Srbija u trećem FIBA prozoru – na redu su Gruzija i Nemačka

Posle završetka dugačkih nacionalnih prvenstvava, košarkaška sezona je dobila svoje produženje u vidu FIBA kvalifikacionih prozora, tačnije trećeg dela, tokom kojeg Srbija treba da odigra utakce sa Gruzijom u Tbilisiju i sa Nemačkom u Novom Sadu.

Selektor Aleksandar Đorđević je reprezentativce okupio u Novom sadu odakle putuju u Gruziju i gde će se vratiti za duel sa Nemcima. Meč u Tbilisiju se igra u petak 29. juna, a sa Nemačkom tri dana kasnije, kada je Srbija domaćin u dvorani Spens. U prva dva kvalifikaciona prozora, Orlovi sa ovim rivalima imaju polovičan učinak – Gruzija je savladana u Beogradu, dok je Nemačka bila bolja na njenom terenu.

Bilo je dosta reči o načinu na koji je FIBA organizovala ove kvalifikacije i to su uglavnom bile kritike. Mnoge selekcije nisu bile u mogućnosti da se oslone na svoje najbolje košarkaše kojima evroligaški i NBA klubovi nisu dopuštali da se priključe reprezentativnim akcijama. I dok je NBA nedodirljiv ne samo po tom, već i po mnogim drugim pitanjima, FIBA i Evroliga su prilično zaoštrili odnose.

FIBA prozori – iskustvo sa samo jednim presedanom

Jedna od posledica igranja sa oslabljenim sastavima je to što su neke selekcije doživele neočekivane poraze. Srbija takođe nije ostala potpuno imuna, pošto je u drugom prozoru na dva gostovanja odigrala veoma neubedljivo. Posle izgubljenog susreta sa Nemcima, malo je nedostajalo da Orlovi dođive poraz i od selekcije treće klase kakva je Austrija.

Srbija će takođe biti pojačana u trećem kvalifikacionom prozoru

No, to su stvari sa kojima se suočila velika većina selektora tokom kvalifikacija. Treći prozor će po nečemu ipak biti drugačiji. Naime, mnogi timovi će biti jači za košarkaše koji su postali slobodni posle završetka klupskih obaveza. Naravno da i to treba prohvatiti sa malom ogradom, jer su i sami igrači iscrpljeni posle velikog broja odigranih utakmica.

Đorđević je za ove dve utakmice pripremio sledeći sastav: Ilija Đoković, Stefan Peno, Nemanja Nedović, Aleksa Avramović, Vasilije Micić, Ognjen Dobrić, Dragan Milosavljević, Marko Simonović, Boban Marjanović, Đorđe Gagić, Nikola Milutinov, Stevan Jelovac, Dejan Todorović. Iz konkurencije su otpali Dejan Davidovac i Aleksa Radanov, prvi zbog lakše povrede i plana da bude uklučen u sastav koji će nastupati u Kini, a drugi jer se nalazi u mladoj reprezentaciji.

Hoće li Stojanović stići da pogleda kroz jedan od FIBA ,,prozora“?

Već ranije su najavljeni izostanci Bogdanovića, Jovića, Kalinića, Raduljice, Jokića i Teodosića koji će biti odsutni iz raznih razloga. Međutim, ovaj sastav je dovoljno jak i kvalitetan da izađe na kraj sa svim zahtevima nimalo lakih mečeva koji predstoje. Ono što smo napomenuli o trećem FIBA kvalifikacionom prozoru, se posebno odnosi na protivnike Orlova koji će u duele ući znatno pojačani.

Nemačka i Gruzija u kompletnim sastavima

U sastavu Gruzije će se naći Šengelija i Šermadini, košarkaši sa kojima će ovaj tim izgledati sasvim drugačije nego u Beogradu. Nemci će biti još jači jer će prema nekim najavama biti u punom sastavu, odnosno neće igrati samo NBA košarkaš Danijel Tajs. Ambicije Nemaca sa selektorom Henrikom Redlom i nekoliko NBA košarkaša obuhvataju uključenje u red boljih reprezentacija u Evropi.

Kvote za mečeve FIBA kvalifikacija se nalaze ovde

Sa druge strane, Srbija će, prema rečima Đorđevića, i u ovom ciklusu prihvatiti obavezu da ide na pobede, jer drugačije i ne treba da se ponaša reprezentacija nacije koja sebe smatra košarkaškom, ma u kom sastavu nastupala. Postoje određeni problemi u vezi sa povredama nekih košarkaša (Jelovac, Milutinov), dok je Marjanović fizički spreman, ali mu nedostaju utakmice. Iz grupe u drugi fazu kvalifikacija odlaze tri tima, a ako ne bude nekih šokantnih iznenađenja, to će najverovatnije biti Nemačka koja je za sada bez poraza, Srbija (3:1) i Gruzija (1:3).

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime