Španci hrabre Simanića – golman branio sa jednim bubregom šest sezona

10
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Tešku povredu je doživeo Boriša Simanić na Mundobasketu, pošto mu je odstranjen bubreg posle utakmice protiv Južnog Sudana, kada je zaradio nezgodan udarac od Nunija Omota.

Pričalo se o tome da li će moći da nastavi karijeru sa jednim bubregom, a španska Marka je podsetila na slučaj sada 74-godišnjeg golmana Horhea D’Alesandra.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći BONUS DOBRODOŠLICE OD 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije.

On je svojevremeno branio za San Lorenco i Salamanku, a tokom utakmice protiv Atletik Bilbaa 1978. godine, početkom januara, mu je pukao bubreg. Među stative se vratio već u aprilu iste godine, uprkos savetima lekara da ne čini to. Sa jednim bubregom je branio do 1984.

D’Alesandro je ostao na golu do kraja susreta, iako je doživeo tešku povredu.

“Imao sam sudar sa protivničkim igračem u drugom poluvremenu i bubreg mi je pukao na dva dela, ali nastavio sam da branim. Posle mi je u autobusu bilo jako loše, mokrio sam krv, a kada sam došao kući rekao sam ženi da zove maserku. Njih dve su me odvele u bolnicu”, podsećao se D’Alesandro kroz razgovor za Marku.

Prisetio se situacije kada mu je saopšteno da nema više bubreg.

“Sećam se da su mi, kada sam se probudio, rekli da više nemam bubreg. Nisam želeo to da prihvatim i automatski sam pitao kada ću ponovo moći da branim. To je bilo apsurdno i nemarno za to vreme, ali je to bila moralna snaga koja mi je pomogla da pobedim sudbinu”, ističe argentinski čuvar mreže.

Kada se vratio na teren, bio je medijska zvezda.

“Bio sam na naslovnoj strani Marke i skoro svih novina u Španiji. Pokrenuta je skoro pa nacionalna debata. Tih dana fudbaleri nisu imali socijalno osiguranje, a zajedničko osiguranje nije htelo da me pusti da igram. Nudili su mi odštetu 250.000 pezeta, a imao sam čip od skoro 7.000.000”.

Bonus video:

10 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime