Budućnost se vratila u Evroligu – Šta smo naučili u Podgorici?

photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Budućnost se posle petnaest godina vratila u Evroligu i pred eminentnim gostima i punom Moračom u novom, renoviranom izdanju, odigrala utakmicu sa italijaskim šampionom Milanom.

Na prvu pobedu u ovoj sezoni, Podgoričani će ipak morati da sačekaju najmanje još jedno kolo. Predvođen srpskim košarkašima Vladimirom Micovom i Nemanjom Nedovićem, Milano je ubedljivo savladao domaćina rezultatom 82:71. Osim što su tradicionalno imali sjajno dizajniranu opremu, gosti su pokazali da imaju i odlično sklopljen sastav koji deluje uverljivije od prošlogodišnjeg.

Evroliga: Budućnost dočekuje Milano, Micov kod kuće, Nedović najveća opasnost

Budućnost nije imala rešenje, bar ne neko koje bi bilo delotvorno. Podgoričani su imali problema i u odbrani i u napadu, pogotovo u šutu. Utakmica je u određenom smislu veoma ličila na meč ABA lige u kojem ih je Crvena Zvezda takođe pobedila u Morači.

Šta smo naučili u ovosezonskoj premijeri u Podgorici?

Budućnost više deluje kao grupa pojedinaca, a manje kao tim

Pre svega, da prost skup košarkaša na jednom mestu i dalje ne čini tim, ma kako oni kvalitetni bili. Uostalom, to je poznata izreka koja važi u kolektivnim sportovima. Tim je kompaktna celina kakva se stvara na više načina i kombinacijom više metoda, a sa ciljem što boljeg sprovođenja zadataka. Budućnost za sada, ne izgleda kao jedinstvena celina, već više kao skup košarkaša obučenih u iste dresove.

Nedostatak onoga što se popularno naziva hemijom, i više je nego očigledan. U nekim momentima utakmice igrači domaćeg tima su delovali kao da nisu ni zainteresovani da je ostvare. Razlika između prošlogodišnjeg sastava koji je upravo u tom segmentu bio najjači i sadašnjeg, na papiru kvalitetnijeg, vidljiva je golim okom.Upravo timskim duhom i igrom, Budućnost je osvojila titulu šampiona ABA lige i pružala izvanredne partije u Evrokupu.

Ukratko, igra je bila nepovezana, bez međusobnog razumevanja i prave ideje šta treba da se radi.

Pored toga, mnogi kao da su bili impresionirani činjenicom da igraju u Evroligi. To donekle i jeste razumljivo jer se u aktuelnom sastavu Podgoričana nalazi čak deset debitanata u kontinentalnom takmičenju. Individulani kvalitet nije sporan, tako da treba očekivati da ,,trema” nestane već u narednim utakmicama.

Budućnost je podbacila tamo gde je bila najjača

Tri su aspekta u kojima je Budućnost prošle godine stvarala prevagu  – borbenost, odbrana, odlična igra bekovske linije. Za sada se podbacuje upravo na tom planu. Bilo je doduše par bacanja na parketu, ali je to delovalo nekako profesionalno, dok u većem delu ove ali i prethodnih utakmica, nije bilo onog pravo žara, požrtvovanja i predanosti timu.

Evroliga: Barselona se smrzla u Moskvi, Pešić bezbrižan ali dometi tima ipak ostaju upitni

Odbrana ni blizu ne ispunjava zadatke. Protivnički igrači se isuviše često ostavljaju sami na šutu, što će kvalitetnije ekipe eksploatisati do krajnjih granica. To se i videlo protiv Zvezde i Milana, a takođe je plod manjka razumevanja među igračima, kao i nedostatka pravog odnosa prema igri i borbenosti.

Loša odbrana šuta je potpuno poništila efekte dobre kontrole lopte (samo osam izgubljenih) i odličnog skoka u napadu (19).

Bekovi za sada nisu ni blizi prošlogodišnjeg nivoa. Ne treba posebno naglašavati da će im biti još teže, jer je skauting u Evroligi na vrhunskom nivou. Doduše, upravo te pozicije deluju pomalo pretrpano, što je problem sa kojim će Džikić morati da se ozbiljnije pozabavi. Za sada su isuviše često delovali kao da nemaju ideju šta bi trebalo da rade, a i šut je za sada veoma nesiguran.

Posle poraza od Milana, Budućnost igra sa Igokeom, a kvote se nalaze ovde

Na kraju, deluje da Aleksandar Džikić, bar u početnom delu sezone, nema kontrolu nad ekipom kao u prethodnoj. Odziv košarkaša će uskoro morati da bude mnogo bolji, a to spada upravo u njegov domen. Zapravo, za sada ekipa izgleda kao da su na početku upoznavanja jedni sa drugima, ali i sa onim šta treba da rade na parketu.

Rečeno prostim rečnikom, rukavi će morati baš dobro da se zavrnu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime