Na današnji dan u NBA: Šampion se pobeđuje tako što se odugovlači!

NBA
(Photo by Ronald Martinez/Getty Images)

U eri kada se košarkaške utakmice u zavisnosti od lige i podneblja, završavaju bez većih problema sa preko dvesta postignutih koševa, pravi je trenutak da se podsetimo na dan kada je rezultat jedne utakmice ličio na one kakvima se danas okončavaju četvrtine.

U tom po mnogo čemu posebnom okršaju, košarka je zbog određenih pravila izgledala kao beskonačan posed španske fudbalske reprezentacije.

U ranom dobu košarke, mali broj poena nije tako neuobičajena pojava. Da se na utakmicama ne viđaju rezultati nalik onima u modernoj košarci, bilo je zaslužno nepostojanje pravila koje bez koje je današnja sportska lepotica nezamisliva, a to je ograničenje vremena za napad. Dok se nije shvatio da je neograničeno vreme za napad potencijalni ,,ubica” ovog sporta prošlo je dosta vremena i odigrano dosta, prema sadašnjim standardima, ,,tvrdih” utakmica.

Ko posle Manua? 7 NBA zvezda kojima će se uskoro povući dres (VIDEO)

Ono je u NBA promenjeno u sezoni 1954/55, a nekoliko godina ranije je odigrana utakmica sa najmanje postignutih koševa u istoriji lige. Tačno na današnji dan pre šezdeset i osam godina Fort Vejn je ,,razbio” Mineapolis Lejkerse sa 19:18!  Košarkaši Fort Vejna (franšiza se kasnije preselila u Detroit gde se i danas nalazi) su na kraju sezone mogli da se hvale da su naneli poraz ekipi koja je imala ambicije da po treći uzastopni put osvoji NBA prsten. Za Lejkerse je tada igrao jedan od najboljih košarkaša toga doba Džordž Majkan.

Mendehol je uvideo na koji jedini način može da pobedi Mineapolis

Međutim, takav rezultat ima uporište u činjenici da je Mineapolis bio dominantna ekipa u NBA koju je na njenom parketu skoro nemoguće pobediti. Lejkersi su pred gostovanje Fort Vejna bili u seriji od dvadeset devet uzastopnih pobeda u svojoj dvorani. Međutim, tadašnji trener gostujućeg sastava Marej Mendehol je došao na briljantnu ideju kako da nadigra moćni Mineapolis. U suštini, njegov postupak se može svrstati u primenu odgovarajuće taktike, ma kako ona kasnije bila kritkovana.

Mendehol je došao na ideju da njegovi košarkaši jednostavno odugovlače. Taktika bi se sprovela u delo tako što bi se košarkaši međusobno dodavali trošeći vreme, čime ne bi dopustili Lejkersima da dođu u priliku za napad. Rezultati ostvareni po četvrtinama danas deluju kao da nedostaje jedna cifra – prva je pripala gostima sa 8:7, ali su drugu dobili domaći igrači sa ,,neverovatnih” 6:3, pa je rezultat na poluvremenu bio 13:11 za Mineapolis.

NBA istorija: 10 poraza sa najvećom razlikom

U trećoj su domaći ponovo bili bolji (4:3), ali je Fort Vejn u poslednjem periodu napravio pravi preokret, i sa pet postignutih koševa okončao meč u svoju korist rezultatom 19:18.

Poslednji poen je postigao novajlija Fust samo šest sekundi pre kraja utakmice. Legendarni Džordž Majkan nije bio strelac samo tri poena svoje ekipe, a poseban kuriozitet daje činjenica da je on dao sva četiri koša iz igre za svoj tim.

Sedam hiljada posetilaca je zviždalo tokom odugovlačenja gostiju, čak su i sudije zahtevale da se s tim prestane. Međutim, pravila su bila na Mendeholovoj strani. Ovakav rezultat je izazvao mnogobrojne negativne reakcije u javnosti, što je posledično dovelo do promene pravila u sezoni 1954/55 kada je trajanje napada u NBA ograničeno na dvadeset četiri sekunde.

Mineapolis je svejedno bio najbolji u regularnom delu lige, ali je u finalu konferencije izgubio od Ročestera.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime