Da li je Milvoki taj favorit iz senke o kom se priča?

Milvoki Janis
(Photo by Streeter Lecka/Getty Images)

Možda na sam pomen imena Milvoki Baksa neće biti zaglušujuće zvonjave u ušima, ili pojave emocija izazvanih sećanjima na stara i dobro poznata NBA rivalstva, ali bi aktuelni trenutak u kome se nalazi ekipa iz Viskonsina mogao na tom planu da donese neke promene.

Jeleni ne spadaju među najstarije, ali ni među najmlađe timove u NBA, međutim ne mogu se baš porediti ni sa gigantima kao što su Boston, Lejkersi, San Antonio, Filadelfija ili trenutna dinastija Golden Stejt.

Za one koji ne pamte, Milvoki ipak nije ni ,,tikva bez korena” jer spada u red onih timova koji su osvajali najjače košarkaško takmičenje na svetu. Doduše, to su uradili samo jednom (1971), kada je zeleni dres nosio Lju Alsindor, kasnije mnogo više poznat pod imenom Karim Abdul Džabar.

Šta bi mogao da bude prvi potez Andree Trinkijerija u Partizanu?

Oni koji su Jelenima prognozirali odličnu sezonu, za sada nemaju razloga da sa lica skidaju osmeh zadovoljstva. Razlog je naime, veoma jednostavan – Milvoki je jedini NBA tim koji nema nijednu izgubljenu utakmicu. Da ne bude zabune, to važi za obe konferencije, a iz društva neporaženih upravo je Milvoki izbacio poslednjeg – Toronto.

Milvoki je jedini neporaženi tim u NBA

Jeleni su do sada odigrali sedam mečeva, neko bi rekao možda i ne previše teških, ali bi to možda bila i previše subjektivna procena. Upravo je poslednji trijumf protiv Toronta pokazao da Milvoki sa pravom konkuriše za mesto na vrhu Istočne NBA konferencije. Još bolji pokazatelj, iako je sezona praktično na početku, biće duel sa Bostonom koji sledi u noći koja je pred nama.

Među te tri ekipe bi trebalo tražiti finaliste konferencije i drugog učesnika velikog finala pošto vlada opšti konzensus da će sa ,,zapadne strane” to biti Golden Stejt. Prethodne sezone je Milvoki bio tek sedmi sa nešto većim procentom pobeda od 53%, što je činjenica koju ističu oni koji nisu uvereni da će ova sezone biti mnogo bolja.

Međutim, ako imamo u vidu da je ekipa tada pošteno namučila Boston u prvoj rundi plej-ofa, kao i da roster i ma drugaiju fizionomiju i igru, deluje nerealno da na kraju regularnog dela sezone Milvoki bude plasiran ispod trećeg mesta.

NBA: Toronto i Milvoki ističu ranu kandidaturu za glavnu brigu Bostona!

Osnovna snaga tima je i dalje neverovatni Janis Adetokumpo. Prema mnogim mišljenjima ovo je sezona u kojoj bi on mogao da bude jedan od 3-4 najveća kandidata za MVP nagradu. Uostalom, on je svake godine ostvarivao veliki napredak i smatra se da je u smaom vrhu lestvice košarkaša koji imaju najveći uticaj na igru.

MIlvoki može da pobeđuje i bez Adetokumpa

Sad, ono što je jako važno je to što je Milvoki u susretu sa Torontom pokazao da može da pobeđuje jake timove i bez njega. Adetokumpo je zbog povrede preskočio tu utakmicu, a teret su ravnomerno preuzeli ostali igrači, pa je njih čak sedam ubacilo dvocifren broj poena, a čak jedanaest imalo barem jednu uhvaćenu loptu. Ne treba bolji dokaz da je Milvoki snažan kao celina, a ne smao zato što ima veliku NBA zvezdu u svom rosteru.

U sistem trenera Badenholcera su se odlično uklopili novopridošli Bruk Lopez i Ersan Iljasova. Sa njima su Jeleni dobili pojačano prisustvo u reketu, ali i dvojac koji obavlja mnogo onih ne toliko primetnih poslova i daje određenu raznovrsnost i širinu u napadu. Badenholcer je inače već sarađivao sa Iljasovom tokom boravka u Atlanti.

Najbolje kvote na NBA mečeve se nalaze ovde

Kris Midlton je prošle godine bio na nivou Ol Star igrača, a konstantnost njegovog učinka se protegla i na mečeve u tekućoj sezoni. Zapravo, od ovog izvanrenog napadača i ne treba očekivati ništa manje jer je i njemu posebno stalo da nastavi sa odličnim partijama pošto sledeće godine postaje slobodan igrač. Dakle, Jeleni u principu mogu da računaju na njegovih 20+ poena (da ne spominjemo preciznost koja je za sada preko 54% u šutu za tri poena) u svakoj utakmici, ali i na značajn doprinos u vidu uhvaćenih lopti i asistencija. Koncentracija protivničkih odbrana na Adetokumpu će mu samo olakšati posao.

Badenholcer ima na raspolaganju nekoliko odličnih bekova

Neosporno je da Milvoki ima sjajnu bekovsku liniju, ali ako će neko kod Badenholcera da bude još bolji, to je onda Erik Bledso. Odlična odbrana je važna karakteristika njegove igre, ali će se tražiti i sadržajnija igra u napadu. To se najviše odnosi na selekciju šuta koja kod njega mora da bude obazrivija, ali i na veće razigravanje saigrača u smislu stvaranja više prilika za šut.

Novajlija iz sezone 2016/17, Malkolm Brogdon sve više napreduje u dokazivanju da minuti potrošeni na njega itekako imaju smisla. Za sada je prijatno iznenađenje Donte Divinćenco, koji takođe opravdava ukazano poverenje u vidu dvadesetak minuta prosečno provedenih na parketu. Metju Delavedova, Sterling Braun, Pat Konaton, Toni Snel dopunjuju spoljašnju liniju u kojoj bi svako trebalo da ima određenu ulogu u rotaciji kod Majka Badenholcera.

Milvoki ima sve što mu je potrebno da ga na kraju vidimo na jednom od prva tri mesta u Istočnoj konferenciji. Raspored tih pozicija je veoma važan u situaciji gde domaći teren predstavlja nijansu koja pravi razliku. To znači da će i Jeleni insistirati na što dužim serijama kao što je ova početna. Ako ih mimoiđu povrede ključnih igrača, biće veoma interesantno videti kako će to izgledati u konkurenciji Bostona i Toronta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime