Pešićevo nasleđe, šampionski mentalitet i brza košarka su kvaliteti Albe sa kojima se suočava Partizan

Foto: Petrol Olimpija/Ales Fevzer

Ono što uvek treba da se ima na umu i što ni Partizan ne sme da previdi kada je reč o nemačkoj Albi je stvar koja važi za sve klubove čija je istorija bogata trofejima, nazavisno od toga o kom sportu se radi.

Ekipama koje su tokom svog postojanja osvajale titule, ta stvar ostaje ,,u genima”, pretvara se u naviku i postaje način funkcionisanja i razmišljanja o sebi. Sportisti koji dolaze u takve klubove i sami primaju deo tog šampionskog mentaliteta i postaju bolji. Veličina se ne gubi ni u manje uspešnim razdobljima, pa čak ni tada protiv takvih ekipa nije lako igrati.

Alba je mlad klub, osnovan početkom devedesetih godina prošloga veka, ali je imao sreću da je jedan od prvih trenera bio Svetislav Pešić koji je Berlinskoj ekipi ne samo postavio temelje, već i postavio na trofejnu mapu evropske košarke. Među mnogobrojnim odličjima koje je popularni Kari osvojio sa Albom, izdvaja se i trijumf u FIBA Kupu Radivoja Koraća (1994/95), što je prvi evropski trofej za nemačku klupsku košarku! U Berlinu je jedno vreme sa velikim uspehom radio i Saša Obradović, član generacije koja je osvojila Žućkov trofej.

Alba je u poslednjoj dekadi primat prepustila svojim velikim rivalima

Iako primat u Nemačkoj već neko vreme imaju neki drugi timovi (Bamberg, Bajern), Partizan ne sme da izgubi iz vida pobednički mentalitet svog protivnika. Uostalom, Crno-beli i sami baštine slavnu istoriju sa kojom njihovi rivali uvek moraju da računaju. Prethodne sezone su se ovi timovi sastali dva puta u prvoj fazi Evrokupa i oba puta je Alba bila bolja.

Kako su sadašnji rivali završili sezonu 2000/01: Zvezda u ,,oktagonu“ sa Telindusom, Unikaha preko Hemofarma do ,,Žućkovog trofeja“ 

No, Partizan je sada mnogo bolji nego prošle sezone kada je postavio brojne negativne klupske rekorde u evropskim takmičenjima. Uz sve nedostatke koje ima jedan pre svega mlad sastav, ekipa igra mnogo bolje nego u prošlom izdanju Evrokupa. Promene su započele u trenutku kada je angažovan Andrea Trinkijeri, posle čijeg dolaska je Partizan odigrao nekoliko zaista dobrih utakmica i ostvario neke vredne pobede.

Partizan je dolaskom Renfroa dobio potrebno iskustvo, ali su neki problemi i dalje prisutni

Ono što i dalje ostaje najveći problem i koji je malo ,,zalečen”, ali ne i otklonjen potpisivanjem ugovora sa iskusnim Aleksom Renfroom, je nestalnost u igri i pravljenje grešaka karakterističnih za sastave sa nedovoljno iskustva. Primera ima mnogo, a najsvežiji je poraz od Ritasa, ali i oscilacije u toku meča sa Mornarom, koje ipak nisu plaćene gubitkom utakmice.

Kao protivnik im je ekipa koja najveći deo iskustva dobija sa klupe na kojoj sedi trofejni Garsija Reneses Aito, čovek koji će sa završetkom ove faze imati preko 130 mečeva u takmičenju. Njegova ekipa igra brzu i efikasnu košarku i u proseku postiže skoro 90 poena po utakmici. Siva, Gedraitis i Hermanson su prave napasti u šutu spolja (Alba ima preko 41% ubačenih šuteva za tri poena), dok je za kontrolu reketa zadužen Luk Sikma.

Zvezda od minus 18 do drame i poraza u Malagi, Reglend podbacio

Koliko su svi uključeni u igru vidi se po najvećem broju asistencija u takmičenju (24), pri čemu Alba ne zapostavlja agresivnu odbranu, a njeni košarkaši su najuspešniji ,,kradljivci” (9.8).

Partizanova odbrana će biti na velikom ispitu, na kojem će sigurno pasti ako protivniku dozvoli da se rastrči i raspuca. Usporavanje igre je nužno, kao i branjenje dalekometnih šuteva. Ako igde ima prostora za ostvarenje prednosti, to je onda u reketu, mada u redovima nemačkog sastava ni tu nema previše ,,promaje”. Takođe, Trinkijeri je dobro upoznat sa nemačkom košarkom, budući da je nekoliko godina radio u Bambergu, pa se može pretpostaviti da ga Aito ne može tako lako iznenaditi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime