Pecarski i Si ostaju, a koga bi Partizan trebalo da zadrži i sledeće sezone?

Partizan je u tekuću sezonu ušao sa nisko postavljenom lestvicom ciljeva, što je zapravo i bilo u skladu sa klupskom situacijom koja je tada bila prilično daleko od dobre.

Ekipa je potpuno promenjena sa čak jedanaestoricom košarkaša koji su sukcesivno napuštali klub i Mutom Nikolićem umesto Aleksandra Džikića. Još novih košarkaša je do sada obuklo crno-beli dres, čak šesnaest, od kojih su četvorica već promenili sredinu. U međuvremenu je otišao i Nikolić umesto koga je zamenio nekadašnji košarkaš Partizana Nenad Čanak.

Novica, Gos, slavlje Partizana, legenda na tribinama i Zvezdina tuga (GALERIJA)

Prvobitno postavljen cilj je bio stvaranje sastava od koga će se tek za godinu ili dve zahtevati ozbiljniji rezultati. Nekoliko pobeda i dobre igre u početnom delu sezone su povećali apetite, ali i u javnosti stvorili neodgovarajuću sliku o mogućnostima mladog i neuigranog tima. Čim je usledio loš period, došlo je do napetosti koja je dosegla vrhunac otpuštanjem Nikolića.

Epizoda sa dovođenjem Samarda Semjuelsa nimalo nije pomogla stabilizaciji situacije, a evropska sezona je okončana obaranjem svih mogućih negativnih rekorda.

Čanak je ipak ostvario dobre rezultate

Iako je na početku bilo malo ,,trusno”, rad Nenada Čanka će svakako biti ocenjen kao pozitivan. Ekipa je postajala sve jedinstvenija, a igra organizovanija. Dobar rad kao i poklapanje još nekoliko drugih činioca, doveli su Partizan do osvajanja Kupa Radivoja Koraća, odnosno prvog trofeja posle četiri godine.

Plej-of u ABA ligi ipak nije izboren, ali to nas vraća na početak kada takva obaveza nije ni postojala. Pobedom nad Budućnosti koja je veći deo sezone prednjačila u takmičenju, Partizan je najavio da će u Košarkaškoj ligi Srbije biti teži protivnik Zvezdi nego što se to očekivalo.

Pet stvari koje Partizan treba da uradi da pobedi u Derbiju

Crno-beli su u poslednjih dve nedelje pokazali da razmišljaju o narednoj sezoni. Pecarski je potpisao prvi profesionalni ugovor na četiri godine, a Bandža Si na godinu dana. Ne može se prognozirati do kakvih će sve promena doći na kraju sezone, ali će ih svakako biti.

Biće veoma zanimljivo videti koga će Partizan zadržati iz sadašnjeg sastava. Pre svega, ne bi bilo loše da u klubu ostane Vilijams Gos koji je i pored povremenih oscilacija, pokazao da ima potreban kvalitet. On je uostalom jedan od samo trojice košarkaša ABA lige sa indeksom uspešnosti preko 20.

Ne treba zaboraviti da on ima samo 23 godine i da će u sledeću sezonu ući već naviknut na uslove koji vladaju u evropskoj košarci.

Može li Partizan da zadrži kapitena?

Idealno bi bilo kada bi ostao i Novica Veličković. Njegov celokupan uticaj, ne samo na igru, već i na saigrače je nemerljiv, a u datoj situaciji i nezamenljiv. Iza sebe ima odličnu sezonu pa nije nemoguće da dobije neku ponudu iz inostranstva, ali bi njegov ostanak mogao da bude ključan za izgradnju novog sastava.

Zvezda kod Pešića u gostima, može li da dođe dvojka?

Marko Čakarević se nije naigrao, ali bi mogao da bude od pomoći u narednoj sezoni. Od mlađih bi pre svega vredelo zadržati Aranitovića i Marinkovića koji bi držali poziciju beka šutera. Može se pretpostaviti da će najveća ,,urgencija” biti drugi plejmejker jer deluje da je Von samo privremeno rešenje. Možda se bude tražio i centar, ako ekipu napusti Šalić ili Gagić koji je doduše u januaru potpisao na godinu i po dana.

Dosta toga zavisi i od načina na koji se okonča prvenstvo Srbije jer će bolji rezultat imati pozitivniji odjek među potencijalnim pojačanjima. U svakom slučaju, što manji protok novih igrača znači lakši i mirniji posao za Nenada Čanka.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime