Meridian sport analiza: Litvanska “zver” za još jaču Zvezdu

7
Rokas Gedraitis FOTO: Guliver images

Dok su sve oči bile uprte u Španiju i odluku Barselone o sudbini Nikole Miortića, iz iste zemlje je na Mali Kalemegdan stigao drugi krilni košarkaš.

Piše: Astronaut

Rokas Gedraitis će obnoviti saradnju sa Duškom Ivanovićem nakon što se obavezao na jednogodišnju vernost Crvenoj zvezdi Meridianbet.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći bonus dobrodošlice od 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije

Litvanac je sa 201cm i 88kg dimnenzijama definicija krilnog košarkaša za standarde Evrolige.

Ono što ga izdvaja od drugih je daleko iznadprosečan atleticizam i brzina dok se po svim ostalim fizičkim stavkama uklapa u kalupe Starog kontinenta.

Ofanzivni arsenal nije preširok, zasniva se od par stavki, ali svaku od njih radi na vrhunskom nivou.

Neobično za igrača koji je prevashodno skorer, ali igru bazira na kretnjama bez lopte koje koristi na sve načine. Najviše se kreće oko linije za tri poena, gde sjajno prepoznaje situacije, čak će promeniti poziciju za i do pet metara bez nacrtane kretnje kako bi sebe doveo na najbolje mesto za poentiranje.

Zaista je veoma aktivan, nikada ga nećemo videti da “spava” po kornerima ili na 45°, već apsolutno uvek prati loptu i kreće se prema njoj. Iako je izbačaj nešto čudniji, izrazito je brz i ono najvažnije loptu izbacuje daleko iznad glave što ga u kombinaciji sa hitrošću istog čini veoma važnim za blokiranje.

Evroliga na sjajan način “prozvala” Zvezdu: Da li vam je dobro od ovolikih pojačanja?

Pored nenacrtanih individualnih akcija i običnog popunjavanja prostora, u najviše planskih kretnji istrčava iz blokova nevažno da li je to dijamant, stegeri ili bilo šta drugo.

Uvek je primarna ideja da šutira odmah nakon izlaska, ali ukoliko je odbrana krenula za njim prepoznaće situaciju, saviti oko bloka i uz jedan do dva driblinga napasti obruč.

U ovim kao i svim drugim prodorima ka košu solidno trpi kontakt, ali se više oslanja na atleticizam, pa se čini da izvije u skoku i tako dođe do najboljeg pogleda za poentiranje.

Završnice u blizini obruča su primarno desnom, ali od situacije do situacije može da završi i levom rukom. Neretko ćemo ga videti da blago uspori na drugom koraku na oko dva metra od koša, izdigne se iznad defanzivca i poentira šutem, primarno od tablu, u blizini samog obruča.

Iz spot-apa je takođe veoma koristan, više nema ni potrebe naglašavati da će uvek gledati da šutne, a ukoliko odbrana pokuša da odbrani izbačaj ima tri opcije.

Primarno će sa fintom šuta i jednim driblingom sebi popraviti poziciju i stvoriti bolji pogled ka košu nevezano da li je u pitanju linija 6.75m ili poludistanca, a ukoliko se ta mogućnost ne čini dobrom, napašće kloz-aut prodorom. Kada god može koristiće desnu ruku za spuštanje lopte u dribling i ukoliko stvori dovoljnu prednost bez problema će završiti na obruču, nekada i veoma atraktivno.

Ako odbrana rotira većinom zastane na poludistanci i izbaci pas prvom saigraču do njega, takođe iz trka čini istu stvar. Treća i uopšte ne tako retka opcija na dobro branjen kloz-aut je dupli pas sa najbližim igračem, nakon koga utrčava u reket i završava u istom.

U igri 2 na 2 učestvuje samo od lopte, krećući se na 45° i po kornerima, odakle često katuje što neretko kulminira i lob dodavanjem. On pik organizuje samo u situacijama kada nema drugo rešenje, većinom na isteku napada kada pozove blok samo da bi stvorio više prostora za eventualni prodor ili šut.

Iz driblinga ne igra često, promenom će pokušati da stvori prostor za šut ili prodor ukoliko se ukaže prilika. Ako je stekao prednost na prvom koraku tražiće da poentira, dok ukoliko to nije slučaj ide klasični drajv end kik.

Ume da odigra i na niskom postu, ali ono što je neobično u te situacije ne dolazi driblingom nego kretnjom bez lopte ukoliko ga je u nekom trenutku preuzeo niži igrač. Većinom će napasti sredinu i probati da poentira desnom rukom, dok ređe bira opciju po čeonoj liniji.

U tranziciji se odlično snalazi, iako istu veoma retko vuče sa loptom. Ako se desi da sa loptom u rukama pretrčava centar, a u blizini obruča stoje defanzivci verovatno će se zaustaviti na distanci i uzeti šut. Mnogo češći su momenti kada u bočnim linijama trčanja dobije loptu i poentira u blizini koša gde je veoma efikasan.

Ne radi se o defanzivno orijentisanom igraču, ali ako je dobro prilagođen ekipnom sistemu može biti itekako koristan.

Generalno se čini da ima nešto lošiji rad nogu pa bez obzira na brzinu ume da ostane korak iza napadača. Naravno u tom slučaju pričamo o vrhunskim bolhendlerima, većinom bekovima, dok ostale spoljne igrače brani više nego solidno.

Dobar je u kontakt igri, teško da će na snagu bilo ko od spoljnih igrača da stvori prednost protiv njega, pa čak i lakše četvorke.

Problem nastaje kada se susretne sa snažnim unutrašnjim igračima koji zaista prave veliku prednost protiv njega u mis-meču.

Timski dosta zavisi od ostatka ekipe, nije neko ko se individualno ističe, te ako je tim uigran on će biti šraf mašine koji neće popustiti. U isto vreme najveći plus i minus je agresivnost na liniji dodavanja, pošto to ume biti situacija gde će preseći loptu i nagraditi se lakim poenima ili gde će mu defanzivac protrčati iza leđa.

Na evroligaškom tržištu nije postojalo bolje slobodno krilo od Rokasa Gedraitisa, a verovatno ni profil igrača koji trenutno više odgovara Crvenoj zvezdi.

Klub sa Malog Kalemegdana je dovođenjem Litvanca i Adama Hange verovatno i najkvalitetnije popunio krilnu poziciju u poslednjih bar dvadeset godina, te kvaliteta neće izostajati ni najmanje.

BONUS VIDEO:

7 KOMENTARA

  1. Ogroman posao je uradila zvezda u ovom prelaznom roku … doveli su mnogo kvalitetnih igrača sad treba samo dobro da se uigraju i nadju sistem igre za njih koji daje najboljecrezultate

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime