Panatinaikos vs Olimpijakos – bilo bi dosadno da nema pozorišta, ali i crvenog veša!

Panatinaikos Olimpijakos
Keni Gabrijel mogao bi da pojača Mornar (Foto: STARSPORT)

Iako Rik Pitino ne spada u ,,cvećke” s obzirom na neke detalje u njegovoj karijeri, ono čemu je prisustvovao na utakmici polufinala grčkog kupa koju su započeli, ali ne i dovršili njegov Panatinaikos i Olimpijakos.

Ono što je trebalo da bude finale pre finala se završilo na neviđen način, čak i za grčke standarde. Već na početku drugog poluvremena utakmica je prekinuta, mada je bolje objašnjenje da nije ni nastavljena. Rezultat je bio 40:25 za Zelene kada su košarkaši u crveno-belim dresovima ,,shvatili” da im se više ne igra.

Prema pravilima, Panatinaikos je pobedio sa 20:0 i u nedelju će odlučivati o svom prvom trofeju, a rival mu je PAOK.

Više od 200 utakmica, više od 100 pobeda – Pešić i Barselona brane trofej u Kupu Kralja

Rik Pitino, koji je u životu i u košarci prošao mnogo toga budući da mu karijera traje više od četiri decenije, kada je dolazio sigurno nije mogao ni da sluti kako će izgledati njegov novi angažman. Prekidi mečeva, nemiri, potezanje naoružanja, pa čak i obustavljanje prvenstava, u Grčkoj nisu nikakva novina. Razlika u atmosferi u odnosu na američku koledž košarku nije samo u Farenhajtima, već i u realnim opsanostima.

Saopštenja se objavljuju neprestano u poznatom maniru – krivac je neko drugi. Gosti kao razlog navode to što im je načinjena nepravda, odnosno suđenje koje je bilo na njihovu štetu. Iako se videlo da su Zeleni bolji i da sudije nisu imale baš toliki drastičan uticaj – doduše bilo je nekoliko faulova dosuđenih gostujućim košarkašima odmah na početku meča – vlasnici Crveno-belih braća Angelopulos su donela odluku da ekipa posle poluvremena ne izađe na teren. Prilično naglo, imajući u vidu da je viđeni ambijent uobičajen na grčkim parketima, kao i da sudije u derbiju uvek naginju jednoj ili drugoj strani u zavisnosti ko je domaćin. Oduvek je tako.

Panatinaikos je svojim navijačima osim košarke omogućio da uživaju i u ,,dodacima”

Trenutak za pamćenje je onaj u kojem vlasnik Panatinaikosa Dimitris Janakopulos ostavlja na ispražnjenju klupu gostiju beli peškir i komad crvennog ženskog veša. Drama, patetika, sportska i druga uzbuđenja – sve u jednom paketu i po ceni jedne ulaznice.

KRK: Ko je favorit, ko su junaci iz Žitišta i koja su potencijalna iznenađenja?

Olimpijakos je prvi izdao saopštenje u kome naglašava da će ubuduće utakmice u kojima im je protivnik Panatinaikos, igrati samo pod uslovom da sude strane sudije. Takođe, sudije Anastopulos, Manos i Panajotu nisu poželjen ni na jednoj njihovoj utakmici u bilo kom takmičenju. Pored toga, Janakopulosu se ne dozvoljava ulazak u dvoranu Olimpijakosa.

Gazda Zelenih međutim, ima stav da je najveći rival sve unapred pripremio i isplanirao. Posle za sada završene borbe sa Euroligom, malo domaćeg razgibavanja očigledno nije naodmet. Drugom finalisti PAOK-u je svakako svejedno jer se posle dvadeset godina našao u finalu nekog grčkog takmičenja.

Drugi nacionalni kupovi koji se u ovom trenutku igraju širom Evrope, nisu bili toliko uzbudljivi, osim na takmičarskom planu. U Španiji ćemo možda gledati Klasiko, a u Kupu Radivoja Koraća bi finale moglo da prođe u znaku novog Večitog derbija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime