NBA draft 2018: Dončić i ostalih jedanaest ,,neamerikanaca”

BELGRADE, SERBIA - DECEMBER 22: Luka Doncic of Real Madrid in action during the 2016/2017 Turkish Airlines EuroLeague Regular Season Round 14 game between Crvena Zvezda MTS Belgrade and Real Madrid at Aleksandar Nikolic Hall on December 22, 2016 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Ovogodišnji NBA draft je isplaniran za 21. jun, što znali da nam je za razmišljanje i nagađanje oko toga u kome će klubu završiti Luka Dončić, Deandre Ajton ili Marvin Begli ostalo jedva više od nedelje dana.

Pošto su u toku završnice evropskih liga, jasno je čime ćemo u tom periodu zadovoljiti naše košarkaške apetite, sad kada nam je uskraćeno uživanje u dugačkoj finalnoj seriji između Ratnika i Konjanika. Mladi košarkaši će biti birani u Barkli centru u Njujorku, a ova godina je poslednja u kojoj će se koristiti trenutni sistem. Od sledeće godine će se primenjivati nešto izmenjeni način koji će izjednačiti šanse ekipama koje zauzimaju tri najlošije pozicije, ali i onim nešto bolje plasiranim dati više izgleda za izbor jednog od prve četvorice košarkaša, čime se želi umanjiti želja za namernim gubljenjem utakmica u sezoni.

Draft 2018 će proteći bez srpskih košarkaša 

Srbija nažalost neće imati nijednog predstavnika u Njujorku, tako da nam u tom smislu draft neće biti zanimljiv. Iako je naša reprezentacija u poslednje vreme imala vredne rezultate, iako su čak i basketaši (3×3) ponovo postali svetski prvaci, srpski košarkaši neće biti birani od strane NBA klubova ove godine. Razloga za to svakako ima, ali ćemo to ostaviti za neku podrobniju analizu.

Draft lutrija 2018: Šanse svih timova za „osvajanje“ prvog pika

Ono što se nije očekivali, bar ne u tolikoj meri je povlačenje većeg broja neameričkih igrača od onih koji su se bili prijavili. Od njih pedeset i pet, pre isteka roka prijave je povuklo čak četrdeset trojica, što znači da ih preostaje tek za jedan košarkaški tim. Ne treba izostaviti i jedan zanimljiv podatak, a to je da je među tih dvanaest i Lianđelo Bol, brat košarkaša Lejkersa Lonzoa Bola, jer on na draft dolazi kao igrač iz Litvanije.

Dva suprotna primera su Grk Kostas Adetokumpo i Nemac Moric Vagner koje smatraju ,,Amerikancima” pošto dolaze sa univerziteta.

Ako izuzmemo Bola, jedanaest ,,internacionalaca” koji će za osam dana biti u Njujorku su Isak Bonga, Trigvi Hlinason, Mihal Kolenda, Arnoldas Kulboka, Rodions Kuruks, Džanan Musa, Wilijams Naras, Elie Okobo, Isuf Sanon i Filip Zagrajski. Jedini centar je 216 santimetara visoki Islanđanin Hlinason, dok su svi ostali bekovi i krila. Poznato je da je Dončić jedan od najpoželjniji košarkaša na draftu, a pored njega jedini koga smo imali prilike da često gledamo je košarkaš Cedevite Džanan Musa.

Arnoldas Kulboka bi mogao da bude izabran u drigom krugu

Jedan od interesantnijih je Litvanac Kulboka, saigrač našeg Vojislava Stojanovića u Orlandini, ekipi koja je nažalost ispala iz italijanske Serije A. On je proglašen za najboljeg mladog košarkaša u FIBA Ligi šampiona, a sa 205 santimetara visine igra na pozicijama beka i krila.

U susret NBA draftu – Srbija bez izabranih?

Inače, posle Dončića najbolje se kotira Džanan Musa i njih dvojica bi jedini trebalo da budu izabrani u prvom krugu, evetunalno i Eli Okobo koji se nalazi oko 30. mesta. Kulboka bi mogao da postane NBA košarkaš u drugom krugu, dok za ostale i dalje ništa nije izvesno.

Košarkaši koji bi trebalo da budu u centru pažnje pored Luke Dončića su centar Deandre Ajton, koji dolazi sa Univerziteta Arizona i kome se predviđa sjajna NBA karijera ako sve bude išlo po planu; krilni centar Marvin Begli, košarkaš Univerziteta Djuk što je već samo po sebi značajna stavka; Centar Džeren Džekson koji stiže sa Mičigena i za koga se misli da je najbolje vrednost na duže staze.

Da li će proraditi ,,slovenačka veza” Kokoškov – Dončić? 

Prva tri tima koja će birati su Feniks, Sakramento i Atlanta. Feniks i Atlanta su u poziciji da biraju i više od jedanput i biće veoma zanimljivo pratiti za koje će se igrače opredeliti. Zbog činjenice da je trener Feniksa Igor Kokoškov, mnogi su skloni da zaključe da bi njegova upoznatost sa kvalitetima slovenačkog reprezentativca, a i time otvorena odlična perspektiva saradnje, mogla Dončića da obuče u dres ove ekipe. Verovatnije je ipak da se Sunca opredele za Ajtona, a ako se bude išlo prema redosledu i prognozama, onda bi Dončić mogao u Memfis koji će birati četvrti, ili u Sakramento koji bira drugi i koji je pomno pratio šta se dešava sa ovim košarkašem.

Pogodite novog šampiona Italije u košarci, kvote se nalaze ovde!

Kako stvari sada stoje, srpska košarkaška javnost će navijanje na draftu morati da odloži do sledeće godine u najboljem slučaju, a u onom realnijem verovatno i za duži period.

 

 

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime