku za Klivlend. Njegov brat je takođe profesionalac i koliko god da su njih dvojica dobri, porodica Kari zna da je Stef najveće ime. Trostruki NBA šampion sa Godlen Stejtom skoro svako veče pokazuje klasu.

poeni igrača

Nekadašnji sedmi pik sa drafta, onog koji je održan 2009. godine, tokom prethodne decenije je pomerao granice. Neke je pomerio mnogo, to će vam reći svaki ljubitelj NBA i košarke. Već sada je Stef Kari legenda lige, a u planu je obaranje i Alenovog rekorda.

Nakon trojki koje je postigao protiv Čikago Bulsa sinoć, Stef Kari je prestigao Džejsona Terija. Čovek koji se penzionisao pre početka tekuće sezone ostao je iza leđa dvostrukog svetskog šampiona a malo niže na toj listi su i Korver, Kroford i Karter, sve aktivni igrači koji bi možda mogli da ugroze četvrto mesto.

Čovek koji je 2015. godine osvojio All-star takmičenje u šutiranju trojku, trenutno je na 2.285 ubačenih šuteva za tri. Pokušao je ukupno 5.232 puta, što nas dovodi do procenta od preko 43%! Deluje impresivno a setite se kakvih je sve šuteva tu bilo.

Jedina dvojica koji su trenutno ispred njega su Redži Miler i Rej Alen. Već sada može da se počne sa kalkulacijama, koliko će Kariju biti potrebno da ih prestigne i postane najbolji trojkaš u ligi. Kako pokazuju brojke, to će se sasvim sigurno desiti.

Miler koji je celu karijeru proveo u dresu Indijane pogodio je 2.560 šuteva za tri. On je šutnuo ukupno 6.486 puta, što znači da ima mnogo lošiji procenat šuta. Karijeru je završio sa procentom od 39%, a legendarni košarkaš, član reprezentacije na OI ’96 i SP dve godine ranije je drugi na listi.

Rej Alen je osvojio titulu sa Bostonom i sa Majamijem, a karijeru je završio sa okruglo 40% za tri. Šutnuo je 7.429, pogodio je 2.973 šuteva i najbolji je u istoriji lige. On je trenutno na 688 ubačenih trojki više od Stefa Karija.

košarka uživo

Kari je u prvoj sezoni u Nba ligi ubacio 166 trojki. Njegova najslabija sezona mu je bila treća u ligi, kada je pogodio samo 55 šuteva za tri poena. Istina, tada je odigrao samo 26 utakmica i nije šutirao mnogo. Njegove najbolje sezone su najbolje i u istoriji lige.

Tokom sezone15/16 Stef Kari je pogodio 402 trojke! Jednom je prebacio granicu od 300 trojki, dok je još četiri puta postizao više od 200 trojki u sezoni. Takva će situacija biti i ove godine, jer je već blizu 160 ubačenih šuteva.

Stef Kari će, poput mnogih drugih bekova u ligi, imati dužu karijeru nego visoki igrači. Tek jednu deceniju je u ligi, za razliku od Terija, Milera i Alena, koji su skoro 20 godina bili deo NBA. Pred najboljim igračem Golden Stejta je još mnogo posla, ali se čini da će ga završiti kako treba!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime