Net Hiki ili Kevin Vilis: Ko je najstariji košarkaš u istoriji NBA?

DALLAS - MAY 29: Kevin Willis #42 and Speedy Claxton #10 of the San Antonio Spurs celebrate after Game six of the Western Conference Finals during the 2003 NBA Playoffs against the the Dallas Mavericks on May 29, 2003 at American Airlines Center in Dallas, Texas. The Spurs won 90-78. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Jed Jacobsohn/Getty Images)

Metju „Net“ Hiki nikada nije bio fenomenalan košarkaš. Zapravo, Hiki nikada nije važio ni za čak prosečnog košarkaša. Međutim, Net Hiki će zauvek ostati upamćen po tome što je bio i ostao najstariji košarkaš u istoriji NBA lige. Da li je to baš tako?

Svoju poslednju utakmicu Hiki je odigrao u dresu Providens Stimrolersa tri dana pre svog 46. rođendana u tadašnjoj Američkoj košarkaškoj asocijaciji (BAA).

Igrao je na poziciji plejmejkera, a ponekad i na krilu, između dvadesetih i četrdesetih godina 20. veka, bio je visok 180 centimetara, a nastupao je za brojne timove u različitim profesionalnim ligama, čak i pre nego što je NBA i formalno nastala.

Inače, Hiki je imao dugu karijeru i u bejzbolu pošto je igrao za 15 timova, dok je dva predvodio i sa klupe. Košarku je prestao da igra u 40. godini, ali je u sezoni 1947/48 postao trener Providensa. Tada je i odlučio da ponovo obuče uniformu.

Kako je bivši centar Radničkog iz Kragujevca promenio korejsku košarku?

Na parketu se pojavio 27. januara 1948. godine, a moguće je da se Hiki na taj potez odlučio kako bi pokušao da „izvuče“ sezonu Providensa, ekipe koja je pod njegovim vođstvom ostvarila samo četiri pobede uz 25 poraza.

Mogao je samo da pokuša s obzirom da je na tom meču protiv Sent Luis Bombersa promašio svih šest šuteva iz igre i pored toga napravio pet ličnih grešaka. Utakmicu je završio sa dva poena sa linije slobodnih bacanja.

Iako je zaigrao dan kasnije i u susretu sa Njujork Nikerbokersima, Hiki se nije upisao u statistiku. Praktično samo zbog jedne utakmice Amerikanac i dalje drži rekord kao najstariji igrač u NBA istoriji sa 45 godina i 363 dana.

Kevinov staž ima “legitimitet”

Kevin Vilis Dejvid Robinson Toni Parker
SAN ANTONIO – JUNE 15: David Robinson #50, Kevin Willis #42 and Tony Parker #9 of the San Antonio Spurs celebrate with the championship trophy after defeating the New Jersey Nets 88-77 during game six of the 2003 NBA Finals on June 15, 2003 at the SBC Center in San Antonio, Texas. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Jed Jacobsohn/Getty Images)

Neki tvrde da Hiki ne zaslužuje to mesto u košarkaškoj knjigama i da ono u stvari pripada Kevinu Vilisu, NBA šampionu sa San Antonio Sparsima 2003. godine, koji je svoj poslednji meč odigrao u dresu Dalasa sa 44 godine i 224 dana.

Vilis se povukao 2007. godine nakon što je u svojoj poslednjoj sezoni sa Maveriksima odigrao pet mečeva.

Upravo činjenicu da je odigrao više od jedne utakmice u svojoj poslednjoj takmičarskoj godini brojni navijači ističu kao „prednost“ u odnosu na Hikija, ali glavni argument zapravo leži u trenutku kada je NBA liga kakvu je danas poznajemo i zvanično formirana.

Karijeva Barselona

Navodi se da u vreme kada je Hiki odigrao svoj poslednji meč NBA tehnički nije postojala s obzirom da se liga u kojoj je on igrao zvala Američka košarkaša asocijacija (BAA), liga koja je u avgustu 1949. „spojena“ sa Nacionalnom košarkaškom ligom (NBL). Kao rezultat tog spajanja nastala je NBA.

S druge strane, bez obzira da li kao „uzorak“ uzimamo Nikija ili Vilisa, teško je pretpostaviti da će neki košarkaš u skorijoj budućnosti uspeti da unapredi pomenuti rekord, uprkos tome što se na listi od 20 najstarijih igrača nalaze i tri aktivna – Vins Karter (41), Manu Đinobili (40) i Džejson Teri (40).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime