Srpska subjektivnost ili NBA objektivnost – šta će više pogurati Denver na Zapadu?

Denver
(Photo by Matthew Stockman/Getty Images)

Subjektivnost koju pokazuje košarkaška javnost u Srbiji kada procenjuje šta Denver može, a šta ne može da uradi ove sezone u NBA, upravo je srazmerna broju pobeda ekipe iz Kolorada, a koji se neprestano uvećava. Razlog je naravno, dobro poznat i odnosi se na činjenicu da u ovom timu igra verovatno najbolji srpski košarkaš u ovom trenutku.

Na kraju krajeva, neobjektivnost ne može ništa da košta, a može barem privremeno da nadomesti loš osećaj zbog načina na koji je Denver u prethodne dve sezone propustio plej-of. Ovdašnji ljubitelji košarke su se jednostavno saživeli sa Grumenjima, ne samo zbog toga što Nikola Jokić nosi njihov dres, već i zbog toga što franšiza ne spada u dobro poznata etablirana NBA imena, koja umeju povremeno i da dosade, već i zbog mladog sastava, skromnog ponašanja i opšteg utiska simpatičnosti koji ostavljaju.

Dobri rezultati Denvera sa početka sezone su učvrstili uverenja svih onih koji ovu ekipu očekuju u doigravanju. Štaviše, mnogi su spremni da im pripišu i daleko značajniju ulogu u Zapadnoj konferenciji. U toj grupi se nalaze i neki koji se ne ustežu da Denver smeste i u samo finale Zapada, gde je jedno mesto već ,,rezervisao” Golden Stejt.

Lejkersi, Seltiksi ili neko treći: Gde bi Entoni Dejvis mogao da nastavi karijeru?

Preostaje samo da se vidi da li postoji, i ako postoji, koliki je jaz između navijačkih želja i mogućnosti i objektivnih okolnosti u kojima se nalazi ekipa Nikole Jokića i Majkla Melouna.

Denver ima najbolji početak sezone posle više od četrdeset godina

Pre svega, ako uopšte nešto može da se proceni na osnovu samo osam utakmica koje je Denver odigrao do sada, onda je to da će biti zaista čudno ako ih na kraju sezone ne vidimo u plej-ofu. Uostalom, franšiza nije zabeležila bolji početak još od 1976/77 kada je imala osam pobeda za redom. Čak su te pobede došle iako Vil Barton nije igrao na pola utakmica, a Ajzeja Tomas ni na jednoj.

Ono što ide na ruku našoj navijačkoj subjektivnosti kada je u pitanju ovaj tim je što su i nekadašnje NBA zvezde kao što su Barkli ili Redži Miler ocenili Denver kao moguće najprijatnije iznenađenje na Zapadu. To je nešto sa čim možemo da živimo, pa makar njih dvojica i ne bili u rangu najboljih NBA analitičara. No, za sada dosta stvari ukazuje da je Denver mnogo bolji nego u prethodne dve sezone.

Kao prvo, ekipa još nije zaigrala najbolje što može, a već je pobedila u sedam od osam odigranih mečeva. Neke od pobeda su ostvarene iako je ekipa igrala ispod svog nivoa (Klipersi, Čikago), pogotovo u fazi napada. Tu se zapravo najbolje i vide promene u odnosu na prethodne sezone. Od tima koji je do pobeda dolazio prvenstveno efikasnim napadačkim učinkom i koji je često delovao nezainteresovano za odbranu, Denver se izmetnuo u tim koji može da savlada protivnika sopstvenim defanzivnim naporima.

Derik Rouz, sećanje na prethodni rekord karijere u MVP sezoni

Nema sumnje da je Jokić prva zvezda ekipe

Pošto je nemoguće da sastav sa toliko ofanzivnog talenta, jednom ne dođe i do takve igre, logično je zaključiti da Grumenja imaju još itekako mnogo prostora za napredak. Možda raspored nije bio previše težak, ali je savladan Golden Stejt i ove sezone odlični Sakramento. U svemu tome je ipak najvažnije da su dobijene sve one utakmice koje su trebale biti dobijene, a svaki trener u ekipnim sportovima će reći koliko su one vredne.

Nikola Jokić je prva zvezda tima, što je doduše bilo jasno i ranije, a on je samo nastavio da to potvrđuje. Ni prošle godine nikom nije bilo jasno zbog čega je preskočen prilikom izbora za NBA Ol star utakmicu, a ove, ako isključimo sve nepredviđene okolnosti, učešće na spektaklu mu je zagarantovano. Pored njega svi ostali izgledaju bolje, a kad je potrebno može sam da donese pobedu.

Bekovski tandem Marej – Haris je takođe sve bolji. Agresivniji su na oba kraja terena, na šta je Meloun i računao prilikom koncipiranja promena za ovu sezonu. Možda ruka još nije sasvim naštelovana ni kod jednog od njih, ali je to samo pitanje vremena.

I jedan i drugi odlično sarađuju sa Jokićem, pogotovo Haris koga je praktično nemoguće zaustaviti prilikom uručenja lopte sa strane reketa.

Denver ima sve bolji učinak košarkaša sa klupe

Učinak košarkaša sa klupe je veoma značajan. Huančo Ernangomez je posle utakice sa Čikagom koju je celu presedeo, bio najefikasniji u pobedi protiv Klivlenda ubacivši Konjanicima 23 poena. Trej Lajls i Mejson Plamli pune kolone i koševima i skokovima, dok Monte Moris i Malik Bizli na spoljnim pozicijama opravdavaju sve minute kojima im Meloun ukazuje poverenje.

Najznačajnije od svega je to što je Denver ovako dobar početak sezone ostvario ne svojim maksimumom, već samo poboljšanim izgledom u odnosu na prethodnu sezonu. Dakle, kada se uklone neki nedostaci, Grumenje će moći da pokaže svoj puni potencijal. Mogućnosti ovoga tima su veće od do sada prikazanog kako u odbrani, tako i u napadu. Pri pominjanju lošije odbrane, mnogi će pomisliti na Jokića i Milsapa i biće u pravu. Međutim, njih dvojica su i pored svojih ograničenja (za koje bar srpski centar ima vremena da ih prevaziđe), defanzivno bolji nego prošle godine.

Plej-of je dostižan, ali će neki nedostaci svejedno morati da se otklone

Ono što će biti najveće iskušenje za Melouna i njegove košarkaše je da povrate nivo u napadu kakav su imali prošle godine. Za sada većina igrača šutira ispod takvih zahteva. To se posebno odnosi na Milsapa i Mareja, ali ni ostali ne blistaju u tom segmentu. Šut za tri poena će prvi morati da se ,,pronađe”, jer će u suprotnom protivnici lakše braniti unutrašnju igru.

Da li je Milvoki taj favorit iz senke o kom se priča?

Odbrana jeste bolja, ali se pokazalo da Denver ima problema protiv nižih i bržih postava. Ponešto je uslovljeno manjkom opcija koje Meloun na poziciji takozvanog niskog krila, a ponešto i kada Jokić ispada prilikom preuzimanja. Najveći deo tih problema se video u jedinom dosadašnjem porazu od Lejkersa.

U svakom slučaju, doza subjektivnosti prilikom procene snage Grumenja, postoji. Sa druge strane, ni Denver još nije počeo da igra najbolje što može. Ako kažemo da plej-of nije upitan, a da je finale zapada ipak malo previše za tim koji je duže vreme van doigravanja, šta nam ostaje? Recimo, jedno kvalitetno polufinale konfenrencije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime