Šta nam je Budućnost pokazala protiv Baskonije i koje su pouke za izvlačenje?

Budućnost Erl Klark

Budućnost je do svoje prve pobede u povratničkoj sezoni u Evroligi došla u trenutku kada se to najmanje očekivalo, a žrtva je bila šestostruki učesnik završnih turnira, španska Baskonija. Podgorička publika je posle skoro šesnaest godina videla pobedu svojih košarkaša u elitnom evropskom takmičenju.

Svi mogu da budu kapetani posle završene plovidbe, bilo da se ona završila na grebenu ili u mirnoj luci. To je na svoj način sumirao i Aleksandar Džikić u izjavi posle utakmice, rekavši da su ga šutevi koje su njegovi košarkaši pogodili u isteku napada, načinili boljim trenerom. Ironija jeste deo šarma trenera Budućnosti, ali i da je ovoga puta i nije koristio, ostaje činjenica da su njegovi košarkaši zaista pogađali kao da je obruč bio šireg promera nego što zahtevaju propisi.

Kako i čime na džinove Baskonije – Budućnost mora da pogađa spolja

Podatak da je Budućnost od te utakmice novi rekorder Evrolige po broju ubačenih trojki u jednom susretu, ukazuje u kakvoj su šuterskoj vatri bili domaći igrači. Budućnost je pogodila 21 od 34 pokušaja za tri poena. Od devetorice košarkaša koje je Džikić slao na parket, šestorica su pogodila bar jedan dalekometni šut. Zanimljivo je da među njima nije Nemanja Gordić koji sa te udaljenosti nije ni pogledao prema košu, iako je na parketu proveo skoro trideset minuta.

Budućnost je ostvarila prvu pobedu, a koje su pouke

Ima nekoliko stvari koje su bile ključne za prvu pobedu podgoričke ekipe, ali se mogu svesti na dve najvažnije. Prva je naravno, prava ,,nepromašivost”, a druga strpljiva i organizovana igra u napadu. To nas u stvari dovodi do zaključka da je Budućnost ovaj susret rešila u svoju korist isključivo učinkom u napadu, što je neporecivo tačno.

I pre utakmice smo konstatovali da je za domaćina imperativ da poboljša napad, odnosno poveća efikasnost. Ono što je viđeno u Morači je nadmašilo očekivanja i donelo ubedljivu pobedu. Nedostajao je samo jedan poen do stotke koju je Budućnost cele prošle sezone ubacila samo nemoćnom MZT-u.

Najbolje kvote za evroligaške utakmice možete videti ovde

Druga stvar je pomenuta organizacija igre u napadu koja se odvijala sa najviše strpljenja i koncentracije do sada. Izgubljeno je samo pet lopti, od čega Gordiću na dušu idu tri, a jedna je timska greška. Lopta se kretala brzo i precizno, što je dovelo i do više otvorenih šuteva u odnosu na prethodne mečeve.

Takođe su prepoznate i neke ,,mismeč” situacije, pa je Koti Klark od bekova Budućnosti dobio nekoliko pravovremenih lopti u reket.

Velika energija i voljni momenat su u najvećoj meri uticali na rezultat

Najveća promena se ipak ogleda u ogromnoj količini energije koju su u meč uneli domaći košarkaši. Voljni momenat je bio izražen od početka do kraja utakmice, što je izazvalo i sjajnu reakciju sa tribina. Iako Džikić tvrdi da su se njegovi igrači slično ponašali i u prethodnim duelima, bilo je očigledno da su u ovaj susret ušli mnogo odlučniji, motivisaniji i psihološki spremniji nego ranije.

Pobeda je bez sumnje značajna, ali joj značaj treba povećati i izvlačenjem određenih pouka. Veliko je pitanje da li će se još jednom ponoviti igra kao protiv Baskonije, odnosno da li će biti toliko pogođenih šuteva. Ovakav način svakako nije taktički recept za poboljšanje učinka jer je nemoguće u nizu dobijati utakmice u kojima se šutira više za dva nego za tri poena (34:30).

Pregled 7. kola ABA lige: „Balkanski klasik“, crnogorski derbi i Mega preokret u Zadru

Odbrana takođe mora da bude bolja, jer da nije ulazilo sve što jeste, sve bi bilo daleko teže. O kvalitetu sinoćne odbrane domaćina najbolje govori podatak da su inače do sada ne posebno dobri šuteri Baskonije, ubacili preko 70% šuteva za dva poena. Takođe nisu naterani ni na previše izgubljenih lopti (7), bez obzira na svu dobru energiju košarkaša domaćeg tima.

Dakle, pobeda u arhivu, a izvlačenje pouka u glavu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime