Nisu samo fudbaleri i Ferguson – Mančester je na Old Traford donosio i košarkaške trofeje!

Ono što je pristalicama i simpatizerima Mančester Junajteda poznato više, a manje onima koji to nisu je detalj iz istorije ovog velikog fudbalskog kluba kada se na Old Trafordu rodila želja da se sa fudbalskog terena prošire i na košarkaški. Takva praksa je odavno postojala u nekim drugom delovima sveta, što je začetnicima ideje bio veoma jak argument.

U doba kada se u klubu došlo na takvu pomisao, a to je sredina osamdesetih godina prošlog veka, na Old Trafordu nije bilo mnogo toga čime bi se moglo pohvaliti. Poslednja titula je osvojena još 1967. godine, a u dekadi o kojoj je reč, ugrabljena su svega dva trofeja u FA kupu. Trener je bio Ron Atkinson i svi su očekivali da počnu da se dešavaju promene.

Teodosić se vraća u Evropu!

One su i stigle, ali nisu bile onakve kakve su imali u vidu navijači, a ni celokupna sportska javnost u gradu. Umesto pojačavanja fudbalskog tima, Mančester Junajted je rešio da kupi košarkašku ekipu. Dugogodišnji advokat Crvenih đavola Moris Votkins je bio jedan od inicijatora cele priče koja je počela krajem 1984. godine kupovinom franšize Vorington Vikinga i useljenjem u prostorije gradskog centra koji su za svoje potrebe koristili i drugi različiti sportski klubovi.

Tada se verovalo da Mančester jednoga dana može da izgleda kao neki drugi evropski velikani, primerice Real ili Barselona, koji su važili za prava sportska društva, slična onima kakva u Srbiji predstavljaju Partizan, Crvena zvezda i mnogi drugi.

Mančester je oformio sastav u kojem je bilo i košarkaša sa NBA drafta

Najveće ime u klubu je bio izbor Vašingtona sa NBA drafta 1984. godine, Kolin Ajriš. Njemu su se između ostalih, pridružili američki igrači Džef Džouns i Vil Braun, a za trenera je postavljen Džo Velton. Prva utakmica je bio meč protiv Kingstona koju je Mančester izgubio u produžetku. Utakmica je prenošena i na televiziji, a komentator je tokom prenosa upotrebljavao stari naziv Vorington za Mančester Junajted, što je kasnije ispravljeno uz pomoć sudskog rešenja.

Košarkaši su već u toj sezoni osvojili prvi trofej. U finalu plej-ofa je savladan tada jaki Kingston rezultatom 109:97, a Kolin Ajriš je postigao skoro polovinu koševa za Crvene đavole (47). Apetiti su porasli pa je klub nastavio da se širi – obavljeno je spajanje sa drugim klubom iz grada, Džajantsima, a Mančester je sledeće sezone osvojio prvenstvo, prit tom ostvarivši rekordnu seriju od dvadeset tri uzastopne pobede. Sastav je postao jači za Toma Brauna i Dejva Gardnera koji su bili članovi Džajantsa.

Na današnji dan u NBA: Šampion se pobeđuje tako što se odugovlači!

Ekipa je postajala sve značajnija, ali se iz senke fudbalskog kluba teško moglo izaći. Bez obzira na uspehe košarkaša, čekalo se da fudbaleri počnu da vraćaju stari, zaboravljeni sjaj. 1986. godina će ostati zabeležena u istoriji Crvenih đavola kao početak nove zlatne ere, jer je na Old Traford stigao Aleks Ferguson. Ubrzo je sve postalo drugačije, pa je uprkos uspešnom početku, ideja o košarkaškom klubu zapostavljena kao da se jedva čekalo na to.

Već 1988. godine Mančester Junajted je prodat poslovnoj grupi koja mu je odmah promenila ime, što je de fakto značilo da je san o stvaranju kluba poput španskih velikana završen. Nije čak došlo ni do gradnje predviđene dvorane u blizini stadiona, a pošto su na Old Traford počeli da pristižu trofeji, lepa, ali kratkotrajna priča je uskoro ostala samo sećanje koje izaziva prijatne emocije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime