Srbija je zemlja košarke, ali je svakako to i Španija

Postoji opravdani strah od ukucavanja imena Real u bilo koji internet pretraživač, jer će sa monitora da poteče beskrajna reka evropskih trofeja, od kojih je ovaj koji je osvojila košarkaška sekcija Kraljevskog kluba tek poslednji u nizu.

Za one ,,najplašljivije”, to i nije najgore, jer posle košarkaškog krova, Real može da se popne i na fudbalski pošto ga za nekoliko dana očekuje finale Lige šampiona u Kijevu. Hoćemo li biti svedoci da će jedan klub pokoriti Stari kontinent u oba najpopularnija sporta? Kada je fudbal u pitanju, stvari nisu tako uniformisane po pitanju osvajača evropskih trofeja, mada oni u poslednjih nekoliko godina uglavnom završavaju u jednoj istoj zemlji, ali što se tiče košarke, ovom sportu je u tom smislu Španija prava postojbina.

Real je u Beogradu stigao do Decime

Srbija važi za zemlju košarke i to se iz mnogo razloga teško može osporiti. Španija, međutim, važi za zemlju gde se slivaju trofeji i titule i to u velikom broju. Real iz Madrida je na beogradskom Fajnal Foru osvojio svoju desetu titulu šampiona Evrope, takozvanu decimu, što je ovom klubu šesnaesti evropski trofej!

Fenerbahče nije mogao protiv sebe, Madriđani ne praštaju

Zapravo, nema takmičenja u kojem Beli nisu trijumfovali i u tome prednjače u odnosu na sve ostale klubove iz svoje zemlje od kojih su osvojili skoro dvostruko više trofeja! Uopšte, spisak ekipa iz ove zemlje koje su kući donosile neko od odličja je impozantan. Radi se o osam klubova ( Real Madrid, Barselona, Huventud, Valensija, Unikaha, Baskonija,  Đirona i Tenerife ) koji su sa neverovatnih 35 trofeja doprineli da mišljenje o Španiji kao zemlji košarke ima čversto i stabilno uporište.

Štaviše, španski timovi su još toliko puta bili akteri finala u evropskim takmičenjima! Dakle, posle svakog drugog u nekom od gradova Španije se priređivala fešta. Kao što smo rekli, Madrid je najčešće slavio, a mogao je još jednom da je Estudijantes 1999. godine pobedio u finalu FIBA Kupa Radivoja Koraća. Barselona ima šest trofeja, Huventud pet, Valensija tri, Unikaha dva, a Baskonija, Tenerife i Đirona po jedan.

Obradović i Pešić zaslužni za neke od najvećih klupskih titula koje ima Španija

Najprestižnije takmičenje su osvajali Real, Barselona i Huventud, a za neke od najvećih uspeha su zaslužni i legendarni srpski treneri Željko Obradović ( Huventud, Real ) i Svetislav Pešić ( Barselona). Treba spomenuti i Božu Maljkovića koji je Unikahom osvojio Kup Koraća. Baskonija, odnosno nekadašnja Taukeramika je izgubila oba svoja finala. Inače, ekipe iz ove zemlje su učestvovale u 29 finalnih mečeva u ovom takmičenju.

Trijumf Voriorsa u brojkama: Rekordni Ol-star trio i „kralj izolacije“

Španske ekipe imaju sedam trijumfa u nekadašnjem Kupu pobednika kupova, šest u ULEB Evrokupu, dva u FIBA Evrokupu i jedan u FIBA Ligi šampiona gde su ove godine trijumfovale Tenerife. Huventud je imao šansu i u Saporta kupu, čija su finala takođe gubili Valensija i Saragosa. Među timove koji su ,,doprineli” da polovina ,,tabele” bude označena gubitkom finalnih okršaja nalaze se još i Đirona, Sevilja, Bilbao i Gran Kanarija.

Najbolje kvote na mečeve ACB lige se nalaze ovde!

Sa eventualnom pobedom Reala u Kijevu, Evropa bi od šest najvećih klupskih takmičenja u fudbalu i košarci, morala da skine kapu Špancima u čak četiri! Ako li se košarkaškim uspesima na klupskom nivou dodaju i reprezentativni, pogotovo iz period dominacije Crvene furije, prebivalište ovog sporta se za sada zove Španija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime