Reprezentacija Srbije od levorukih košarkaša: Prolaz u kvalifikacijama bio bi sigurica

Lopta je došla sa prave strane u prave ruke, Aleksa Avramović je pogodio pobedničku trojku koju je izvukao iz Morave, a nas naveo da se zapitamo koliko bi bila jaka košarkaška reprezentacija Srbije sastavljena samo od levorukih košarkaša.

Uvideli smo da Srbija ima takvih igrača u dovoljnom broju za polovinu sastava. Tačno 5+1 koji bi pokrili sve pozicije, a Đorđević bi drugu polovinu mogao da dopuni desnorukima. Uvereni smo da petorka levorukih ne bi protiv mnogo timova imala problema u ovakvim FIBA kvalifikacijama.

Sitna podešavanja pozicija bi se morala sprovesti, ali se to ionako radi, a ponekad su one samo nominalne.

Ilija Đoković

Mesto organizatora igre pripada 22-godišnjem košarkašu Borca iz Čačka. Ilija Đoković je debitovao u prvom prozoru kvalifikacija i odigrao sve četiri utakmice. Nije razočarao, a pokazao je da nema tremu u važnim mečevima, ali i da mu je potrebno više iskustva.

okupljanje srbija kosarka reprezentacija 1915

Jedan je od najboljih košarkaša Borca u Košarkaškoj ligi Srbije, kao i u drugoj ABA ligi. U regionalnom takmičenju postiže preko 15 poena i prosečno beleži pet asistencija.

Aleksa Avramović

Rođeni Čačanin se pokazao na delu na način kojim je odmah osigurao simpatije svih ljubitelja košarke u zemlji. Rešavanje utakmice pod pritiskom mogu samo oni najbolji. Avramović ima 23 godine i igra za italijanski Vareze gde je stigao 2016. godine kao jedan od najboljih košarkaša u ligi Srbije.

okupljanje srbija kosarka reprezentacija 1920

Mnogi se sećaju njegovih 47 poena ubačenih ekipi Mladosti pre dve godine i indeksa korisnosti 63! Iako može da bude i organizator igre, pozicija beka šutera mu takođe odgovara.

Marko Gudurić

Član selekcije koja je igrala na prvenstvu Evrope u Turskoj iz poznatih razloga ne igra u kvalifikacijama. Naša selektorska vizija beka Fenerbahčea stavljaju na poziciju niskog krila, iako Gudurić može da bude i bek šuter. Možda neki zaboravljaju, ali i on ima samo 22 godine.

Kod Obradovića igra nešto malo više u prvenstvu Turske nego u Evroligi, ali mu se minutaža kreće između 17-20 minuta, što je veoma ozbiljan prostor za igru. Prosek u ligi Turske mu je 9 poena, a kolone dopunjava skokovima i dodavanjima. Procenti šuta su mu izvanredni: za 2 poena 69%, a za tri 53%!

Ognjen Dobrić

Košarkaš Crvene Zvezde bi bio idealna zamena za Gudurića. Ove sezone je imao nekoliko sjajnih partija u Evroligi (Baskonija, Fenerbahče, Real), ali i u ABA ligi. Kao i svi levoruki igrači veoma je nezgodan za čuvanje, pogotovo kada mu krene šut.

zvezda armani 3936

Nije debitovao za reprezentaciju zbog dobro poznate problematike u odnosima FIBA i Evrolige.

Stevan Jelovac

Rekorder VTB lige i verovatno najbolji košarkaš Nižnjeg. Mnogo se polemisalo o tome zašto ga nije bilo ranije u reprezentaciji, pogotovo u periodu kada je za tri godine igranja u Saragosi bio jedan od najboljih košarkaša ACB lige! Razlog treba tražiti u jakoj konkurenciji na njegovoj poziciji.

Međutim, posle povrede Milana Mačvana i nepoznatog statusa Nemanje Bjelice, možda Jelovac dobije stalni poziv kod Đorđevića. Verovatno najbolji pojedinac Srbije u drugom prozoru kvalifikacija i za ,,naš tim” bi igrao na svom prirodnom mestu visokog krila. Za Nižnji u VTB ligi ubacuje preko 20 poena u proseku, a u preciznost šuta smo se uverili tokom vikenda.

Sava Lešić

Nekada je igrao i za Partizan i za Zvezdu, a sada brani bole nemačkog Etingera. Ima 30 godina i član je sjajne generacije Teodosića i Tepića, a igra na pozicijama četiri i pet. Svojevremeno je igrao i za Ređianu, Olimpiju, Jenisej i Megu.

okupljanje srbija kosarka reprezentacija 1899

U Etingeru je član prve postave, a u proseku beleži preko 12 poena i skoro pet skokova.

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime