Ne piše istoriju samo Jokić – koliko je Dušan Ristić blizu NBA!

Iako je u Ameriku otišao godinu dana ranije i iako je ista generacija i igra na istoj poziciji kao i Nikola Jokić, Dušan Ristić još nije postao NBA zvezda kao njegov daleko poznatiji kolega, ali je ipak uspeo da postane rekorder!

Košarkaški put koji je izabrao Ristić je drugačiji od onog kojim se kreće centar Denvera i mnogo manje zapažen, ali je počeo da daje izdašne plodove. Najukusniji je sazreo ovih dana kada je rođeni Novosađanin postao košarkaš sa najvećim brojem pobeda u istoriji univerziteta Arizona!

Milsap se vratio, Jokić ,,otišao“ – neka čudna ,pravila’ u NBA

Na utakmici u kojoj su Divlje mačke 1. marta savladale Stenford, Ristić je sa 111. pobeda postao novi rekorder svog univerziteta! Budući da se dostignuća te vrste u Americi izuzetno cene, ovo ga je svrstalo među legende Arizone. Par dana kasnije Ristić je zabeležio i 112. pobedu, a predviđa se da do kraja rekord može da uveća za još najmanje deset.

Ali hajde da se za trenutak vratimo na početak. Dušan Ristić je košarkom počeo da se bavi u Novom Sadu da bi 2012. godine prešao u Beograd. Godinu dana kasnije je debitovao za seniorski tim Crvene Zvezde u ABA ligi.

Bio je član reprezentacije Srbije koja je 2012. godine na FIBA prvenstvu Evrope do 18 godina osvojila treće mesto. Između ostalih, tu generaciju su činili Nikola Radičević, Đoko Šalić, Mihajlo Andrić, Stefan Pot, Nikola Rebić.

Ristić je u Ameriku otišao na ,,nagovor” Ivana Radenovića

2014. godine odlazi u Ameriku, a kao jedan od glavnih razloga navodi priče o tamošnjoj univerzitetskoj košarci, posebno one koje je čuo od Ivana Radenovića, ali i od Demarkusa Nelsona i Čarlsa Dženkinsa. Na odluku je ipak najviše uticao Radenović, nekada i sam košarkaš Univerziteta Arizona.

Neverovatni Brajant: Pet prstenova u NBA a zatim i Oskar!

,,Ivan mi je rekao da je četiri najbolje godine svog života proveo u Arizoni i mogu da kažem da je bio u pravu”, rekao je Ristić.

Sa oskudnim znanjem engleskog, srpski košarkaš je bio spreman na sva iskušenja koja su ga čekala u Americi. Najviše od svega na naporan rad. Da nije bilo tako, ne bi bilo ni napretka koji je svake godine bio sve upadljiviji.

,,Prvih nekoliko meseci po dolasku mi je bilo zaista teško. Kada sam popravio engleski, stvari su postale mnogo bolje”, navodi rekorder Arizone.

U prvoj sezoni je igrao tek devet minuta u proseku sa tri koša i dve uhvaćene lopte po utakmici. Ali, vredan rad je počeo da se isplaćuje. Druge godine Ristić je dobio dvostruko veću minutažu i uzvratio dvostruko većim učinkom.

Svoju treću godinu (2016/17) završava kao član prve petorke (34 utakmice) i učinkom od 11 poena i 5,5 uhvaćenih lopti. U tekućoj sezoni, Dušan Ristić je počeo sve utakmice za Divlje mačke, igrajući u proseku preko 26 minuta!

Koliko je realan odlazak u NBA?

Statistika je ponovo popravljena (12 poena, 7 skokova), a ono što se posebno ceni je da je u najtežim mečevima protiv ekipa iz svoje konferencije bio još bolji (skoro 14 koševa i osam skokova). Pri tome, Ristić ima odličan procenat šuta od 58%.

Ne propustite kvote za nove NBA mečeve!

Univerzitet Arizona je već obezbedio učešće na NCAA završnom turniru kao prvi u svojoj konferenciji (Pak 12), a prema mišljenju trenera Milera, Ristić zaslužuje mesto u najboljem sastavu konferencije.

Ko zna, možda posle juna i ovogodišnjeg NBA drafta, Srbija bude imala i šestog košarkaša u najjačoj ligi na svetu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime