NBA: Dalas, Sakramento, Portland i kako ih povezuje Luka Dončić?

(Photo by Tom Pennington/Getty Images)

Razlog zbog kojeg bi Dalas jednoga dana mogao ponovo da postane NBA šampion se potpuno podudara sa onim koji bi mogao da spreči Sakramento da u skorijoj budućnosti stigne do svog drugog prstena, a on čak ima i ime – Luka Dončić.

Nije doduše, ovaj mladi košarkaš učinio ništa da bi sam po sebi bio takav razlog. Tajna se krije u tome šta su ove dve franšize uradile, odnosno nisu uradile.

Dončić je preko bare otišao ispraćen sa više skepticizma nego što je bilo realno, kome nisu odoleli ni mnogi priznatiji košarkaški stručnjaci. Iskazivanje neverice u njegov učinak u NBA se nije ogledao u procenama da on neće moći da igra u najboljoj košarkaškoj ligi na svetu, onih koji su u to sumnjali nije ni bilo, ali se postavljalo pitanje njegovih krajnjih dometa, misleći pri tom koliko on još može da napreduje, poredeći se sa ostalim košarkašima na ovogodišnjem draftu.

Zašto rukiji u NBA ne veruju u potencijal Luke Dončića? 

Svima u Dalasu sada bi osmeh sa lica mogli da skinu jedino nekim operativnim zahvatom. Verovali su da između onoga što je Dončić pokazao u Realu i dresu reprezentacije Slovenije i njegovih krajnjih granica ima još dosta prostora. Ispostavilo se da su dobili igrača koji već sada pravi razliku na terenu.

Sakramento nije video vrednosti koje ima Dončić

U istog tog košarkaša je gledao i Sakramento, samo nekim drugim očima. Naočare koje su Kraljevi poneli na letošnji draft su imale dioptriju koja može da ih još dosta vremena drži udaljene od šanse da prvi put posle 1951. godine osovje NBA titulu. Doduše, priliku da Luka Dončić ponese njihov dres imali su i Feniks i Atlanta, međutim njihovi slučajevi deluju manje drastično nego Sakramentov.

Feniks je postupio sa dosta logike biravši kao prvi Deandrea Ajtona, odlučivši se da reši neke goruće probleme biranjem centra kome se opravdano prognozira veliki napredak. Posle Sakramenta koji se odlučio za krilo Marvina Beglija, Atlanta se zamenila sa Dalasom za Treja Janga. U Kraljevima su diplomatskim izjavama već priznali da su napravii grešku.

Ona se verovatno neće pokazati toliko spektakularnom kao ona koju je svojevremeno napravio Portland kada je zanemario Majkla Džordana, ali sada mnogi NBA analitičari jasno iskazuju stav da je Dončić jedan od onih košarkaša na kome se grade trofejne ambicije. Njegov učinak za sada nadmašuje samo nekolicina košarkaša koji su redom učesnici Ol star mečeva.

NBA Draft – Dončić u Dalasu, Kokoškov i Feniks izabrali najboljeg 

Sumnje u njegov napredak su skoro nestale. Najverovatniji uzrok oklevanja da bude izabran ranije su neka loša iskustva sa evropskim košarkašima. Nažalost, u jedno takvo spada i Darko Miličić .

Dončić u prvoj sezoni pokazuje da mu NBA nije prevelik zalogaj

Pre nego što su svi u Teksasu postali presrećni, verovatno su i sami ostali pomalo zatečeni Dončićevom spremnošću da odmah da doprinos u NBA, i to kakav. Osim toga, on ne samo da nije imao problem adaptacije sa evropske na američku košarku, već je primera radi, već unapredio svoj šut za tri poena iako je u NBA to rastojanje veće. U svom repertoaru ima samosvojne poteze kakvi odlikuju velike košarkaše, a zrelost u igri je na nivou izreke da igra ,,kao mator”.

U Feniksu se možda ne kaju toliko, verovatno ne i u Atlanti, ali se u Sakramentu ćutke grizu. Možda im uteha može biti sećanje na neverovatne greške koje je činio Portland koji je osim Džordana, propušta o jednog Džulijusa Irvinga i Kevina Durenta. sa druge strane, Dalas je već pokazao mudrost u vezi sa izborom evropskih igrača. Pogađate da je u pitanju Dirk Novicki za koga su svojevremeno napravili priličnu kombinatoriku sa Milvokijem i Feniksom, a epilog je poznat.

Iz sadašnje perspektive, Teksašani bi slobodno mogli da nakrive svoj kaubojski šešir.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime