Dragan Šakota zna kako osvajati trofeje pored velikih

Dragan Šakota
ŠAkoa nije optimista (FOTO: Pedja Milosavljevic/Starsport)

U tekstu u kome smo nedavno pisali o srpskim košarkaškim trenerima osvajačima evropskih trofeja, izrazili smo nadu da bi na toj listi moglo da se nađe neko novo ime (Đorđević, Obradović), ali da struka ni ove godine ne ostane bez kontinentalnih uspeha prvi se pobrinuo trener grčkog AEK-a Dragan Šakota trijumfom u FIBA Ligi šampiona!

Kažemo prvi, jer postoje dobri izgledi da Željko Obradović za desetak dana u Beogradu postane drugi. Šakota se na listi srpskih laureata evropskih odličja našao zahvaljući tituli pobednika FIBA Saporta kupa, takmičenja koje više ne postoji, a koje je u prošlosti nosilo i naziv Kup pobednika kupova. Šakota ga je osvojio 1991. godine sa jednim drugim grčkim klubom, PAOK-om iz Soluna.

Grčka A1 liga: Srbi drugi po brojnosti!

Iako je trenirao mnoge klubove, ne samo u Srbiji, već i u Evropi, rad ovog trenera је najprepoznatljiviji u Žuto-crnima iz Atine. On je već odavno počastvovan značajnim mestom u srcima navijača ovog kluba koje je pridobio titulom šampiona Grčke 2002. godine, što je u konkurenciji prebogatih Olimpijakosa i Panatinaikosa ništa manje od podviga. Ono što je uradio u tekućoj sezoni, već može da dobije oznaku jedne od najblistavijih u njegovoj karijeri.

Kruna je stavljena trijumfom u prepunoj OAKA dvorani, sinonimu grčke, ali i evropske košarke u kojoj je AEK u finalu nadigrao francuski Monako. Veličina uspeha se meri onim iz 2001. godine kada je klub predvođen Dudom Ivkovićem takođe osvojio duplu krunu – Kup Grčke i Saporta kup. Naime, Šakota je u februaru Žuto-crnima već doneo trofej u kupu, koji je nadogradio evropskim odličjem.

Šakota je trenirao veliki broj grčkih ekipa

Zaista je veliki broj klubova koje je u svojoj prebogatoj karijeri trenirao ovaj rođeni Beograđanin. Da spomenemo da je PAOK i AEK vodio po dva puta, a ugled je gradio i na klupama Olimpijakosa, Crvene Zvezde, Fortituda i mnogih drugih. Bio je pomoćnik selektora nekadašnje Jugoslavije i selektor Srbije i Crne Gore.

Dragan Šakota bez zadrške pripada staroj školi trenera, onima koji grade timove i školuju košarkaše. Onima koji donose prave odluke na licu mesta, u najkritičnijim momentima utakmica i znaju kako da ih reše maestralnim minijaturama. Onima koji ne dele košarku na modernu i staromodnu, već na dobru i ne tako dobru.

Evropa je pokorena, srpski treneri su odgovorna lica!

Proces obnove AEK-a Šakota je započeo pre tri godine kada se ponovo našao u ulozi trenera ove ekipe. Oslanjanje uglavnom na domaće košarkaše je već dalo rezultate, a plan je da se sa takvom praksom nastavi i u budućnosti. Žuto-crni su klub velike tradicije, a po broju navijača nimalo ne zaostaju za slavnim Panatinaikosom.

AEK je vlasnik prvog evropskog trofeja u grčkoj košarci

Pre tačno 50 godina AEK je postao prvi tim koji je u Grčku doneo neki evropski košarkaški trofej osvojen u tadašnjem Kupu pobednika kupova, pa se status srpskog trenera u Vasilisi može smatrati velikom čašću.

Inače, Šakota za svoj najdraži trofej smatra titulu u Kupu Jugoslavije do koje je stigao davne 1987. godine sa IMT-om u konkurenciji klubova koji su činili verovatno i najjaču ligu na Starom kontinentu! Oduvek ga je privlačio rad u ekipama u kojim je potrebna velika kreativnost u svim poljima i etapama i u kojima dolazak do trofeja podrazumeva prelaženje trnovitog puta sa mnogo prepreka u vidu velikih i finansijski moćnih klubova. On je jedan od boljih primera kako se te prepreke češće nego što se misli mogu preskočiti.

Kažu da je Jasikevičijus novi Obradović, a šta može protiv originala?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime