Nikola Jokić stvara istoriju NBA lige!

srbija-košarka-nikola-jokić-štimac
Štimac brani Jokića! foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Nikome u Srbiji nije bilo potrebno naročito dokazivanje koliko je Nikola Jokić poseban košarkaš, što se ma koliko to bilo čudno, ne može tvrditi za njegovo NBA okruženje.

Srbija je zemlja košarke, uvek je to i bila. Zato se ne može dogoditi da sve ono što Nikola Jokić radi na parketu proglasimo za slučajnost, a da nam njegove brojke deluju preterano. Ne može se dogoditi da ne uvidimo da je njegovo sporo kretanje po terenu samo zamaskirana posebnost.

Kako je Bogdan Bogdanović izgledao u NBA do All Star pauze?

NBA kao da je tražila razloge da centar Denvera ne bude na učesnik Ol Star utakmici koja se igra u nedelju. Pojavljivala su se i mišljenja kako je precenjen, mada nije jasno kako može da bude precenjen neko ko ne dobije Ol Star pozivnicu iako je zaslužuje. Valjda bi trebalo da bude obrnuto.

Nikola Jokić je košarkaš posebne vrste

Ne prave se u NBA često greške da se ne uoči puni potencijal nekog mladog košarkaša. Kvalitet se tamo ne rasipa, valjda zato ta liga i jeste najjača na svetu. Čak i u tome je Nikola Jokić poseban.

Za sada deluje da su jedino u Denveru svesni šta imaju u timu. Karmelo Entoni je bio poslednja prava zvezda u ekipi iz Kolorada, ali se planovi sa njim nikada nisu ostvarili u potpunosti. Naravno, tu su i hvale koje je izrekao Greg Popovič, a on sigurno zna šta je vrhunski centar.

NBA: Denver prošao sito i rešeto, šta dalje?

Jokić je i u prethodne dve sezone imao blistavih partija i beležio neke rekorde, ali ono što je uradio na utakmici sa Milvokijem se svrstava u nekoliko najboljih u istoriji NBA! Ostvarenje koje ime ovog Somborca stavlja u red zajedno sa još nekoliko legendi lige. Mesto koje mu od sinoć zauvek pripada.

Košarkaš Denvera je sastavu iz Viskonsina ubacio 30 poena, uhvatio 15 lopti i imao 17 asistencija! Kompletan učinak sam po sebi je neverovatan, ali pre nego što se vratimo na to, treba reći jednu drugu stvar. Uspešnim dodavanjem Čendleru na nepuna dva minuta pre kraja druge četvrtine, Jokić je postao novi rekorder NBA lige!

Jedanaesti trip dabl u NBA karijeri ga je doveo do rekorda!

Njemu je za jedanaesti trip dabl u karijeri bilo potrebno da u igri provede manje od petnaest minuta! Prethodni rekord je bio u vlasništvu košarkaša Sirakuze Džima Takera kome je 1955. godine za takav učinak bilo potrebno sedamnaest minuta. To je jedan od rekorda za kakav se smatralo da nikada neće biti oboren.

Stef Kari ili Lebron, čiji će tim biti bolji?

Rasel Vestbruk se primakao pretprošle godine kada je za tripl dabl potrošio devetnaest minuta, međutim, čast da postane najbrži je je pripala centru Denvera. Očigledno ima nešto što posebno motiviše Jokića na utakmicama sa Milvokijem. Naime, od jedanaest zabeleženih, ovo mu je treći tripl dabl protiv sastava iz Viskonsina!

Ako je verovati pedantnim NBA statističarima, njegov kompletan učinak ga stavlja u red veličina kao što su Leri Bird, Medžik Džonson, Vilt Čemberlen, Oskar Robertson i Džejms Harden koji su tokom svojih karijera bar jednom imali najmanje 30 poena i po 15 asistencija i uhvaćenih lopti! Kakvo društvo! Štaviše, centar Denvera je zasenio fantastično Adetokumpoa koji je i sam imao tripl dabl (36 koševa, 11 skokova, 13 asistencija).

Kvote za pobednika NBA su odlične, izaberite vašu 

Neki drugi podaci kažu da su pre Jokića samo Harden 2016. i Medžik Džonson 1981 imali 30 poena, 17 asistencija i 15 skokova na jednoj utakmici. Prava NBA elita.

Pred Jokićem je još mnogo košarkaških godina. Leto koje ga očekuje će biti veoma zanimljivo jer ga očekuje nova ponuda od Denvera. Astronomska, bez svake sumnje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime