San Antonio – brojevi koji su povučeni i oni koji će to postati

San Antonio Đinobili Parker
(Photo by Tom Pennington/Getty Images)

Čak i da nekome padne na pamet takav zadatak, nemoguće bi bio pronaći sportistu čije ime je postalo svetski poznato, a da bar jedan članak napisan o njemu ne počinje sa: ,,U karijeri svakog sportiste dođe onaj trenutak…”. Manu Đinobili je do juče bio ,,samo” slavni sportista, a jučerašnjom objavom svog povlačenja, ispunio je i drugi uslov.

Tačno mesec dana pošto je proslavio 41. rođendan, Argentinac je dao zvanično obaveštenje o prestanku aktivnog bavljenja košarkom. Poslednja utakmica u kojoj je Đinobili nosio dres ekipe iz Teksasa, ostaje ona protiv šampiona Golden Stejta, odigrana 25. aprila ove godine. San Antonio je bio njegova kuća punih šesnaest godina, a već danas praktično ne postoji bojazan da se njegov dres sa brojem 20 unapred proglasi povučenim.

Manu Đinobili završio karijeru!

Takođe, ne smatramo da je rano ni da se bi dopustimo tu slobodu da ustvrdimo da ga neće mimoići ni kandidatura za Kuću slavnih u Springfildu. Sportista i košarkaš o čijem umeću i značaju ne samo za San Antonio i NBA, već i za samu košarku, ponajmanje govori statistika, zaslužuje da se nađe u tom probranom društvu.

Jedan od članova Velike trojke, onaj najstariji – Tim Dankan, već je dočekao da se njegov dres (21) povuče iz upotrebe. Čekajući neizbežno, odnosno istovetni postupak i sa brojem Manua Đinobilija, što uostalom mora da ima i svoj redosled, hteli bismo da se prisetimo i preostalih košarkaša kluba iz Teksasa čiji dresovi krase svod dvorane u San Antoniju.

Džejms Sajlas

Prvi koji je to doživeo u klupskoj istoriji je Džejms Sajlas, koji je za San Antonio igrao u periodu od 1973-1981. godine. Kao plejmejker je nosio dres sa maleroznim brojem 13, koji je povučen 1984. godine. Sajlas je u karijeri imao veoma zanimljive nadimke kao što su Zmija i Kapetan zakasneli.

Džordž Gervin

Džordž Gervin je u NBA proveo četrnaest sezona, od kojih jedanaest u San Antoniju (1974-1985). Jedan je od čuvenijih košarkaša u istoriji lige, član je Kuće slavnih, a jedan deo bogate karijere je proveo i u Evropi. Među mnogobrojnim dostignućima izdvaja se kao četvorostruki najbolji strelac u NBA, a dres sa brojem 44 je povučen 1987. godine.

Džoni Mur

Šta odlazak Tonija Parkera znači za San Antonio?

Na sledeće ,,kačenje” dresa San Antonio je čekao četrnaest godina, kada je ta čast ukazana beku Džoniju Muru. U klubu je u dve etape proveo osam sezona (1980-1987, 1989-1990) i jendom bio najbolji asistent lige (1982). NOsio je dres sa brojem 00.

Dejvid Robinson

Broj pedeset je poznat svakom stanovniku Teksasa, a u klubu ga je punih četrnaest godina nosio čuveni Dejvid Robinson. Igrajući za Mamuze od 1989-2003, mornarički oficir je osvojio dva šampionska prstena, a u Kuču slavnih su ga uvrstile i NBA i FIBA. Njegov dres je povučen 2003. godine.

Šon Eliot

Šon Eliot je onaj košarkaš koji je ,,vratio” Žarka Paspalja u Evropu. Nosio je dres sa brojem 32, a koji u Mamuzama nije na raspolaganju od 2005. godine. Sa San Antonijem osvaja titulu 1999. godine, a nastupao je i za selekciju SAD na Svetskom prvenstvu u Španiji 1986. godine.

Ejveri Džonson

Član je one iste šampionske generacije koja je osvojila istorijsku prvu titulu za San Antonio (1999), a igrao je na poziciji plejmejkera. U klubu je nakupio devet sezona u tri navrata,  a u momentu povlačenja njegovog broja 6 (2007), radio je kao trener u Dalasu. Trenutno se nalazi na istom poslu, ali na klupi koledža Alabama.

Dani kada su “Loši momci“ imali i neke druge sklonosti u NBA!

Brus Bouen

Karijeru niskog krila je započeo mnogo drugačije nego svi njegovi slavni prethodnici i saigrači. Nije bio izabran na draftu, pa mu je prvi klub bio francuski Avr, a u San Antonio stiže tek 2001. godine. Na vreme da ipak postane vlasnik tri prstena i dočeka povlačenje dresa sa brojem dvanaest 2012. godine.

Kvote za pobednika NBA se nalaze ovde: Golden Stejt, Boston, ili neko treći?

Poslednji je naravno, Tim Dankan (2016), koga smatraju najboljim košarkašem koji je ikada zaograo za teksašku franšizu. Buduća dvojica, bez ikakve sumnje, su Manu Đinobili i jedini preostali aktivni član Velike trojke a sadašnji bek Šarlota, Toni Parker.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime