Srpska košarkaška struka ipak nije bez trofeja – Marina Maljković stigla do prvenca!

Maljković Srbija
Marina Maljkovic KSS Kosarkaski Savez Srbije reprezentacija 8.1.2018. Januar 8. 2018. (STARSPORT/Pedja Milosavljevic)

Iako se očekivalo da to budu Saša Obradović ili Saša Đorđević, ili dok to ponovo ne postane Željko Obradović, slavu srpske košarkaške struke u evropskoj klupskoj košarci je nastavila jedna žena, Marina Maljković koja je Galatasaraju donela trijumf u FIBA Evrokupu.

Naravno, nismo zaboravili uspeh Aleksandra Džikića u ABA ligi, ali se to takmičenje nekako smatra domaćim. Obradovićev Fenerbahče je skoro sigurni učesnik završnog turnira Evrolige u Beogradu, ali dok popularni Žoc ne dođe u situaciju da odbrani trofej, Marina Maljković će ponosno biti nosilac najvećeg srpskog trenerskog uspeha ove sezone u Evropi.

Evrokup: Bajern pred teškim zadatkom, Lokomotiva želi 19:0

Putanja njene karijere je obeležena brojnim značajnim rezultatima, od kojih je najveće postigla sa reprezentacijom Srbije. Zlato sa prvenstva Evrope 2015. godine kao i bronzu sa Olimpijskih igara u Riju godinu dana kasnije, odličja su koje je Marina Maljković osvojila u reprezentativnoj košarci. Klupski sport je međutim, nešto sasvim drugo.

Imala je ona uspeha i na tom planu osvajavši trofeje dok je vodila Hemofarm i Partizan. Sa klubom iz Vršca je bila prvak Srbije dva puta, a sa Partizanom četiri puta. Sa Crno-belim košarkašicama je i dva puta osvajala Jadransku ligu, poslednji put 2013. godine posle čega se otisnula u evropske košarkaške vode.

Posle Partizana, Marina Maljković je preuzela francuski Lion

5 žena koje su trenirale košarkaše

Marina Maljković je tri godine provela na klupi francuske ekipe Lion, da bi posle bronzane medalje u Brazilu otišla u Tursku i preuzela Galatasaraj. To je bio priličan izazov, s obzirom na snagu ekipa u prvenstvu Turske, kao i na ugled koji uživaju Crveno-žuti.

Pored statusa rekordera u turskoj ligi sa trinaest titula, ova ekipa je već osvajala Evrokup (2009) i bila šampion Evrope (2014)! Maljkovićeva je prvu sezonu završila u polufinalu plej-ofa porazom od Fenerbaheča, ali treba istaći da su gradski rival i šampion Jakin Dogu imali veći budžet i znatno više kvalitetnih košarkašica. Za tursku žensku ligu kažu da je najjača na Starom kontinentu, što se vidi i po tome da se osvajač Evrokupa zauzeo tek osmo mesto u ligaškom delu sezone, što znači okršaj sa izuzetnom ekipom Jakin Dogua.

Najbolje kvote za mečeve Evrolige se nalaze ovde!

Galatasaraj je nastavio niz klupskih uspeha turske košarke smenivši prošlogodišnjeg pobednika Jakin Dogua koji međutim, nije uspeo da se plasira u finale Evrolige. Marina Maljković je pak, prigrabila prvi evropski klupski trofej, pa bi se uskoro mogla očekivati pozivnica i od nekog kluba sa ambicijama zaposedanja krova Evrope. Nije nemoguće da to bude i sadašnji klub, ako se u njemu ponovo jave takve ambicije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime