Realova noćna mora, ili kako je Svetilav Pešić prisvojio Klasiko

Svetislav Pešić Ante Tomić

,,Svuda pođi, kući dođi”, a ako bismo parafrazirali ovu poslovicu i primenili je na košarkaški Klasiko, onda bi ta kuća bio Svetislav Pešić, a onaj koji treba da se vrati bi bila Barselona.

U stvarnosti je obrnuto, te je Pešić taj koji se nalazi u svojoj kući, ali i koja bez njega ne može da računa na previše uspeha u najvećem španskom derbiju. Kada je Svetislav Pešić doneo Blaugrani prvu titulu šampiona Evrope, dugo je važila ona izreka da ako želiš trofeje, treba da dovedeš srpskog trenera (a najbolje kombinaciju sa srpskim košarkašima), koje se Barselona prisetila prošle godine. Od tada je popularni Kari osvojio dva Kupa Kralja, oba tako što je nadigrao najvećeg rivala.

Svetislav Pešić: Barselona je brod kome treba pravi kapetan!

Poslednja pobeda u Kupu je imala i nastavak van terena, Real je pretio napuštanjem ACB lige, ali ko gubi ima pravo da se ljuti. Beli pogotovo imaju razloga da se ljute na Pešića koji je od njih gubio izuzetno retko. Prolazak Halejeve komete je preterano poređenje, ali recimo da je učestalost ravna jednom porazu na svakih šest mečeva. Barselona je nekoliko dana kasnije pokazala da je bolja, taman za Pešića na klupi i dobila Klasiko koji je odigran u Evroligi.

Svetislav Pešić je od Reala izgubio samo dva puta!

I dok Svetislav Pešić u svom prvom mandatu nije znao za poraz od Belih, pošto je dobio svih šest takmičarskih utakmica (četiri ligaška i dva u kupu), oba poraza je doživeo u drugom. No, tu takođe postoji kuriozitet jer se to nijednom nije dogodilo u domaćim takmičenjima. Real je Blaugranu sa Pešićem nadigaro samo u Evroligi, tako da je u poslednjih sedam duela bilans na strani Blaugrane (5:2), a ukupno čak 11:2!

Svetislav Pešić – od istorijske titule sa Bodirogom, do 200 utakmica na klupi Blaugrane

Izgleda da je odluka o produženju saradnje sa Pešićem bila pun pogodak. Barselona vodi u prvenstvu Španije, a u Evroligi se bori za jedno od prva četiri mesta. Najveći konkurent je Efes sa kojim igra sledeću utakmicu u Istanbulu. U slučaju trijumfa, Blaugrana bi imala jednu pobedu više i obe pobede u međusobnim okršajima.

Poslednji Klasiko je bio prava prilika za svečanost tokom koje je iz upotrebe povučen dres Huana Karlosa Navara. Legendani La Bomba je bio član i one generacije Barselone koja je sa Pešićem osvajala prvu titulu u Evroligi, ali i deo sastava u njegovom prošlogodišnjem povratku u Blaugranu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime