Nema brige za Marinu – naslednice zlatne generacije su spremne

Maljković Srbija
Marina Maljkovic KSS Kosarkaski Savez Srbije reprezentacija 8.1.2018. Januar 8. 2018. (STARSPORT/Pedja Milosavljevic)

Svaka medalja sa kontinentalnih takmičenja je sama po sebi odlična stvar, a to posebno važi kada je u pitanju sport po kojem se Srbija u pozitivnom smislu često izdvaja od drugih – košarka.

Ako se ono što je najavljeno srebrnom medaljom koju su košarkašice Srbije osvojile na FIBA šampionatu Evrope u kategoriji do 20 godina, obistini, onda Marina Maljković ili neko drugi, neće imati previše razloga za zabrinutost.

Možda je neka od ovih mladih sportistkinja već na redu da zakorači i na veliku scenu noseći dres seniorskog tima. Uostalom, tri košarkašice koje su možda u najvećoj meri na terenu doprinele uspesima nacionalnog tima (Ana Dabović, Jelena Milovanović, Sonja Petrović) su 2008. godine na istom takmičenju osvojile bronzanu medalju.

Ko se sledeći seli iz FMP-a u Crvenu zvezdu?

Marina Maljković je uz naporan i metodičan rad uspela da sagradi tim oko njih tri, pa je u periodu od dve godine Srbija postala prvak Evrope (2015) i treća na Olimpijskim igrama u Riju (2016). Možda će već iz ovog sastava da odabere buduću naslednicu, a možda zadatak izbora i ne bude tako težak. Iako su u finalu poražene od neverovatne Španije koja dominira u mlađim kategorijama, Srbija je dobila dva mesta u idealnoj petorci.

Srbija je osvojila prvu medalju posle generacije Ane Dabović i Sonje Petrović

Ivana Raca je počastvovana nagradom za najkorisniju košarkašicu (MVP), a u najboljih pet se našla i Ivana Katanić. Inače, srpski tim je do finalnog okršaja sa Španijom odigrao šest utakmica i izgubio samo od Rusije u grupnoj fazi takmičenja. Raca je bila četvrti strelac takmičenja, a Katanićeva je po broju asistencija zauzela treće mesto.

Pored njih dve u sastavu koji je sa klupe vodio Miloš Pavlović istakle su se i Teodora Turudić i Mina Đorđević. Pored njih četiri ekipu su činile sledeće košarkašice: Nevena Naumčev, Vladana Vujisić, Tamara Jovančević, Lara Radulović, Marijana Zukanović, Milica Bojović, Nevena Vučković i Marija Stojanović.

Bili Beron u KKCZ: Šut, blokovi i brzina, doviđenja za Ročestija i Čovića

Takmičenje u ovoj uzrasnoj kategoriji se inače održava od 2000. godine. Srbija je bila domaćin 2011. godine (Novi Sad, Zrenjanin) kada je zauzela četvrto mesto. Isti plasman je ostvaren 2014 i 2016. godine, dok su jedina odličja pre Šoprona zarađena 2007. godine u Bugarskoj (srebro) i godinu dana kasnije u Italiji (bronza).

Juniorke su donele prvu medalju ženskoj košarci u nekadašnjoj Jugoslaviji

Prva medalja u istoriji ženske košarke u nekadašnjoj Jugoslaviji je takođe delo mladih košarkašica, tada juniorki, koje su 1965. godine u Sofiji bile zauzele drugo mesto. Jedno od najpoznatijih imena u domaćoj ženskoj košarci, proslavljena Marija Veger je bila članica tadašnjeg juniorskog sastava, ali i onog koji je tri godine kasnije doneo prvu ,,pravu”, odnosno seniorsku medalju. Vegerova je bila jedna od najboljih na prvenstvu koje je održano u Italiji i glavna poluga tima čiji je selektor bio Ladislav Demšar, inače njen kasniji suprug.

Kvote za pobednika NBA u sezoni 2018/19 se nalaze ovde

Na sledećem takmičenju je Jugoslavija bila treća, da bi se na novo srebro čekalo do 1978. godine.

Srebrne medalje su osvojene još 1987 i 1991, a bronzana 1980. godine. Da bi Srbija mogla da se upiše zlatnim slovima u istoriju evropske košarke nagovešteno je osvajanjem četvrtog mesta u Francuskoj (2013), a dve godine kasnije najsmeliji snovi su se obistinili na šampionatu u Mađarskoj i Rumuniji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime